ZDRAVÍ A SPORT

Návrat k přirozenosti pro dítě a matku

Zatímco si ještě nedávno musely maminky sepisovat dlouhé porodní plány, nyní se jejich přání stávají běžnou praxí. V ostravské Fakultní nemocnici Ostrava přicházejí s novinkami, které dbají na individuální poporodní péči v kombinaci s nejmodernější medicínskou technikou.

„Když si vzpomenu na svůj porod, musím se smát, i když v tu chvíli mi do smíchu vůbec nebylo,“ vzpomíná třiapadesátiletá Vlasta, která byla před pár dny jako podpora u porodu své dcery Jany. „Za nás jsme si všechno samy odtrpěly v takzvané hekárně a až na finále přišla sestra a doktor. Musím říct, že dcera měla v nemocnici krásnou péči a o vnučku bylo taky pěkně postaráno.“ Pro její dceru Janu to byl první porod a tak byla značně nervózní. „Manžel je v zahraničí a tak musela nastoupit na pomoc mamka,“ směje se novopečená maminka malé Klárky. „Byla jsem ochotou a přístupem sestřiček a lékařů moc spokojená a překvapená, že mi malou například hned po porodu nechtěli umýt. Za to jsem moc ráda, protože jsem si to výslovně přála.“

Umývání miminka čerstvě po narození už totiž ve FNO neprobíhá. Podle primářky oddělení neonatologie MUDr. Hany Wiedermannové se matky před odchodem domů naučí, jak správně pečovat o pokožku svého dítěte bez používání vlhčených ubrousků. Zdravotníci miminko nechají, ať se jim mázek vsákne do kůže a až se maminka rozhodne své dítě umýt, poté se přejde ke koupeli dítěte čistou vodou. To ale není jediná novinka v porubské porodnici. Zatímco dříve bylo běžné, že rodiče ihned věděli míry svého čerstvě narozeného potomka, nyní se děťátko nechává u maminky a měří se až třetí den po narození. První poporodní vážení a vyšetření novorozence probíhá přímo na speciálním vyhřívaném lůžku, tudíž se miminko nemusí nikam přenášet a nedochází také k odstřihávání pupečníku. Ten se nechá jednoduše odpadnout a mamince tím odpadá péče o ranku na těle dítěte.  

Ve FN Ostrava je také podporován ambulantní porod, což znamená, že pokud je dítě i matka naprosto v pořádku, mohou si rodiče odvézt své dítě domů i několik hodin po porodu.

Ve Vítkovické nemocnici se péče o matku a novorozence také změnila. Pokud porod proběhne bez problémů, tak je pro dítě nejdůležitější kontakt s maminkou a tatínkem, tedy bonding, který probíhá v klidném poporodním pokoji. Po celou dobu bondingu jsou děti sledovány speciálním monitorem, aby jim bylo zajištěno co největší bezpečí. Až po dohodě s rodiči je pak miminko na porodním sále změřeno a zváženo. Sestřičky berou v potaz přání matky, ať už se jedná o omývání novorozence, tak o odstřižení pupeční šňůry, a po narození dítěte ho sestry pouze šetrně osuší. S umýváním miminka asistují matce většinou až třetí den. Maminka se taky může sama rozhodnout, jestli nechá svému dítěti pupeční šňůru samovolně odpadnout, nebo ji nechat odstřihnout. Ve Vítkovické nemocnici mají maminky přímo na oddělení možnost zapůjčení monitorů dechu, které zajišťuje Nadace Křižovatka. Nákladný monitor si tak nemusí kupovat, ale mohou si jej za symbolický poplatek zapůjčit. 

Pro více informací klikněte na web Fakultní nemocnice Ostrava: https://www.fno.cz/ a Vítkovické nemocnice: https://nemocnicevitkovice.agel.cz/index.html.

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE ZDRAVÍ A SPORT