ZDRAVÍ A SPORT

Pryč s mokrým stiskem i „koláči“

Mohlo by se zdát, že je to jen pár let, co bylo používání prostředků proti pocení raritou, doba naštěstí pokročila a terčem pozornosti se naopak stávají lidé, kteří svůj pot nijak neřeší. Jak ale zabránit nadměrnému pocení? Máme pro vás zajímavé tipy!

Každý z nás to zná: čeká nás důležitá zkouška či prezentace, máme pohovor, první rande nebo je venku vedro k nepřežití. Všechny tyhle situace spojuje jedna základní reakce našeho těla – potíme se. Jedná se o fyziologický děj, který se děje téměř u všech lidí. Ano, jsou i takoví, kteří se nepotí nikdy, zároveň ale až jedno procento Čechů trápí hyperhidróza, tedy nadměrné pocení. Aby nedošlo k trapasu, je třeba používat přípravky, které zabrání nadměrnému pocení a především zápachu. A je jedno, zda se jedná o pot v podpaží, na hlavě, rukou, zádech či nohou. SMRAD JE OUT.

Pokud nadměrné pocení trápí i vás, je v první řadě potřeba zjistit, zda za tím nestojí zdravotní problém. V takovém případě totiž kosmetika nepomůže a s léčbou musí pomoci lékař. Vyloučí-li se, pomohou vám projevy pocení zmírnit různé metody.

Dát si ráno do podpaží antiperspirant je stejný základní hygienický návyk jako umýt si zuby

Dát si ráno do podpaží antiperspirant je stejný základní hygienický návyk jako umýt si zuby

  1. Deodoranty, antiperspiranty: Naprostý hygienický základ. Je na vás, zda si vyberete prostředek tuhý, tekutý nebo ve spreji. Zatímco deodorant má pouze maskovat zápach jako vedlejší efekt pocení, antiperspirant by měl zabránit jeho dalšímu vzniku. Většina přípravků, které koupíme v drogerii nebo lékárně, jsou kombinací obojího. Na výraznější pocení v podpaží a prevenci koláčů si zejména ženy pochvalují novou Rexonu Maximum Protection, která stojí kolem 150 korun a má tři druhy vůní. Za zkoušku rozhodně stojí i přípravky s obsahem stříbra. Příčinou nepříjemného zápachu a potu není pot samotný, ale bakterie v podpaží. Ionty stříbra si s nimi umí poradit – jsou totiž antibakteriální, a tedy antiperspirační. Účinky těchto antiperspirantů jsou 24 až 48 hodin. Vyzkoušet můžete i dlouhotrvající antiperspiranty, které většinou koupíte v lékárnách nebo na internetu. Přípravky ve formě bezbarvých vodiček či krémů se nanášejí před spaním a ochránit by vás měly minimálně celý následující den. Známý je například přípravek Driclor nebo Perspi-Guard Antiperspirant, který by měl být o něco jemnější, ale přesto velmi účinný.

Elektro antiperspirant aplikují v ostravské Fakultní nemocnici

Elektro antiperspirant aplikují v ostravské Fakultní nemocnici

  1. Elektro antiperspirant: Zbavit se nevzhledných „koláčů“ nebo upocených dlaní chtějí ženy i muži nerozdílně. Mezi muži je vyhledávaným prostředkem k omezení nadměrného pocení takzvaný elektro antiperspirant. Ten aplikují například ve Fakultní nemocnici v Ostravě. Přístroj dokáže pomocí iontoforézy utlumit pocení a předejít tak nepříjemným následkům. „Mezi klienty převažují muži v řídicích funkcích, kteří jsou v souvislosti se svojí profesí nuceni podávat lidem ruku při pozdravu, případně i v horkých letních dnech musejí být oblečeni ve formálním oděvu,” říká Mgr. Lenka Krupová, vrchní sestra kožního oddělení FNO, a doplňuje, že kromě dlaní a podpaží provádějí rovněž ošetření plosek nohou. Po domluvě vás čeká přibližně 12 procedur v průběhu 4 týdnů. Výkon je placený, souhrnná částka za všechny procedury činí 1200 korun. Elektro antiperspirant pracuje na principu iontoforézy, k níž je využíván slabý stejnosměrný elektrický proud procházející vodní lázní. „U dospělých volíme intenzitu proudu do 25 mA, u dětí a citlivých jedinců do 10 mA. Rozhodně nejde o bolestivý zákrok, klient při iontoforéze pociťuje jen slabé brnění,” pokračuje Mgr. Krupová a dodává, že po celkovém ošetření trvá účinek zhruba půl roku.

Botoluxin se aplikuje tenounkými jehličkami. Někteří říkají, že je to absolutně bezbolestné

Botoluxin se aplikuje tenounkými jehličkami. Někteří říkají, že je to absolutně bezbolestné

  1. Injekce botulotoxinu: Do podpaží nebo jiné „potivé“ části těla vám ve specializovaných salónech drobnými vpichy jemnou jehličkou aplikují botoluxin pod kůži. Ošetření trvá do 30 minut a nesmíte se po něm týden fyzicky příliš namáhat. Uvádí se, že účinky vydrží 4 až 10 měsíců. Jedná se o finančně náročnější terapii, za podpaží zaplatíte od 7 tisíc Kč nahoru.

Proti pocení můžete bojovat i s pomocí bylinek.

Proti pocení můžete bojovat i s pomocí bylinek

  1. Rady našich babiček: Nejznámější bylinkou účinnou v boji proti pocení je bez pochyb šalvěj. Pocení zmírní popíjení zhruba tří šálků šalvějového čaje během celého dne. Pocení tlumí i jablečný ocet, který použijeme jako přírodní antiperspirant. Jablečný ocet naneseme do podpažní jamky a rozetřeme, už jen pár kapek výrazně zeslabí a zneutralizuje zápach potu. Z jablečného octa můžeme připravit i osvěžující koupel. Pokud nás trápí pocení nohou a časté mykózy, stojí za vyzkoušení přesličková tinktura nebo dubová kúra.

 

Recepty:

Dubová kůra: Připravíme ji z 1 kg kůry mladých větví a 3 litrů vody, až hodinu ji povaříme, poté scedíme. Dubovou kúru vlijeme do lavoru a nohy do ní na 15 -20 minut ponoříme. Opakujeme i několikrát do týdne (podle potřeby).

Šalvějová koupel: 6 hrstí sušené šalvěje zalijeme 2 litry horké vody a necháme 20 minut louhovat. Poté bylinkový nálev scedíme, přilijeme do napuštěné vany a už si jen užíváme bylinkami provoněnou koupel.

Čaj proti nočnímu pocení: budeme potřebovat 50 g natě vřesu a zlatobýlu, 20 g natě šalvěje, 30 g natě rozrazilu a přesličky a 10 g plodů borůvek. Připravenou směs zalijeme 0,5 l vroucí vody, přikryjeme pokličkou a louhujeme 20 minut. Bylinkový čaj proti nočnímu pocení popíjíme během celého dne.

Přesličková tinktura: připravíme si 150 g přesličky, 30 g dubové kůry a 200 ml lihu. Bylinky vsypeme do lahvičky, přilijeme líh a směs necháme 2 týdny louhovat. Tinkturu přecedíme, přelijeme do nádoby z tmavého skla a každý večer po umytí potíráme tinkrutou chodidla a prostory mezi prsty.

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE ZDRAVÍ A SPORT