OSTATNÍ

Procestujte Česko s výletní aplikací Skryté příběhy

Každé dítě má rádo zábavu, dobrodružství a zajímavé příběhy! To vše můžete spojit i výletem s novou výletní mobilní aplikací Skryté příběhy. Její obsah, který je zdarma, vás vezme do lokací napříč celým Českem, které jsou nějakým způsobem spjaty s císařem Karlem IV. O zábavu se na cestách postarají historické komiksy i naučné kvízy. Aplikace vznikla v partnerství s agenturou CzechTourism u příležitosti oslav 700 let od narození Karla IV.

Znáte to. Chcete trávit čas se svými dětmi, vzít je na zajímavý výlet, ale oni jen celé hodiny civí do svých mobilů a tabletů! Co takhle to spojit? S novou českou aplikací Skryté příběhy spojíte výlet s prací s mobilem, podíváte se do zatím neprozkoumaných míst a dozvíte se zajímavosti z historie!

„Hra Skryté příběhy vypráví o událostech z doby a života Karla IV. v zábavné nadsázce, která nabízí skvělou cestu, jak k tématu letošního karlovského výročí přilákat rodiny s malými i trochu odrostlými dětmi. Aplikace a web nabízejí tak trochu jinou návštěvu míst, která se s Karlovým životem historicky pojí a vybízejí k jejich aktivnímu prozkoumávání“, představila nám novinku Markéta Chaloupková, ředitelka odboru strategie a marketingové komunikace CzechTourism.

Náhled aplikace Skryté příběhy v chytrém telefonu

Náhled aplikace Skryté příběhy v chytrém telefonu

„Aplikace vznikala tři až čtyři měsíce a paralelně s ní vznikaly i trasy, které jsou v aplikaci zobrazené“, říká ředitel firmy triptep Jan Procházka, která aplikaci podle požadavků CzechTourism vytvořila. „Našim cílem bylo, aby s ní vyrazily ven rodiny s dětmi školního věku. Na to jsou i koncipované i jednotlivé úkoly, aby je děti v tomto věku mohly vyřešit.“ Právě proto, že je aplikace určena hlavně pro rodiny s dětmi, je plná barev a humoru. Obsah je vybaven pestrými ilustracemi v podobě historických komiksů, cestou navíc hráči řeší zábavné kvízy a dozvídají se málo známé historky provázané s jednotlivými stanovišti. V budoucnu by mohla být aplikace stejně jako v současnosti velmi populární Pokémon Go rozšířena o rozšířenou realitu. „Je skvělé, že Pokémoni vznikly, protože pro nás to není konkurence, ale spíš ukázka toho, že s mobilem se dá vyrazit a zabavit i venku. My se toho určitě budeme snažit využít! Pokémoni nám ukázali takzvanou gamifikaci, což je technika marketingu, kterou zvyšujeme zájem klientů prostřednictvím her a my už s kolegy připravujeme něco podobného pro Skryté příběhy. Co to bude, si ale zatím necháme pro sebe,“ směje se Procházka.  V tuto chvíli je v aplikaci 11 tras a to v Doksech, Karlštejně, Křivoklátu, Kynžvartu, Litomyšli, Lokti, Olomouci, Písku, Praze, Znojmě a také v Ostravě! A právě tu jsme si vyzkoušeli.

Právě proto, že je aplikace určena hlavně pro rodiny s dětmi, je plná barev a humoru. Obsah je vybaven pestrými ilustracemi v podobě historických komiksů.

Právě proto, že je aplikace určena hlavně pro rodiny s dětmi, je plná barev a humoru. Obsah je vybaven pestrými ilustracemi v podobě historických komiksů.

Ostravská trasa s názvem Kazimírové jednání začíná u Výstaviště, odkud se vydáváme k Divadlu loutek. Mezitím začíná příběh: Píše se rok 1362 a my tu máme pěkně zapeklitou politickou situaci. Polský král Kazimír III. už několikrát uzavřel s Karlem IV. mír, ale vždy po čase dohody zruší a začne menší či větší válku. Co tentokrát? Spojil se s dalšími dvěma králi proti Karlovi. Chystá válku nebo ne? Karel se rozhodl, že pojede situaci do Slezska omrknout. On ještě neví, že v Ostravě narazí na Kazimírova špeha. Bude potřebovat vaši pomoc.  

Chcete vědět víc? Tak se vydejte s aplikací kolem Slezskoostravského hradu až na haldu Emu a zpátky do centra. My jsme si to užili!

Aplikace funguje na všech chytrých telefonech, ideálně ne starších 2 let s připojením k internetu. Pokud internet nemáte, můžete si trasu i s příběhy stáhnout na stránkách aplikace do PDF, vytisknout a vzít s sebou na výlet na papíru. Délka výletů dosahuje pouze několika kilometrů, aby je bez problémů zvládali i ti nejmenší turisté. Pro lepší plánování aplikace prozrazuje mimo jiné i předpokládanou časovou náročnost výletu.

Aplikaci vytvořilo Kvas o. s. na platformě Tripeduca s podporou agentury CzechTourism.

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE OSTATNÍ