POLITIKA

Fenomén Rostislav Hřivňák

Celé dva roky zůstávala sláva komunálního politika Rostislava Hřivňáka z Ostravy-Jihu jen na území města. V pondělí 9. ledna se to ale nenávratně změnilo, když vyšel článek v celostátním týdeníku Týden. V něm je radní nejlidnatějšího ostravského obvodu představen ve své plné kráse. Tak, jak ho my dobře známe. A stejně, jako se nebál urážet maminky slučované školy na Mitušově ulici, když je nazval semetrikami, ani redaktor neodešel „s prázdnou“ a dostal nálepku ignorant.

Pokud sledujete náš kanál na youtube, mohli jste shlédnout už několik „perel“ z dílny Rostislava Hřivňáka. Třeba když vysvětloval, že nechápe, o co rodičům slučované školy jde, když „jde přece jen o čtyři stěny, kde je jistá skupina dětí a před nimi stojí učitelka!“ (video zde: https://www.youtube.com/watch?v=LZUKwTWnXag), ukončoval diskuzi u bodu, ve které diskuze ani nezačala (https://www.youtube.com/watch?v=_Wyx8LtGUZ0) nebo učil zastupitele a hosty zastupitelstva počítat s procenty (https://www.youtube.com/watch?v=jye3oqC0ozQ).

Slavným se ale stal až svým výrokem na posledním zastupitelstvu roku 2016. Tehdy měl vysvětlit občance, proč je placen jako radní, když z dvanácti posledních rad, byl přítomen na třech. „Jsem neuvolněným radním, což zopakuji, protože si to lidé často pletou a s vaším dovolením jsem si dovolil zůstat ve svém občanském zaměstnání. Jsem programátorem a toto mé zaměstnání mi nedovoluje navštěvovat všechny schůze rady,“ zahájil svou řeč radní Hřivňák. Po chvíli ale přišel s jen těžko uvěřitelným vysvětlením. „Já tímto, že na rady nechodím, šetřím obvodu peníze.“ Nevěříte? Poslechněte si to sami! https://www.youtube.com/watch?v=TVdh9LK_FYY

Nám ale poté, co dva roky sledujeme konání tohoto antipolitika, nezbývá nic jiného, než souhlasit s opozičním zastupitelem za ODS Janem Dohnalem, když řekl: „Já osobně kvituji, když na ty rady nechodí, protože jsem si jistý, že je to nejlepší, co může pro náš obvod udělat.“

Stalo se už běžné, že se radní Rostislav Hřivňák nechá vyprovokovat občany či zastupiteli, zbarví se do ruda a poté svými výroky baví celé zastupitelstvo

Stalo se už běžné, že se radní Rostislav Hřivňák nechá vyprovokovat občany či zastupiteli, zbarví se do ruda a poté svými výroky baví celé zastupitelstvo.

Zde si můžete přečíst celý článek uveřejněný v pondělí 9. ledna 2017 v časopisu Týden.

Nepracuji a dělám to pro vás
Politiků, kteří nechodí do práce, jsou spousty. Obvod Ostrava-jih má ale unikát. Působí tam radní, který nechodí na schůze a tvrdí, že je to pro město výhodné.

Rostislava Hřivňáka považuje opozice za zlého muže ČSSD. Na jednáních zastupitelstva okřikuje členy jiných stran. Opozice zase nevynechá jedinou příležitost neoblíbeného radního popichovat.
To se stalo i na předvánočním zasedání zastupitelstva Ostravy-jih. Slovo si vzala žena z publika a otevřela téma, které čas od času řeší česká sněmovna i Evropský parlament. Zeptala se, zda by politici neměli dostávat odměnu za odvedenou práci. Zmínila se o Hřivňákovi, který na dvanácti posledních schůzích rady chyběl devětkrát.
„Bude to znít neuvěřitelně, ale tím, že na tyto rady nechodím, šetřím obvodu peníze,“ řekl Hřivňák. Dále vysvětloval, že není profesionální politik (radnice mu platí 5500 korun měsíčně). Kdyby měl sedět na všech zasedáních rady, mohl by jeho zaměstnavatel žádat po městě náhradu mzdy za dobu, kdy chyběl ve firmě. „Moje mzda není úplně základní,“ dodal radní, který pracuje jako programátor.

Tři mušketýři V+A+R. Nejznámější trojice radních v Ostravě aneb všehoschopné trio sociálně demokratických zastupitelů Věry Válkové, Adama Rykaly a Rostislava Hřivňáka

Tři mušketýři V+A+R. Nejznámější trojice radních v Ostravě aneb všehoschopné trio sociálně demokratických zastupitelů Věry Válkové, Adama Rykaly a Rostislava Hřivňáka, které stojí za kauzami nepokosená tráva nebo slučování škol

I vy ignorante
Opoziční zastupitel Jan Dohnal (ODS) okamžitě navrhl Hřivňákovo odvolání. Neuspěl. „Pokud bude sociální demokracie v radě, má právo obsadit příslušný počet míst. Nemáme důvod měnit radní,“ řekl místostarosta Ostravyjih a poslanec Adam Rykala (ČSSD).
TÝDEN poslal Hřivňákovi dva dotazy. Ptal se především na to, proč se před dvěma lety dal zvolit do funkce, když je jeho zaměstnání tak časově náročné. Následovala odpověď plná invektiv vůči řadě lidí. „Mám si snad vzít osobně, že jste mě objevil až po více než dvou letech, co jsem ve funkci radního stotisícového obvodu? To si říkáte redaktor? I vy ignorante. Za co vás platí?“ napsal Hřivňák. Kompletní přetištění jeho odpovědi v tomto časopise by zabralo tři strany. Tvrdil, že z pohledu novinářů je všechno špatně. Stěžovali by si, i kdyby podnikal nebo kdyby v radě působil jako profesionální politik. (Radnice Ostravy-jih skutečně v minulosti čelila kritice, že má více profesionálních politiků než ostravský magistrát.)

Pestrá zasedání
„Teď se dostaneme k tomu, proč jsem se rozhodl kandidovat do veřejné funkce. Hlavně proto, aby na těchto místech neseděli lidé jako Balcařík, Dohnal, Lahoda, Horák nebo Sibinský,“ jmenoval radní několik komunálních politiků, mezi nimi i bývalé členy sociální demokracie, například předchozího starostu Karla Sibinského.
Hřivňákovi protivníci berou jeho slova s rezervou. „Neudrží emoce na uzdě a velmi jednoduše se nechá vyprovokovat,“ řekl Zdeněk Hübner z hnutí Ostravak. „Když si chceme zpestřit zasedání, šijeme do něho úmyslně. Jeho odpovědi vůbec neprospívají vedení radnice,“ dodal Hübner a připomněl, jak radní během jednání o rušení školy nazval učitelky a matky žáků semetrikami.
Zastupitel Dohnal považuje Hřivňákovo působení v radě pouze za jeden z projevů celkového úpadku radnice pod vedením starosty Martina Bednáře z hnutí ANO. Nezkušenost anonistů napáchala zmatky ve více obcích. Tady se navíc potkala s mladými politiky z ČSSD, kteří z místní stranické buňky vyobcovali politické matadory.
„Úřad se totálně personálně rozpadl,“ řekl Dohnal. Personální čistky se naplno projevují až dnes. Opozice a aktivisté kritizují radnici za to, že nepracuje, nepředkládá žádné projekty a peníze na investice nechává nevyužité.
Průšvihy z Ostravy-jihu se na stránkách novin objevují opakovaně. Nejznámější aféra vypukla v roce 2015, zhruba půl roku po volbách. Kvůli vyřizování účtů mezi starými a novými politiky přišla radnice o firmu, která se měla starat o zeleň. Veřejná prostranství zarostla metr vysokým trávníkem.

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE POLITIKA