ROZHOVORY

Petr Bašek - lídr kandidátky ve Vítkovicích chce přinést čerstvý vítr na radnici

Jeden z nejstarších ostravských obvodů, který je neodmyslitelně spjatý s těžkým průmyslem, chce se svým týmem rozhýbat Petr Bašek!

Ahoj Ostravo!

Mé jméno je Petr Bašek a přestože pocházím z Čech, za svůj domov nyní považuji Ostravu. Je mi 34 let, 15 let tady pravidelně jezdím, z toho posledních pět let v Ostravě aktivně podnikám a bydlím.

Podnikám v oblasti reklamy a marketingu a zkušenosti sbírám i v Praze a Hradci Králové. S politováním musím říct, že všude je přístup k podnikatelům a občanům lepší než tady v Ostravě. Z něčeho, co mě štvalo, se teď stala výzva! Rád bych Ostravu posunul dál co se týká kvality života a pomohl mladým podnikatelům vybudovat úspěšný byznys. Potenciál na to Ostrava určitě má!

Věřím, že mé bohaté zkušenosti vrcholného manažera ať už z IT projektů, nebo projektů pro zlepšení života seniorů, mohou Ostravě pomoci. Umím sestavit dobrý tým lidí, kde se nikdo nesmí bát zodpovědnosti. Jsem zvyklý pracovat a ne přestřihávat pásky, nebo klepat do základního kamene. Pojďte do toho s námi.

Vítkovičtí, zasloužíte si víc!

Petr je úplně natěšený do práce! Co by udělal jako první, kdyby se stal starostou Vítkovic a má radši fotbal nebo hokej?

1. Jak podle mě vypadá LEPŠÍ A ČISTÁ OSTRAVA?

Lepší Ostrava je plná lidí, kteří ji nejen nechtějí opustit, ale naopak jsou na ni hrdí a podílí se na jejím růstu. Čistá Ostrava je taková, kde se půl zimy nemusí lidé bát vyvětrat a chodit ven. Je to ale také Ostrava upravenými ulicemi, posekanou trávou a bezpečná ve dne i v noci.

2. Kdybych se stal starostou, nejprve bych …

Poděkoval všem voličům zejména za to, že nejsou v dnešní složité době lhostejní. Pak bych se pustil do práce. Čtyři roky jsou krátká doba a já mám mnoho plánů, jak udělat lepší a čisté Vítkovice!

3. Co bych udělal pro větší bezpečnost občanů Ostravy?

Zásadní je podpořit městské policisty platově i materiálně. Zvýšil bych počet strážníků v obvodu, vyslal je do ulic, aby se občané Vítkovic cítili bezpečně a věděli, že když budou cokoliv potřebovat, pomoc je nablízku.  

4. Děti v mém obvodu si zaslouží …

Bezpečná hřiště, která budou rozvíjet jejich schopnosti i intelekt. A to nejen ty nejmladší, ale také děti starší deseti let, které si určitě místo hledění do mobilu radši zahrají fotbal, basketbal nebo si zacvičí na workoutovém hřišti. Děti si ale zaslouží také zajímavé volnočasové aktivity, které jim pomohou se rozvíjet.

5. Jak vypadá novodobý hrdina?

Podle mě jsou hrdinky například zdravotní sestry, hasiči nebo ošetřovatelky v domovech pro seniory či hendikepované. Hrdina je člověk, který chce nezištně pomáhat druhým.  

6. Kdybych si mohl vzít na misi na Mars jen jeden batůžek věcí, co bych si do něj zabalil?

Zabalil bych si čtečku, ve které bych měl spoustu knih na dlouhou cestu, foťák, ať se pak můžu pochlubit fotkami z tak výjimečného výletu, a velké balení mých oblíbených gumových medvídků.

7. To nejlepší lečo je …

… ze zeleniny ze zahrádky, s vajíčkem a vařené s láskou.

8. Každý si zaslouží důstojné stáří, proto bych pro seniory …

… vybudoval centrum aktivit, protože pohyb je život a komunikace omlazuje. Senioři by v něm mohli cvičit, učit se na počítačích či jiným dovednostem nebo se například setkávat s dětmi a hrát společenské hry.

9. Kam vezmu návštěvu, když poprvé přijede do Ostravy?

Dříve jsem je brával na Stodolní, teď ale jdeme do zoo, do Dolních Vítkovic, ty zdatnější vezmu na Emu a nebo třeba do hvězdárny. Později si zajdeme na dobrou večeři do některé z mých oblíbených restaurací, ve Vítkovicích je to třeba španělská Pata Negra.

10. Čím jsem chtěl být jako malý?

Popelářem a občas si říkám, že to musí být fajn jezdit po Ostravě a pak na konci směny slézt ze stupínku na autě a s čistou hlavou jít domů.

11. Fotbal, nebo hokej?

V Česku spíš hokej, protože je dynamičtější. Fotbal jsem kdysi hrál, ale líbí se mi hlavně ten v zahraničí – v Anglii, Itálii či Španělsku, kde má absolutně jinou kvalitu a úžasnou atmosféru.

12. Víno, nebo pivo?

Pivo na žízeň a víno k dobrému jídlu.

13. Kočka, nebo pes?

Určitě pes. Je to přítel, který vás nezklame, a naopak ochrání, když je třeba. Ke kočkám jsem si nikdy nenašel cestu.

14. Nejhezčím místem v mém obvodu je podle mě …

Mírové náměstí s krásnou radnicí, ale samozřejmě i Dolní oblast, která každoročně přitáhne desítky tisíc lidí.

15. Kdybych se mohl setkat s někým významným, byl by to…

…Steve Jobs. Jeho práci a pracovitost obdivuji.

16. Nejvíce si odpočinu u …

U dobrého jídla s přáteli.

17. Co Ostravák, to pejskař. Proto bych v mém obvodu vybudovala …

… prostor, kde budou moci nejen pustit pejsky na volno, ale také si tam s nimi budou moct pohrát a zadovádět. Zároveň bych vybudoval síť košů na exkrementy, které tady opravdu chybí.

18. Co bych udělal pro snížení prašnosti v Ostravě?

Nakoupil bych čisticí a kropicí vozy, abychom se zbavili co nejvíce prachu z cest a on se nemohl vířit do ovzduší.

19. Jak bych podpořil ostravské sportovce?

Pro klubové sportovce je třeba podpora ze strany města Ostravy zejména finanční, protože každý potřebuje něco jiného. Zároveň bych ale podpořil i výstavbu workoutových hřišť a dalších sportovišť, aby mohli kvalitně a aktivně žít i ti, pro které je sport „jen“ koníček.

20. Co bych nabídl mladým lidem, aby neodcházeli z Ostravy?

Nabídl bych jim pomoc s bydlením ve formě startovacích bytů, nabídl bych jim snížené nájemné v obchodních prostorách, aby mohli začít podnikat s nižšími náklady, a nabídl bych jim také kvalitní vyžití po práci, aby se nenudili, ale byli aktivní.

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE ROZHOVORY