ZDRAVÍ A SPORT

Plánované domácí porody očima záchranářů

Porodní a poporodní péče je v Česku jedna z nejlepších na světě. Porodnice dnes nabízejí nadstandardní péči a rodičky si mohou volit, jak a kde chtějí rodit. Přesto stoupá počet žen, které se rozhodnout prožít tento zásadní moment doma. Zastánci domácích porodů mluví o návratu k přirozenosti, lékaři ale mají tyto matky za nezodpovědné. Svůj pohled nabízí i lékař a náměstek pro léčebně preventivní péči ZZS Středočeského kraje Jiří Knor.

Včera večer před 21. hodinou vyjížděli středočeští záchranáři k případu porodu v chodu, kdy volající uvedla, že neslyší srdeční ozvy dítěte. Po příjezdu posádky na místo se ukázalo, že se jedná o plánovaný domácí porod, u kterého byla přítomna porodní asistentka/dula.

Za několik málo minut za pomoci záchranářů žena porodila, novorozenec však nedýchal. Zasahující tým v čele s lékařkou neprodleně zahájil úkony neodkladné resuscitace. Během dvaceti minut vypjatého úsilí záchranářů se všemi dostupnými prostředky byly vyhlídky miminka nejisté. Teprve poté se jeho stav postupně stabilizoval.

Domácí porody vedené pouze porodní asistentkou jsou velmi diskutovaným tématem

Domácí porody vedené pouze porodní asistentkou jsou velmi diskutovaným tématem

I přes opakované poučení o rizicích se matka rozhodla odmítnout transport sebe i dítěte do zdravotnického zařízení a podepsala negativní reverz s odmítnutím transportu do nemocnice.

Tento případ opět potvrzuje, že pokud se domácí plánovaný porod změní v drama a dojde ke vzniku komplikací ohrožujících život matky či novorozence, není v silách, možnostech ani kompetencích přítomné porodní asistentky takové situace zvládnout. Bez včasného zásahu záchranné služby by v tomto konkrétním případě novorozenec zemřel záhy po porodu.

Pro lékaře a všechny záchranáře v přednemocniční péči jsou tyto výjezdy za „hranicí“, patří k těm nejtěžším a nejvypjatějším – odborně, emocionálně i forenzně. Vždyť doposud nepadlo definitivní soudní rozhodnutí v „brněnské“ kauze, kdy lékař transportoval rizikového novorozence po domácím porodu do nemocnice proti vůli matky. Novorozenec následně strávil několik dní v inkubátoru a přežil. Na rozdíl od lékaře, který pomohl novorozenci, aby byl následně vystaven tlaku médií a prvoinstančního soudu. Soud může rozhodovat roky, záchranáři se musí rozhodovat ve vteřinách.

lékař a náměstek pro léčebně preventivní péči ZZS Středočeského kraje Jiří Knor

Lékař a náměstek pro léčebně preventivní péči ZZS Středočeského kraje Jiří Knor

Záchranná služba dnes vrací do života pacienty, kteří by dříve byli nenávratně ztraceni. Nicméně její prostředky jsou a vždy budou omezené. Řešení vážných porodních komplikací znamená suplování vysoce specializované péče. Žádný vůz záchranné služby nemá (a mít nebude) vybavení, které by se mohlo rovnat operačnímu sálu, a pokud zdravotní stav ženy či dítěte začne akutně vyžadovat např. císařský řez, není v silách lékařů a záchranářů situaci vyřešit. Přitom každá minuta prodlení v podobě převozu ženy do porodnice zvyšuje riziko těžkého poškození zdraví ženy i jejího dítěte.

Přáli bychom všem maminkám, aby mohly rodit bez komplikací a v prostředí, které si vyberou, a aby vše dopadlo dobře. Než se však rozhodnou pro domácí porod, žádáme je, aby zvážily možnost život ohrožujících komplikací, které nikdy nelze u porodu předem vyloučit.

V pondělí to dopadlo díky záchranné službě dobře. Známe však bohužel i opačné situace a věřte, že bychom je nikomu nepřáli zažít.

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE ZDRAVÍ A SPORT