ZDRAVÍ A SPORT
Foto zdroj: kafe.cz

Bacily útočí! Máme pro Vás přírodní zbraně!

A je to zase tady! Ochlazení, sníh, studený vítr a přechody z chladu do vytopených místností a aut. Není divu, že stoupá počet nachlazených a nemocných s chřipkou či angínou. Odborníci radí nepodceňovat zejména své oblečení, nosit čepici i šálu. A pokud už na Vás nějaký ten bacil skočil, přinášíme Vám obranné vitamínové bomby!

Zelový salát plný vitamínů
0,5 kg kysaného zelí,
4 sladká jablíčka,
2 velké cibule,
3 špetky soli,
3 lžíce octa (nejlépe vinného),
3 lžíce cukru
3 lžíce dobrého oleje (tento poměr soli, octa, cukru a oleje se hodí téměř na všechny druhy salátů).

Zelí si překrájejte tak, aby se vám dobře nabíralo a netahalo se po bradě. Jablka oloupejte, pokrájejte na drobné kostičky a postupně zamíchejte do zelí, aby nezhnědla. Cibuli, na drobno, nechejte na oleji zesklovatět, a potom ji vychladlou přidejte k zelí. Zalejte zálivkou, promíchejte a nechejte odležet. Nejlépe chutná s tmavým chlebem. Chřipka by se od vás měla přímo odvracet!

Kysané zelí je plné vitamínu C a dalších látek, které Vám pomůžou poprat se s bacily. 

Pokud byste měli chuť na jemnější variantu, zkuste tuto se smetanou:
1 cibule
1 lžíce křenu
2 mrkve
500 g kysaného zelí
1 jablko
1 kelímek zakysané smetany
Sůl a pepř

Zeleninu očistíme. Mrkev, jablka a křen nastrouháme do mísy najemno. K surovinám v míse přimícháme scezené kysané zelí, cibuli pokrájenou najemno a salát zalijeme zakysanou smetanou. Salát důkladně promícháme, osolíme a opepříme.

Zázvor na imunitu
Přibližně 7 cm zázvoru
1 menší oloupaný citrón
3 lžíce medu
1 střední cibule

Všechny pevné ingredience nakrájíme najemno, smícháme s medem a dáme do lednice. Směs pustí šťávu, kterou užíváme 3 kávové lžičky denně.

Zázvor, med a citron - to jsou tři mušketýři v boji proti nachlezní! 

Citrónové mlsání
Balíček rozinek
2 citróny

Rozinky spaříme horkou vodou a dáme do malé misky. Na ně vymačkáme šťávu ze 2 citronů a necháme několik hodin nasáknout a nabobtnat. Vitamin C se naváže na hroznový cukr a má pak větší účinek v našem organismu. Každodenní "zobání" těchto rozinek je skvělou prevencí proti infekci.

Proti nachlazení
2 stroužky najemno podrceného česneku
1 polévková lžíce semen kopru

Obojí dáme do 2 l vody, povaříme přibližně 2 až 3 minuty a inhalujeme. Používáme jako prevenci.

Cibulový sirup na kašel
2 velké cibule
Třtinový cukr

Nakrájíme cibule na kostičky. Postupně je vrstvíme do nádoby a prosypáváme cukrem. Nakonec přikryjeme a necháme odstát. Za pár hodin pustí cibule šťávu, kterou podáváme při kašli několikrát denně po lžičkách.

Nejen proti upírům
K nejuniverzálnějším lékům patří beze sporu česnek. Jako přírodní účinné antibiotikum díky stejné látce jako cibule - allicinu - snadno zatočí s kdejakou chorobou. Dopřávejme si ho v silné česnečce nebo přidáním do pomazánek, omáček či salátů.
 

Polévka zahřeje na těle i na duší. Prohřejte se a zatočte s bacily pořádně silnou česnekovou polévkou nebo vývarem. 

Dalším zabijákem, který funguje na virózy a další infekce, je pravý slepičí vývar. Zavodní vyčerpaný organismus, poskytne výživu a ještě má podle vědeckých zjištění v sobě přirozené protizánětlivé látky a antibiotika. Podle testů slepičí polévka také zvyšuje schopnost cilia - drobných chloupků v nosní sliznici - chránit před bakteriemi a viry. Zajímavé je, že opravdu musí jít o polévku ze slepice - z mladých kuřat to prý nefunguje!

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE ZDRAVÍ A SPORT