Z OSTRAVY

Chemik z Ostravy vyčistil vodu v Africe

Nápady mladého ostravského chemika Vojtěcha Kundráta zachraňují životy. Už jako student vymyslel sloučeninu, která dokáže léčit malárii. Teď pomohl tisícům lidí v Africe zajistit pitnou vodu.

Vojtěch Kundrát z Ostravy je mladý nadějný chemik, který aktuálně působí jako doktorand na VUT v Brně. Ze všech chemických sloučenin ho teď nejvíce zaujala voda. Vymýšlí materiály sloužící k filtraci vody - tedy snaží přijít na to, jak vodu zbavit veškerých bakterií, aby byla zdravotně nezávadná. Spolu se studenty z Brna se vydal do jižní Tanzánie aby místním obyvatelům zajistil to, co je pro naši společnost běžné - pitnou vodu. Právě nedostatek čisté vody je příčinou mnoha onemocnění, kterými lidé v Africe trpí. Výprava měla i další cíl - postavit střechu místní školy. 

“Podle domluvy s místním farářem by měly být v budoucnu ve škole postaveny laboratoře a vyučovat by se měla také analytická chemie a chemie vody. Zajímavostí je, že ze zhruba 700 dětí ze základní školy jich pouze 20 až 40 pokračuje se studiem na střední škole. Většina z nich přitom míří na humanitní obory, protože absence technického vybavení fakticky znemožňuje studium technických oborů,” píše na svém blogu z cesty Vojtěch Kundrát. 

Vojtěchovi se podařilo na místě instalovat bakteriální filtr na vodu, který začali obyvatelé okamžitě používat.

„Zapojili jsme tedy tři filtrační jednotky, zavedli vodu do základní školy a nainstalovali pískový filtr a jednu z filtračních jednotek pro zásobení vesnice vodou. Provedli jsme odběry vody ze všech používaných zdrojů a následně zanalyzovali na základní chemický obsah. Voda z řeky je, až na zákal způsobený nástupem období dešťů a bakteriální kontaminaci, chemicky naprosto čistá, bez jakýchkoliv stop průmyslového znečištění,” vypráví chemik z Ostravy. Lidé jsou zvyklí chodit ro řeky pro vodu a zároveň v ní prát. Kůly u břehů je chrání proti útokům krokodýlů, kterých je v řece mnoho.

Vojtěch Kundrát po návratu z Afriky popisuje, že cesta v mnoha ohledech změnila jeho pohled na svět, ale zároveň dala nový směr jeho vědeckému snažení. Do Tanzánie se plánuje vrátit a chce pomoci dalším tisícům lidí, kterým schází čistá voda. 

A rozhodně to nebude naposled co je o Vojtěchovi slyšet ve světě. Ještě mu nebylo ani třicet a už získal řadu ocenění. Cenu mu udělila Učená společnost, Česká hlava, stal se Talentem roku. Zkušenosti sbíral už jako středoškolák na akademických ústavech a vysokých školách, letošní léto pak strávil na University of Washington v americkém Seattlu. 

 

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE Z OSTRAVY