Z OSTRAVY

Když mají tvrdí kluci dobré srdce

Noční můrou každého rodiče jsou nemoci a úrazy jejich dětí. Když jsou děti nemocné, trpí tím celé rodiny. Američtí fotbalisté ostravského klubu Ostrava Steelers nejsou jen sportovci, ale také komunita vzájemně si pomáhajících lidí, která připomíná rodinu. Proto jim není cizí spojit síly a společně pomoci ostatním.

Široká ramena, rychlé nohy a výraz zabijáka. Takhle vypadá většina kluků Klub amerického fotbalu Ostrava Steelers během zápasů. Kluci spolu ale netráví čas jen na trénincích a zápasech. I přes pilnou přípravu na novou sezónu, zaměstnání a péči o vlastní rodiny si tým udělal čas na návštěvu nemocných dětí. „Steelers jsou prvoligoví hráči, za své členství v klubu ale nedostávají žádné peníze. Naopak musí platit příspěvky a drahou výstroj. Právě proto jsem rád, že se tady sešla parta kluků, kteří mají i přesto chuť a odhodlání pomáhat těm, kteří neměli takové štěstí a zasáhla je rána osudu ve formě nemocného či postiženého dítěte,“ říká za fotbalisty Michal Fojtík.

Den před štědrým dnem se hráči vydali na dětské oddělení fakultní nemocnice Ostrava, kde rozdávali hospitalizovaným dětem dárky. Dětem zpříjemnila jejich návštěva vánoční hospitalizaci a udělalo to radost jejich rodičům i personálu nemocnice.

Dárky se nedávají jen na Vánoce
Ani po novém roce kluci na dobročinnost nezanevřeli. Hráči v lednu navštívili Centrum pro osoby se zdravotním postižením Čtyřlístek v Ostravě-Třebovicích. Personál se zde nepřetržitě stará o desítky mentálně i tělesně postižených pacientů, kteří vyžadují velkou míru podpory. Hráči předali centru symbolický finanční dar ve výši 5 tisíc korun. „I když si někteří řeknou, že to není mnoho, jsou to peníze, které hráči vybrali mezi sebou z vlastních peněženek.“

Fotbalisté tady ale nebyli poprvé. „Tato tradice začala již před 5 lety a každý rok se kluci snaží našim klientům zpříjemnit pobyt dárky, ale také svou přítomností, protože naši svěřenci mají z jejich návštěvy vždy velkou radost,“ řekla nám organizátorka setkání a pracovnice Čtyřlístku Gabriela Voznicová. V minulých letech obdaroval tým klienty například míčem na americký fotbal, boxovacím pytlem nebo třeba autodráhou. „Letos jsme zvolili peněžní pomoc, která bude využita k vybavení a zpříjemnění prostředí, ve kterém klienti tráví svůj čas,“ dodal za americké fotbalisty Michal Caltik.

„Chtěl bych za klub Ostrava Steelers jménem všech svých hráčů poděkovat všem, kteří se každý den starají o nemocné a postižené děti. Toto těžké poslání nelze nijak ulehčit. Přáli bychom si udělat mnohem víc. Budeme pokračovat v těchto dobročinných akcích a těšíme se na další“, uzavřel Michal Fojtík.

 

 

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE Z OSTRAVY