Z OSTRAVY

TRAMVAJOVÁ TRAŤ V PORUBĚ PO LETECH OPĚT NA SCÉNĚ

Po téměř dvou letech se bude ve věci tramvajové trati v Porubě pokračovat v přerušeném veřejném projednávání EIA. Ministerstvo životního prostředí zamítlo námitku spolku PROSÍME, PŘEMÝŠLEJME o podjatosti krajského úřadu a ten po téměř dvou letech svolal na 13.hodinu ve čtvrtek 19.května pokračování tohoto jednání. Datum, čas a umístění jednání do Mariánských Hor jsou pro občany z Poruby, Martinova a Pustkovce, kterých se stavba především týká, úmyslnou a zbytečnou obstrukcí.

Myšlenka vybudování nové tramvajové trati v Porubě je další ze zpackaných projektů vedení města. Před šesti lety odhadoval tehdejší náměstek pro dopravu, že první tramvaj vyrazí na novou trať v roce 2019.  Dnes máme rok 2022 a město stále nemá posouzení vlivů stavby na životní prostředí v procesu EIA, kterou krajský úřad doposud neukončil.

Město Ostrava se navíc stále soudí s Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) o stotisícovou pokutu, kterou tento úřad městu udělil za pochybení při zadávání veřejné zakázky na projektovou dokumentaci na trať.

Projekt, který doposud spolkl miliony korun, energie a času kolabuje na tom, že ho vládnoucí politická garnitura nedokázala a díky své aroganci se ani nesnažila, obhájit. Nemyslela na lidi, kterých se stavba takového rozsahu bezprostředně týká. Narychlo udělaný průzkum zda v akci pokračovat, který za 500 tisíc korun zadalo vedení města v reakci na rozhořčenou odezvu občanů až v roce 2018, byl ukázkou nekompetence a nepřipravenosti místních politiků.

Blíží se volby a někteří z nedávných hlavních podporovatelů trati házejí zpátečku. Především i proto, že termín pro dokončení tohoto nápadu, rok 2023, který je podmínkou získání dotace, je nereálný.

A přestože peníze, energie a čas do projektu tramvajové trati tečou stále, vypadá to, že zítřejší veřejné projednávání nezmění nic na tom, že celá věc skončí v šuplíku s názvem „Ostrava město vizualizací“.

 

dm,redakce

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE Z OSTRAVY