POLITIKA

Krajské volby 2016

Nemocnice, střední a vysoké školy, zlepšování dopravní infrastruktury nebo hledání investorů. To, a mnohem víc má na svých bedrech vedení kraje. Po čtyřech letech opět můžeme rozhodnout, kdo nás povede v následujícím volebním období. Od vzniku hejtmanství se za pomyslným kormidlem vystřídali občanští a sociální demokraté, shodně po osmi letech. Jak to ale bude tentokrát? Bude Moravskoslezský kraj zase oranžový, nebo výsledek ovlivní přátelství mezi hejtmanem Novákem a obžalovaným lobbistou Dědicem? Odrazí se v krajském výsledku celostátní zájem o hnutí Ano 2011 Andreje Babiše a do čela usedne rektor Vondrák? Nebo snad nabere Občanská demokracie druhý dech?

Ve volbách do krajského zastupitelstva Moravskoslezského kraje se o přízeň voličů popere čtrnáct stran, osm koalic a tři hnutí. Jsou mezi nimi strany s dlouholetou tradicí, ale i nové subjekty, které slibují boj s islamizací, sociální spravedlnost či přímou demokracii. Celkově se Vám tedy do rukou dostane 25 volebních lístků, na nichž najdete kandidáty ze všech koutů Moravskoslezského kraje, nejrůznějších profesí a politických názorů. Pokud máte chuť podívat se na všechny, najdete je na stránkách www.volby.cz. My jsme pro Vás vybrali ty, které mají podle předvolebních průzkumů největší šanci v říjnových volbách zabodovat, a zeptali jsme se jejich lídrů na pár stěžejních témat.

Krajské volby v roce 2012 v Moravskoslezském kraji vyhrála ČSSD (27,40 %). Z 65 mandátů v krajském zastupitelstvu jich sociální demokraté v čele s Miroslavem Novákem získali 24. Druhá byla KSČM (22,78 %), získala 20 mandátů, třetí Občanská demokratická strana (9,92 %) pak 9 křesel. Pětiprocentní hranici překročila také KDU-ČSL (8,60 %), získala 7 mandátů, a Nezávislí (5,72 %), kteří mají v současném krajském zastupitelstvu 5 svých zastupitelů.

kraj-2012

Složení krajského zastupitelstva po volbách 2012

 

Jak to dopadne letos je jen na vás! Přijďte 7. a 8. října k volbám!

Všechny strany kandidující ve volbách do krajského zastupitelstva v MS kraji v roce 2016

Česká strana sociálně demokratická

Dělnická strana sociální spravedlnosti – Imigranty a islám v ČR nechceme!

Komunistická strana Čech a Moravy

TOP 09

Křesťanská a demokratická unie – Československá strana lidová

NE ILEGÁLNÍ IMIGRACI – PENÍZE RADĚJI PRO NAŠE LIDI

NEZÁVISLÍ

Romská demokratická strana

Moravané

ANO 2011

Volte Pravý Blok

Národní demokracie

Úsvit s Blokem proti islamizaci

Občanská demokratická strana

Koalice Svoboda a přímá demokracie – Tomio Okamura (SPD) a Strana Práv Občanů

DOBRÁ VOLBA

Koalice Republikánů Miroslava Sládka, Patriotů České republiky a HOZK

Svobodní a Soukromníci

Komunistická strana Československa

STAROSTOVÉ a nezávislí

PRO REGION

SDRUŽENÍ PRO REPUBLIKU – REPUBLIKÁNSKÁ STRANA ČECH, MORAVY A SLEZSKA (SPR-RSČMS)

Změna pro lidi

Česká pirátská strana

Koruna česká (monarchistická strana Čech, Moravy a Slezska)

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE POLITIKA