ROZHOVORY
Moderátorka Událostí v regionech z Ostravy 

“Upovídaného hosta usměrňuji."

Ivu Kubankovou můžete vídat na obrazovkách České televize jako moderátorku Událostí v regionech a také dalších zpravodajských relací z Ostravy a Moravskoslezského kraje. Jak dlouho se připravuje na vysílání a jak rozpovídá nemluvného hosta?

Co je pro moderátora horší - nemluvný nebo až příliš upovídaný host?
Nedá se říct, co je horší, musím být připravená na obojí. V každé relaci Událostí v regionech nebo kontinunálním vysílání z Ostravy je pro rozhovor s hostem daná stopáž, většinou pětiminutová, kterou musím dodržet. Příliš upovídaného hosta usměrňuji a vedu ho k odpovědím, které by v pěti minutách měly zaznít. Pokud host odpovídá jednou větou, pokládám další a další, spíše jednodušší otázky, abych ho rozpovídala. 

Vystudovala jste dvě vysoké školy - využijete své vzdělání při moderování?
Vzdělání mi dalo přehled, člověk se ale stále má co učit. Zvlášť moderátor veřenoprávního televizního zpravodajství, který by se podle mě měl starat o krásu českého jazyka. Sleduju trendy v současné češtině, často si ale kladu otázku, jestli se přibližovat divákům používáním mluvené řeči a kam až v tom přibližování zajít. Používám "teď" místo "nyní", ale říkat "policisti" místo "policisté" mi ještě nejde:-)

Hodně lidí, které vídáme na televizní obrazovce, říkají, trochu překvapivě, že jsou v soukromí samotáři, jak to máte Vy? 
Jsem moc ráda sama. Částečně je to mou povahou, částečně televizním prostředím, kde musím být denodenně v kontaktu s lidmi, takže si ráda odpočinu. Myslím, že to tak má opravdu hodně kolegů z médií. 

Jak dlouho trvá příprava na vysílání Událostí v regionech a co vše zahrnuje?
Po poledních Událostech v regionech plus, na odpolední poradě v 15.hodin si společně s  editorem potvrdíme, která témata večer odvysíláme, kdo bude hostem ve studiu atd. Připravím si rozhovor, upravím texty studií reportáží, které píšou redaktoři, napíšu takzvané headliny a upoutávky. V 16:30 se jdu doupravit do maskérny a v 17:45 je zkouška ve studiu. Pak zbývá několik minut na soustředění před začátkem živého vysílání. 

Jaká témata Vás osobně zajímají nejvíce? 
Silná témata spojená s tímto regionem. Smog, další a další studie, statistiky, analýzy a různé přístupy k řešení špatného ovzduší. Razantní proměna regionu v důsledku krize v hornictví. A také mám ráda veškeré dobré zprávy o našem kraji - tedy příběhy schopných lidí, kterým se podařilo uspět v různých oborech, projekty, které se podařily a podobně. 

Dokáže Vás dnes ještě při živém vysílání něco vyvést z míry, překvapit?
Ráda bych odpověděla, že ne, ale při živém vysílání se může stát opravdu cokoliv. 
 

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE ROZHOVORY