Z OSTRAVY
Ilustrační foto

Komplikace v dopravě! Půlroční výluka tramvají v Plzeňské ulici

Ostravu čeká další velká rekonstrukce. Havarijní stav dvou mostů v Plzeňské ulici si žádá jejich demolici a náhradu za nové. Už na Apríla, tedy 1. dubna začnou první demoliční práce, které přinesou změny v dopravě. Za práce zaplatí Ostrava bezmála 90 milionů korun.

Zvládli jsme opravu Svinovských mostů i Nádražní ulice. Teď se Ostrava rozhodla vyměnit dva mosty v Plzeňské ulici. Konkrétně se jedná o tramvajový most přes Rudnou ulici a další tramvajový most přes železniční a tramvajovou trať směrem k Úřadu městského obvodu Ostrava-Jih. „Součástí stavby jsou přeložky a úpravy inženýrských síti a rekonstrukce veřejného osvětlení pod mostem na ulici Rudné. Celková délka upravovaného úseku obou mostů je 218 metrů,“ říká mluvčí města Andrea Vojkovská. Přípravné práce začaly už v lednu. Od 15. března je v kolejišti pod mostem Mládeže až do půlnoci 22. března zastavená tramvajová doprava. Část trasy linek číslo 6, 11 a 15 obsluhují náhradní autobusy.

Pokud jezdíte autem, nemusíte se bát. Silniční doprava zůstane zachovaná, i když s občasnými omezeními. Opravy se dotknout zejména těch, kteří k cestování přes metropoli využívají MHD. Od 1. dubna projedou přes mosty jen auta či autobusy, kolejovou dopravu čeká téměř půlroční výluka. Ta ovlivní přepravu lidí, kteří cestují přes most Mládeže tramvajemi číslo 12, 17 a 18 a změny se dotknou i linek číslo 7, 10, 11, 15 a 19. „Tramvaje pojedou objízdnou trasou kolem vítkovického nádraží. Cestování se tak mírně prodlouží. Po Plzeňské ulici bude po celou dobu jezdit náhradní autobusová doprava se zastávkami u Ferony a přeloženými zastávkami Hulvácká, Dolní, Tylova a ÚMOb Jih. Zastávka Most Mládeže bude po dobu oprav mostů zrušená,“ nastínil situaci investiční náměstek primátora Ostravy Břetislav Riger.

Harmonogram:
Demolice obou mostů se uskuteční v termínu od úterý 4. 4. do úterý 25. 4.
Bourání v nočních hodinách je naplánováno o víkendech: 15. 4. - 16. 4. a 22. 4. - 23. 4. 2017.

Silniční doprava na ulici Plzeňské bude v termínu od 1. 4. do 30. 11. zachována. Dojde pouze k částečnému omezení silniční dopravy, a to v jednotlivých jízdních pruzích (podle postupu bouracích a stavebních prací).

V době rekonstrukce dojde k celkové tramvajové výluce na obou kolejích. Krátkodobá výluka se bude týkat dopravy pod železničním mostem. Krátkodobě bude omezen také provoz na tramvajové trati pod mostem.

    Krátkodobá výluka (po dobu vytvoření splítky kolejí)
           Od 15. 3. od 00:01 hodin do 22. 3. do 23:59 hodin.

    Dlouhodobá výluka
           Od 1. 4. od 00:01 hod. do 15. 9. do 23:59 hod.   

Zastávky náhradní autobusové dopravy po dobu výluky tramvají SMĚR DUBINA:
1) Ferona – zastávka přemístěna na ul. Plzeňskou (nástupní zastávka)
2) Hulvácká – zastávka přemístěna na ul. Plzeňskou
3) Dolní – zastávka přemístěna na ul. Plzeňskou
4) Tylova – zastávka přemístěna na ul. Plzeňskou
5) Most Mládeže – zastávka zrušena
6) ÚMOb Jih – zastávka přemístěna na ul. Horní (výstupní zastávka)

Zastávky náhradní autobusové dopravy po dobu výluky tramvají SMĚR CENTRUM:
1) ÚMOb Jih – zastávka přemístěna na ul. Horní (nástupní zastávka)
2) Most Mládeže – zastávka zrušena
3) Tylova – zastávka přemístěna na ul. Plzeňskou
4) Dolní – zastávka přemístěna na ul. Plzeňskou
5) Hulvácká – zastávka zrušena
6) Ferona – výstupní zastávka bude u Ferony ve směru na Dubinu

Všechny základní informace o dopravních změnách, které souvisejí s opravami mostů, jsou na webu města: www.ostrava.cz. „Stačí kliknout na banner, který jsme zveřejnili na hlavní stránce,“ dodala mluvčí ostravského magistrátu.

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE Z OSTRAVY