ROZHOVORY

„Ostrava je tenisové město,“ říká pořadatel Tenisové extraligy Tomáš Ostarek

V nedávné době přebral manažerskou pozici basketbalové Nové huti. Angažuje se ale také v tenise. Tomáš Ostarek, srdcem Ostravák, spolupracuje na udržení skvělé úrovně českého sportu. V rozhovoru pro náš magazín prozradil, jak je na tom Ostrava s úrovní tenisu i jak si poradil s novou funkcí v basketbalovém klubu Nová huť. Více v dnešním rozhovoru.

Veřejně se angažujete v basketbalu a tenise. Věnujete se sportu od malička?

Od pěti let hraji tenis a lyžuji. Závodnímu lyžování jsem se věnoval do osmnácti let, v tenisu jsem pokračoval až do třiceti let, i jako trenér. Basketbal jsem hrál jen na základní škole, poté jsem se mu aktivně nevěnoval. Ale chodil jsem na zápasy Nové huti.

Proč jste se rozhodl přijmout pozici ředitele v basketbalovém klubu Nová huť?

Oslovil mě majitel NH Tomáš Vrátný, se kterým pořádáme Tenisovou extraligu (největší týmová soutěž tenistů v České republice, pozn.red.), s nabídkou manažerské pozice v klubu. Domluvili jsme se na tom, že nebudu nijak zasahovat do sportovní části, protože basketbalu jako takovému nerozumím. Věnuji se tedy čistě vedení společnosti, marketingu, managementu, hledání reklamních sponzorů a zajišťování sportovní haly.

V jakém oboru jste vystudoval?

Studoval jsem na Ekonomické fakultě obor Management. Ale po úspěšném dokončení bakaláře jsem studia zanechal kvůli pracovní vytíženosti. Blíže mám přece jen k tomu sportu, hlavně tenisu.

Jaké další turnaje, kromě Tenisové extraligy, pořádáte?

Spolupořádám druhý největší turnaj mužů v České republice: Prosperita Open. Letos proběhne už patnáctý ročník. Datum jsme určili na 28.4. - 6.5.2018. Celý turnaj proběhne v areálu SC Ostrava v Komenského sadech.

Nevěděl jsem, co řeknou hráči na fakt, že do klubu přijde člověk, který basketbalu moc nerozumí.

Prozradíte nám jména hvězd, které na turnaj přijedou?

Příznivci mužského tenisu se mohou těšit na hrdinu daviscupu proti Izraeli Adama Pavláska, Lukáše Rosola (vítěze turnaje z roku 2010), který se vrací na dvorce po operaci achilovky, Zdeňka Koláře (finalistu turnaje z roku 2016). Dalším zajímavým i když ne českým jménem je Sergiy Stakhovsky (ATP 117), kterému se podařilo v roce 2013 porazit Rogera Federera ve Wimbledonu.

Pomohla vám při rozhodování, zda nabídku přijmout, znalost týmu ze zápasů, na které jste chodil?

Asi to nemělo vliv. Baví mě sledovat zápasy, chodím i na hokej nebo fotbal. Z počátku jsem váhal, jestli se vrhnout na ten basketbal. Nevěděl jsem, co řeknou hráči na fakt, že do klubu přijde člověk, který basketbalu moc nerozumí. Věřím ale, že moje znalosti nijak neovlivnily chod klubu. Podařilo se nám dobře si rozdělit povinnosti.

Víte o nějakých negativních komentářích na vaši osobu třeba ze strany fanoušků?

Nemám žádné zprávy o jakýchkoliv negativních reakcích. Fanoušci se možná mohli obávat, že se bude opakovat historie s tenisty, kteří přišli na Baník. Tak se říkalo: „Tenisti si vzali fotbal, a jak to dopadlo. A teď se pouští i do basketbalu..“ Ale osobně jsem se s negativitou nesetkal.

Dokázal jste se za těch pár měsíců ve funkci zabydlet?

Už jsem rozpoznal, co je potřeba zlepšit, na čem musíme ještě zapracovat. Teď už zbývá jenom pracovat. (smích)

Kdybyste měl porovnat vedení tenisových a basketbalových zápasů, jsou nějaké rozdíly?

Právě naopak, jsou si velmi podobné. V obou případech musíte nejdříve zajistit rozpočet klubu, finance, a pak až můžete pokračovat. Když máte peníze, můžete přilákat lepší hráče, zlepšit chod klubu, lépe organizovat turnaje, ... Jak se říká, za více peněz více muziky. Ale ten hlavní rozdíl je, že tenis je individuální sport, kdy hraje každý za sebe. Na druhou stranu basketbal je týmová hra. Takže když oslovuji tenisty a lákám je na turnaje, je to všechno jednodušší, protože je znám osobně.

Můžete nám trochu víc přiblížit challenger Prosperita Open?

Jedná se o turnaj, který je zapsán v kalendáři ATP. Máme dotaci 70 000 dolarů + hospitality, takže hráči jsou bodově ohodnocení, jako by se jednalo o 100 000 turnaj a mají zaplacen také kompletní servis ubytování s transportem na místo areálu. Myslím si, že má tento turnaj velké jméno nejen v České republice, ale také v Evropě. Přece jen, pořádáme už patnáctý ročník, což se nepodaří úplně každému. Pracujeme na zlepšování zázemí pro hráče. Lidé už nyní volají, jestli bude další ročník, těší se na to. V současné době ubylo kolem stého místa žebříčku ATP českých hráčů, bohužel. Tomáše Berdycha  tady nedostaneme, ale s ostatními českými reprezentanty jsem v kontaktu. Tak věříme, že se nám podaří je k nám dostat. Ze zkušeností z minulých ročníků víme, že je důležité přivézt českou hvězdu. Pak také sháníme také nějaké zajímavé zahraniční hráče. Na turnaji hráli třeba Marcos Baghdatis, Mario Ancic, Radek Štěpánek, Lukas Poullie, kteří byli do první desítky na světě.

Když se dostane hráč na dobrou úroveň, odchází do klubu, který mu nabídne lepší podmínky. A hráči, kteří zůstanou v Ostravě, pak nemají sparingy.

Snažíte se na turnaje lákat také mladé talenty?

Věříme, že když mladým hráčům nabídneme možnost si u nás zahrát, vrátí se k nám v budoucnu, až se jim podaří uspět na světových žebříčcích. Letos uvažujeme nabídnout volnou kartu do kvalifikace ostravskému rodáku, patnáctiletému Daliboru Svrčinovi. Je velice nadějný a šikovný. Byli bychom rádi, kdyby si zkusil zabojovat už v tomto ročníku.

Jste také ředitelem Tenisové extraligy. Co všechno pozice obnáší?

Tenisová extraliga je zimní turnaj, probíhá celý jeden týden v prosinci. Účastní se ho osm nejlepších týmů České republiky. Poslední dobou se ho ale neúčastní týmy z Ostravy. Protože jsem místní a rád bych na turnaji někoho viděl, tak mě to mrzí. Nejbližší moravský tým je z Přerova. Jinak se jedná o pražské týmy Spartu a ČLTK, dále Liberec, Prostějov, Jihlava, Pardubice a Říčany. Celý turnaj je rozdělený do dvou skupin, které se hrají v Praze a v Prostějově. Vítězi se utkají v boji o titul Mistr republiky. Kapacitně jsou zápasy pro fanoušky velmi omezené, protože bychom z rozpočtu nezaplatili velkou halu. Jsme omezeni tribunami o počtu asi 400 míst. V minulém ročníku byl třeba zápas Karolíny Plíškové proti Petře Kvitové. Takový formát můžeme vidět někde ve světě, a my jsme ho měli v Praze-Říčanech, kde se konal finálový zápas. Můžeme klidně říct, že se jedná o nejsilnější smíšenou týmovou tenisovou soutěž na světě. Předloni se na akci představilo 25 hráčů první stovky žebříčků ATP a WTA.

Jaký důvod má nedostatek kvalitních hráčů v Ostravě?

Když se dostane hráč na dobrou úroveň, odchází do klubu, který mu nabídne lepší podmínky. Takže třeba naši tenisti, kteří jsou na 500. až 600. místě ve světovém žebříčku, dostanou nabídku od Prostějova nebo od Sparty a automaticky dostanou takové podmínky, kterým se nedá konkurovat. A hráči, kteří zůstanou v Ostravě, pak nemají sparingy. Zatím nemáme pro tenis tak dobré podmínky. Jediná možnost je, aby se našel opravdový „mecenáš“, který by si řekl: „Ano, vrátím tenis na Ostravu.“ Přitom vím v současnosti o čtyřech dobrých hráčích, kteří kdyby se dostali do klubu, tak by mohli postoupit do extraligy. Už je to takových deset let, co v lize nejsme. Je to škoda, Ostrava je tenisové město.

Tenis je specifický sport. Během výměn se nesmíte hýbat, musíte mlčet.

Navštěvujete různé sportovní zápasy. Vidíte nějaký rozdíl mezi fanoušky tenisu a právě basketbalu?

Určitě, rozdíl je tam velký. Tenis je specifický sport. Během výměn se nesmíte hýbat, musíte mlčet. Ale u ostatních sportů, jako je basket nebo třeba hokej, tam se neustále skanduje. Nedávno jsme hráli basketbalový zápas proti Olomouci. Měli jsme plno. Bohužel jsme teda prohráli v poslední sekundě 104:107, ale atmosféra byla neuvěřitelná. Byl to napínavý zápas se vším všudy a divákům se to muselo líbit. Nám se samozřejmě líbil taky, až na ten závěr. (smích)

Tenis jste trénoval, a také hrál, v zahraničí. Co vám dala tato zkušenosti?

Trénoval jsem asi devět let ve Vídni. Měli jsme k dispozici čtyři kurty přímo ve vinici. A při té příležitosti jsem hrál druhou rakouskou ligu a třetí německou. V tenise je výhodné, že můžete hrát více soutěží najednou. Ale postupem času mě trénovaní přestalo bavit, proto jsem se vrhnul do manažerských pozic. Navíc, v Ostravě jsem doma a nedám na ni dopustit.

Jakou věkovou skupinu jste trénoval?

Všechny. Trénoval jsem v privátním klubu, kam rodiče přivezli své děti nebo si přišli sami zatrénovat. Nebyl to žádný výkonnostní tenis, prostě si chtěli jen zahrát.

Jaký je podle vás věk, ve kterém by se měly děti začít věnovat tenisu?

Myslím si, že je to asi kolem pěti let. Někdo je šikovnější od začátku. Prostě chytne raketu, má cit pro míč. Ale pílí a tréninkem se to všechno dá dohnat. Navíc, pokud to děti baví, tak je to jednodušší. V současné době je velký trend rodičů, kteří neuvěřitelně zasahují do tréninkového plánu svých dětí. Kdysi to tak nebylo. Děti se předaly do rukou trenérů a tím to haslo. Dnes rodiče, kteří třeba ani nikdy tenis nehráli nebo nesportovali, zasahují takovým způsobem, že se s dětmi potom pomalu ani nedá pracovat. Ale to není problém jen Ostravy nebo tenisu, týká se to všech sportů.

Jezdíte za zápasy i do zahraničí? Zkoušíte aplikovat postupy, které mají zavedené jinak, než my?

Se společníkem jsme se byli podívat v Miláně na Masters mladých tenisových hráčů do 21 let. Zkoušeli právě nová možná pravidla, které se možná objeví v příštích letech. Například diváci mohli v průběhu výměn chodit, bavit se a komunikovat. Mezi gemy hrála hudba. Bylo to zvláštní, k tenisu se to moc nehodilo. Ale sport se dělá pro lidi a pokud se jim to líbí... Osobně jsem spíše pro ten klid.

Věnujete se ve svém volném čase ještě jiným sportům?

Posledních sedm let mě chytil golf. Chodím se odreagovat se skupinou přátel, zahrát si. Je sice pomalejší, ale právě proto, že i já už jsem zpomalil, tak mi to vyhovuje. Rádi si zahrajeme třeba o kávu. (smích) Ale určitě jsem spíše typ, který upřednostňuje ty běhavé sporty: tenis, fotbálek atd. Golf je jen takový koníček.

 

Nenechte si tenisový challenger Prosperita Open ujít! Začíná už tuto sobotu, 28. dubna, a poběží až do neděle 6. května.

____________________________________________________________________________________________________________________________________________

Tomáš Ostarek vystudoval Ekonomickou fakultu VŠB-TU Ostrava. Sportu se věnuje už od malička. Tenis hraje od pěti let, kdy si prošel procesem od žáka, až po trenéra. Nyní se naplno věnuje pořádání Tenisové extraligy a challengeru Prosperita Open. Věnuje se také basketbalu. Nedávno přebral funkci manažera klubu Nová huť.

 

Fotografie: archiv respondenta

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE ROZHOVORY