ZDRAVÍ A SPORT

Ostraváci už podruhé okusili šílený závod!

Prověrka síly, rychlosti, vytrvalosti, obratnosti a odvahy. To je MAD RACE, unikátní extrémní překážkový závod, ve kterém pozná své limity opravdu každý. A v ročníku 2016 se na strastiplnou trasu vydalo přes tisícovku šílenců!

Závod rozhodně nebyl pro padavky a fňukaly!

Závod rozhodně nebyl pro padavky a fňukaly!


MAD RACE 2016 byl už druhým ročníkem extrémního závodu. Na trať na Vaňkově kopci se postavilo celkem 1 113 závodníků a na dětskou trať cca 200 dětí, aby si zkusili překonat kilometry v náročném terénu, okořeněné o vodu, bláto a desítky překážek.

„První startující vyběhli v 10:00 hodin. Každých 15 minut pak ve vlnách po cca 60 lidech. A první velká prověrka je čekala hned na začátku – vyběhnout Vaňkův kopec a v půlce sjezdovky si dát první překážky- tzv. „čapí nohy“ neboli proskakování nataženými lany“, popisuje strastiplnou trasu produkční závodu Blanka Korytářová.

Čapí nohy hned na začátku závodu - v polovině Vaňkova kopce

Čapí nohy hned na začátku závodu – v polovině Vaňkova kopce

Závodníci si mohli vybrat, jestli budou soutěžit v kategorii SPORT, HOBBY a buď jako jednotlivci nebo týmy, přičemž tým musel mít čtyři a více členů a výsledek týmu byl průměrem nejlepšího a nejhoršího člena. Trasa hobby měřila okolo 8 km a bylo na ni umístěno 22 překážek, trasa sport cca 12 km a 29 překážek. Během závodu si tak sportovní nadšenci udělali výlet mezi obcemi Horní Lhota, Budišovice, Josefovice a Hrabyně.

42609__dsc7731_large

MAD RACE není ani pro holky, které se bojí, že by si mohly zlomit nehet…

Podle Jitky Gřegořicové, která byla jednou ze stavitelů tratě, byly překážky koncipované tak, aby prověřily sílu, obratnost, odvahu, rovnováhu, ale také vytrvalost a rychlost. „Postavili jsme rozmanité překážky, které vyžadovaly nejen sílu a obratnost, ale i důvtip. Ke stavbě byl použit především přírodní materiál, jako je dřevo či sláma, ale také kilometry lan a lešení. Nejvyšší bod, kam se lidé museli vyškrábat, byla 8 metrů vysoká „mucholapka“. Vždy jsme ale mysleli především na bezpečnost závodníků, ta byla na prvním místě.“

 

Během MAD RACE jste si tak mohli vyzkoušet, jak dobří jste v plazení, ručkování, přelézání sítí, prolézaní rour, přechodech po laně nebo třeba přeskocích. Pokud jste si ale v nečem nebyli úplně jistí v kramflecích, mohl vám pomoci kterýkoliv jiný závodník. Za nesplnění úkolu totiž nastoupilo náhradní plnění: velmi oblíbené „angličáky“!

 

Po odstartování poslední vlny dospělých v 14:45 nastoupily na svoji trať děti. Ty, které měly do 9 let tratě byly označeny jako zajíci a ve věkové kategorii 10-14 let běželi vlci. Vlci museli na trati zdolat 16 překážek a zajíci 7. A zatímco děti běžely pro radost, dospělí potili krev, protože běželi na čas! A jak to dopadlo?

42706__dsc8387_large

Svou odolnost si vyzkoušely i děti!

Vítězství z prvního ročníku obhájil triatlonista Marek Zeman.  „Trati nemo
hu nic vytknout, byla zajímavá, překážky nebyly nudné, publikum povzbuzovalo, organizace výborná“, pochvaloval si po předání medaile vítěz kategorie muži sport a celkově nejrychlejší běžec.

 

zeman

Marek Zeman – absolutní vítěz závodu MAD RACE 2016

Spokojení ale byli i ti, kteří se neumístili na stupních vítězů, ale překonali sami sebe a dokončili tenhle šílený závod a za cílovou rovinkou se setkali se svými blízkými.

„Nejvíce mě potěšilo, že byli všichni spokojeni. Trať byla postavena tak, aby si ji užil každý závodník, jak profesionální sportovec, tak i ten, kdo je spíše hobby běžec. A to se povedlo. Cílem probíhali všichni unavení, špinaví, ale s úsměvem,“ uzavírá ročník 2016 ředitel závodu Ivo Květoň.

 

VÝSLEDKY:

SPORT ŽENY: 1. Marcela Feješová

SPORT MUŽI: 1. Marek Zeman

 

HOBBY ŽENY:  1. Jana Ševčíková

HOBBY MUŽI:  1. Vítězslav Karas

 

TÝMY SPORT:  1. Polar Extreme Team

TÝMY HOBBY: 1. Polar Extreme

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE ZDRAVÍ A SPORT