ZDRAVÍ A SPORT

Odchod do důchodu: Konec nebo začátek?

„Důchod? Tak toho se ani nedožiju!“ Přesně takto reaguje většina mladých lidí, kterým produktivní věk teprve začíná. Jak ale prožívají přechod od každodenních pracovních povinností k odpočinku ti, kterých se to právě týká? Převládá strach, nebo radost?

Správný čas
Kdy je ta pravá doba pro odchod do důchodu, je častým předmětem debat. Jelikož si většina z nás nemůže dovolit určit si sama důchodový věk, musíme vycházet z údajů státu. Pro každého z nás je věk odchodu do důchodu jiný. Každý rok, o který jsme od někoho mladší, znamená zvýšení důchodového věku pro muže o dva, pro ženy o čtyři měsíce. Zatímco žena se dvěma dětmi, která se narodila v roce 1955, šla do důchodu loni ve svých 60 letech, její o 10 let mladší kolegyně bude muset pracovat ještě téměř o 5 let déle než ona.
Přímo hororově se jeví situace pro ty, kteří se narodili po roce 1995. Nebo si dokážete představit na svém pracovišti 70letého kolegu? Anebo naopak, že byste vy v 70 letech měli zvládat stres a pracovní napětí jako vaši o 30 let mladší kolegové? Naštěstí to přišlo divné i našim politikům a napříč politickým spektrem se nyní shodují, že je potřeba obnovit věkový strop. Většina stran se shoduje na 65 letech.

Příklady odchodů do důchodu:

Rok narození Muž Žena bez dětí Žena 1 dítě Žena 2 děti
1955 63+4 (roky+měsíce) 62+8 61+4 60
1965 65 65 65 64+8
1975 66+8 66+8 66+8 66+8
1985 68+4 68+4 68+4 68+4
1995 70 70 70 70
2005 71+8 71+8 71+8 71+8

Důchod pro vás nemusí znamenat jen konec produktivní éry, ale například začátek nové partnerské.

Důchod pro vás nemusí znamenat jen konec produktivní éry, ale například začátek nové partnerské.

Éra aktivních seniorů
Dávno už jsou pryč doby, kdy chodily padesátileté „babičky“ s šátky na hlavě a už se jen šetřily. Posunem důchodového věku, pokročilou medicínou, ale také stále se zvyšující aktivitou lidí se stále více setkáváme se seniory, kteří si v důchodu pořádně užívají života. Nebojí se sami cestovat, sport pro ně není sprosté slovo a někteří dokonce znovu usedají do školních lavic. „Specifickou součástí celoživotního vzdělávání jsou univerzity třetího věku, které jsou dnes v řadě měst po celé České republice. Jejich posláním je vytvořit prostor pro sebevzdělávání lidí v důchodovém věku, kteří mají zájem o nové poznatky ve vědě a umění. Jsou jakousi vzdělávací alternativou netradičního typu určenou pro aktivní seniory,“ říká Petr Bašek, spoluzakladatel největšího vyhledávače bydlení a služeb pro seniory v ČR můjdůchod.cz. Pokud byste i vy chtěli oprášit aktovku, přihlásit se můžete na obory určené pro seniory na Karlově univerzitě v Praze, Masarykově univerzitě v Brně nebo na Ostravské univerzitě, kde se můžete vrhnout na studium zajímavého oboru Psychologie (ne)všedního života. Abyste si i vy užili důchodu, je podle psychologa Jana Svobody potřeba připravovat se na něj už v produktivním věku – třeba tím, že budeme mít vlastní koníčky a zájmy, abychom předešli pocitům méněcennosti či dokonce depresi. „Pokud člověk neměl zájmy, lidi kolem sebe, prostě obecně zázemí jiné, než vázané na práci, pak bude velmi pravděpodobně záhy trpět, až jeho organismu dojde, že důchod není dovolená. Ono „těšení se na důchod“, je pak spíše příprava na změnu.“

Almužna až do smrti?
Abyste po odchodu ze zaměstnání dostali vyplacený důchod, musíme splnit dvě podmínky. Kromě dosažení důchodového věku musíte mít za sebou také dost roků, po které jste platili důchodové pojištění, případně po které je za vás odváděl váš zaměstnavatel. I doba tohoto pojištění se postupně prodlužuje. Pro toho, kdo dosáhl důchodového věku před rokem 2010, činí nutná doba důchodového pojištění 25 let, ten, kdo ho dosáhl v roce 2010, 26 let. A tak dál, po každé změně letopočtu se k potřebné době pojištění přičte jeden rok, až do roku 2019, kdy bude činit 35 let. Pokud se vám blíží důchodový věk, ale nemáte ještě „odsloužené roky“, můžete se přihlásit k dobrovolnému důchodovému pojištění a doplatit si tak až deset chybějících let.

Pro některé je téměř nemožné bez pomoci rodiny vyžít pouze z důchodu. Problém nastává zejména u seniorů, kteří zůstanou sami.

Pro některé je téměř nemožné bez pomoci rodiny vyžít pouze z důchodu. Problém nastává zejména u seniorů, kteří zůstanou sami.

Kolik vám dají
Starobní důchod se skládá ze dvou částek:
základní výměry: ta je pro všechny důchodce stejná a činí 2 230 Kč a
procentní výměry: ta se stanovuje na základě délky doby pojištění a výpočtového základu, jenž se počítá z hrubého příjmu v zaměstnání za posledních 30 let; výše procentní výměry pak činí 1,5 % z výpočtového základu za každý rok doby pojištění, minimálně 770 Kč.

Nebudeme si nic nalhávat. Je to často opravdu velmi málo. Zatímco průměrný český důchod (do kterého se započítává i 100tisícový důchod prezidenta republiky) je kolem 10 700 korun, v sousedním Německu si důchodce přijde měsíčně i na 40 tisíc korun. Nejhůře jsou na tom senioři v Bulharsku, kde musí vyžít z přibližně 5 tisíc korun, naopak jako v pohádce si na sklonku života žijí v Lucembursku, kde jim na účet přijde až přes 80 tisíc korun.

Seniorská chudoba
Nedávný výzkum Českého statistického úřadu ukázal, že téměř každý sedmý senior ve věku nad pětašedesát let, který bydlí sám, je ohrožen chudobou. V České republice žije v jednočlenné domácnosti přes půl miliónu seniorů, v převážné většině žen. Podle Vladimiry Stiakové, která se vyjádřila na facebookových stránkách můjdůchod.cz, by si senioři zasloužili víc. „ To je opravdu moc smutné to mají za celoživotní dřinu pro tento stát. A za odměnu dostávají žebráckou almužnu, život v bídě, chudobě a ještě jsou mladými zesměšňováni. Člověku je z toho moc smutno! Nejhorší je, že na migranty stát má peněz dost a pro své seniory holou dlaň. Vlastně pardon, 40 Kč! Paráda!!!“ A Vlastimila Jergonová k tomu dodává: „Já jsem 15 let vdova. Jsem už 5 let v důchodu a stále musím chodit do práce. Když vše poplatím, tak mi zůstane 1500 korun. Děti otravovat nechci. Je to smutný.“

Nejvíce důchodců je v Moravskoslezském kraji, a to 340 134.
Průměrná výše důchodu v Moravskoslezském kraji je 10 758 Kč.

Rodina a zájmy
Penze ale může být vašim nejkrásnějším životním obdobím. Můžete se naplno věnovat své rodině, přátelům, koníčkům i odpočinku. A pokud budete chtít i nadále pracovat, můžete chodit třeba na brigády. Dávno neplatí, že všude dostávají přednost mladí lidé. V mnoha firmách už přišli na to, že ideální je smíšený pracovní kolektiv. Zatímco mladí jsou takzvaně dravější a své okolí tak rychleji donutí se učit novým věcem, nemohou nabídnout nepřeberné zkušenosti, kterými disponují právě jejich věkově starší kolegové. Hlavně z tohoto důvodu seniory do svých aktivit zapojují i mnohé obce. Důležitou součástí kvalitně prožité penze je pak pevné zdraví, které je nejlepší utužovat kvalitním jídlem, pravidelným pohybem a dodržováním preventivních vyšetření, která mohou včas odhalit případné nemoci.

Po odchodu do důchodu budete mít konečně čas na všechny svoje koníčky!

Po odchodu do důchodu budete mít konečně čas na všechny svoje koníčky!

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE ZDRAVÍ A SPORT