ROZHOVORY
Denisa Šuster

“Móda vypovídá o mentalitě národa."

Denisa Šuster - předsedkyně Módního klubu Fashion Rooster Fashion community and lounge, ředitelka renomovaného projektu Ostrava Fashion Weekend, pořadatelka úspěšné soutěže pro mladé návrháře Très Chic Fashion Designer Awards a ambassadorka českých návrhářů. Umí se lidé v Ostravě oblékat a jsou tady talentovaní návrháři?

Ostravané Vás znají jako ředitelku módní show Ostrava Fashion Weekend, v dubnu ale také "otevíráte" módní klub Fashion Rooster. Co přinese Ostravě? 
Je pravdou, že myšlenku jeho vzniku iniciovali právě lidé, především ženy, které loni navštívily Ostrava Fashion Weekend a chtěly více podobných akcí za rok. Tak jsme začali přemýšlet jak jim toto přání splnit. Klub bude prostředím pro setkávání jeho členů, bude jim poskytovat prestižní módní akce a workshopy, zároveň poukazovat na současné mezery v české módní ekonomice a snažit se je kolektivně řešit.

Kdo všechno se v módním klubu představí? Které hvězdy, kteří designéři, návrháři?
V klubu budeme prezentovat vycházející talenty, ale také velmi dobré návrháře nebo také butiky z Pařížské ul. v Praze. Zapojujeme také zahraničí a na květnový klub by měl například dorazit polský módní návrhář s pánskou kolekcí. Pro členy klubu chceme využít toho, že máme možnost přicházet do kontaktu s těmi nejlepšími v republice, a vždy bude součástí akce zajímavý host nebo osobnost.

Jak jsou na tom podle Vás mladí designéři, návrháři? Jak velká šance je v současnosti prosadit se?
V Česku je mnoho mladých talentů, kteří mohou být jednou velmi úspěšní. Bohužel k jejich škodě však narážíme na stále stejný problém, a to je buďto nedostatečné palivo dopředu u mladých čechů anebo předčasná pýcha. Návrháři u nás buďto velmi rychle ztratí po škole motivaci, protože podlehnou počátečním neúspěchům anebo naopak jsou tak zahleděni sami do sebe, že přestanou byť jen na chvíli vnímat realitu byznysu a okamžitě ztrácí dobré karty, jak se říká. Stačí jim k tomu seznámení s jedním zajímavým člověkem či jeden rozhovor a už se považují za nehasnoucí hvězdu. Bohužel zapomínají, že toto jim ušití kolekce nezaplatí. Návrhářům u nás chybí byznysové cítění. Na tom se snažíme usilovně pracovat. 

Součástí budou i odborné workshopy, co si pod tím představit?
Workshopy by měly být odreagováním, zároveň však příjemným vzděláváním pro členy klubu. Budeme se zabývat střihy, kombinacemi materiálů, vnímáním vzorů apodobně. Tím se členové budou nenápadnou formou zdokonalovat v tom jak kombinovat věci ve svém šatníku.

Jak jste se vlastně dostala k této profesi, k módě, působila jste někdy v zahraničí? 
Poměrně dost cestuji, ale v zahraničí jsem nikdy nežila. K módě jsem se dostala asi před sedmi lety, když jsem založila modelingovou agenturu Moravia Models, první v našem regionu, která fungovala na principu pražských mezinárodních agentur. V tomto prostředí jsem začala postupně narážet na zajímavé lidi a návrháře, až přišel nápad uspořádat pro české návrháře soutěž, která je finančně podpoří.

Jak vznikl nápad Ostrava fashion Weekend a Fashion Rooster? A jaké má ohlasy?
Začalo to soutěží pro módní návrháře, dnes už to jsou čtyři roky, co se na tom začalo poprvé pracovat. Soutěž se tehdy jmenovala Trés Chic Fashion Designer. Když proběhla, byla natolik úspěšná, že nás to motivovalo pracovat na konceptu ještě víc a přidat módní přehlídky nejen soutěžících, ale i hostujících návrhářů. Nabalilo se to tak, že se nám line-up do jednoho dne nevešel a vznikl víkend módy v Ostravě. Modní klub byl pak podobnou syntézou která navázala na minulý ročník Ostrava Fashion Weekend. Přišly ohlasy veřejnosti, dámám se to líbilo a chtěly podobné akce častěji, tak jsme zkusili vymyslet ještě něco navíc.

Jak je na tom Ostrava, co se týče módy? Co by se mělo změnit a co naopak ne? A je třeba móda v Ostravě jiná než v jiných částech republiky? 
Módní reálie v Ostravě jsou zcela odlišné nežli v Praze. Je to především o publiku. Veřejnost která přichází na víkend módy tady je jiná. K nám se chodí dámy a mladí lidé naučit nové trendy, podívat na kousky, které se teď nosí, v Praze sedí v publiku desítky stejně oblečených hipsterů se slunečními brýlemi a jsou tam především za účelem předvádět se a uploadovat na instagram co nejlépe vyfiltrované selfie. Ostrava nejede na ego. Změnit by se měl především přístup velkých módních projektů. Kdyby organizátoři potlačili svá ega a místo toho spojili ruce, mnohem více by podpořili české designéry a ti by srdečně poděkovali, protože by to pomohlo jejich ekonomice. Dokud bude každý bojovat na svém písečku a vymezovat se vůči konkurenci, toto vymezování se bude ovlivňovat jenom na návrháře a jejich tvorbu, jsou limitováni co do prezentace (nemohou volně prezentovat kdekoliv chtěji a tím získávat nové klienty), ale také finančně.

Jaká je Vaše oblíbená země, kde bychom se měli v módě inspirovat? 
 Absolutně mě nadchnul New York, který je v módě nenapodobitelně odvázaný. Okolí Vás nehodnotí, ať máte na sobě cokoliv a lidé se tak nebojí projevit fantazii naplno. Město je pak jedním nekonečným módním organismem, který nevyčerpáte. Lidé tam nejsou pseudo, jsou opravdoví. Oni ví, že jsou mekou módy, ale na nic si nehrají, hledí si svého. Tím se tak trochu dostávám k tomu, jak silně je móda spjata s mentalitou člověka, celého národa.

Jaké jsou Vaše další plány v jak chcete ještě posunout módu v Ostravě kupředu?
Teď bych nechtěla nějakou dobu začínat nic nového, ale poctivě pracovat na tom, co jsme velmi hezky nakročili. I když, člověk nikdy neví! :) Ráda bych stále víc zdokonalovala víkend módy a z Ostravy vytvořila nové centrum fashion a designu v republice. Pokud se zároveň podaří uchytit klub a vytvořit skrz něj podporu módy a návrhářů, bude to pro mě splnění všech představ.

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE ROZHOVORY