OSTATNÍ

Levnější pivo: Sen nebo blízká budoucnost?

Opoziční ODS žádá snížení spotřební daně z piva. Ministr financí Ivan Pilný to chce ale zamítnout. Návrh označuje za populistický a nelíbí se mu ani odhadovaný výpadek výběru daně zhruba 800 milionů korun. Řekl to dnes při druhém čtení návrhu občanských demokratů ve Sněmovně. Poslanci návrh propustili do třetího čtení. Rozhodovat by o něm mohli na své příští schůzi.

Sazby mají klesnout tak, aby se blížily úrovním před rokem 2010, kdy je Parlament zvýšil, aby stát získal více peněz do rozpočtu. ODS chce snížením kromě jiného kompenzovat restauracím zavedení elektronické evidence tržeb.

Návrh na plošné zvýhodnění výrobců podle Pilného vůbec nezaručuje to, že se promítne do snížení cen pro restaurace nebo konečné spotřebitele. "On se nedá označit ani za populistický, i když populistický je. Hrát si s cenou piva a mluvit o tom, že možná budeme mít pivo levnější, je opravdu populismus toho nejhoršího zrna," prohlásil Pilný. Státní rozpočet podle něj "dostane další pecku". Zopakoval argument vlády, že snížení sazby by se na půllitru piva projevilo poklesem ceny asi o 30 haléřů.

"Pan ministr Ivan Pilný mě skoro dohnal k slzám," reagoval předseda klubu ODS Zbyněk Stanjura. Uvedl, že odhadovaný výpadek představuje méně než jedno promile celkových daňových příjmů, a argumentoval i tím, že ministerstvo není schopné odhadnout výběr daňových příjmů s přesností na stamiliony.

ODS navrhuje snížit základní sazbu spotřební daně z nynějších 32 korun na 26,80 Kč za hektolitr piva. Do roku 2010 byla sazba daně 24 Kč. Snížení sazeb strana navrhla i u malých nezávislých pivovarů, čímž chce podpořit tyto pivovary i rozvoj měst a okolních regionů. Ministerstvo financí ale už dříve poukázalo na to, že takto navržené snížení daně pro malé pivovary je v rozporu s požadavky EU. Stanjura proto předložil pozměňovací návrh, který sazbu pro malé pivovary s nejmenším výstavem upravuje tak, aby nebyly pod minimálním limitem, který požaduje unie.

Pilný také uvedl, že návrhem stát vysílá signál o ochotě snižovat spotřební daně u dalších komodit, jako jsou lihoviny, pohonné hmoty nebo cigarety. Snížit sazbu nikoli spotřební daně, ale daně z přidané hodnoty na čepované pivo z nynějších 21 na 15 procent zvažoval vloni Pilného předchůdce Andrej Babiš (ANO). Vládní koalice se na tom ale neshodla.

Zdroj: ČTK

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE OSTATNÍ