ZDRAVÍ A SPORT

Tělo napumpované vitamíny!

Andrea Bitomská a Daniel Škubal si vysnili, že budou žít v cizině, snad už při seznámení. Netušili, že jim pobyt v zahraničí přinese tolik inspirace a životního elánu. Pro svůj skoro roční pobyt si zvolili kanadské město Vancouver a před návratem do České republiky si ještě užili měsíční pobyt na Bali, který jim ještě více rozšířil obzory. Když se vrátili domů, rozhodli se začít podnikat – založili společnost Black Kale. Chtějí změnit zaběhnuté pořádky a ukázat lidem prospěšnost produktů rostlinného původu. Jak na to, prozradí zakladatel a spolumajitel firmy Daniel Škubal.

Je tady jaro. Jak bychom měli svůj organismus přichystat?
Změna ročního období nás ovlivňuje více, než si v první chvíli dokážeme připustit. Například v zimě ubývá sluníčka a zvyšuje se nedostupnost kvalitních lokálních surovin v podobě ovoce a zeleniny, z nichž naše tělo čerpá nejlepší vitamíny a minerály. To u mnoha lidí vede k oslabení odolnosti jak fyzické, tak i psychické. Takže nejde jen o to, že bychom se měli více oblékat, je třeba myslet na naše tělo i zevnitř.

Jak nachystat svůj organismus na změnu ročního období, je poměrně rozsáhlé téma. Protože jsme ale přesvědčeni, že náš organismus nejvíce ovlivňuje to, co každý den sníme, zaměřujeme se hlavně na stravu. Má totiž přímý vliv na náš spánek. Kolik máme přes den energie, ovlivňuje sportovní výkon, celkové zdraví i imunitu. Obecně doporučujeme zařadit potraviny, které zahřívají organismus, jako jsou luštěniny a obiloviny. Ostatně v zimě a na jaře máme i přirozeně vyšší tendenci dát si obilovinu (např. s nějakou dušenou zeleninou) než ananas či jiné osvěžující ovoce. Přidejte koření a superpotraviny, které obsahují i spoustu antioxidantů - skořici, kakao, kurkumu, chilli nebo zázvor. Konzumujte ořechy a semínka, které nejen zasytí, ale doplní i vysoké množství omega 3, 6, 9 mastných kyselin. Skvělý je také kokosový olej. Pro zvýšení obranyschopnosti dbejte na vyšší množství vitamínu C. Doporučujeme vypít šťávu minimálně z 1 až 2 citronů denně hned po ránu, příp. konzumovat sušenou a drcenou kůru z bio citrónů, nebo užívat rakytník. Vitamín C upraví naše pH a zvýší odolnost těla. Dbejte na přísun vitamínu D (který je snížený kvůli kratším zimním dnům). V rostlinné sféře ho najdete např. v avokádu, v kiwi nebo v houbách. Zkrátka, pro vyšší přísun vitamínů a minerálů konzumujte více ovoce a zeleniny.

Jak na to?
Málokdo dokáže sníst najednou například čtyři jablka, řapíkatý celer, 200 gramů špenátu nebo tři banány. Problém je to sníst, ale není problém to vypít. Proto existují tzv. smoothie mixované nápoje (např. 2 až 3 banány, datle, kakao, špetka chilli, kokosový olej, polovina avokáda) nebo čerstvé šťávy z ovoce a zeleniny. Taková kombinace rychle nabije obrovským způsobem organismus, a navíc se budete cítit skvěle. Zkuste třeba šťávu z citronu, zázvoru a přidejte špetku kayenského pepře. ZÁZVOROVÝ ŠOK, jak jsme tuto kombinaci pojmenovali, Vás opravdu postaví na nohy!

Kromě jídla pro utužení těla existují tzv. Cold Shower Therapy. Řeč je o pravidelné studené sprše. Provozuji ji několik let téměř každý den a cítím se skvěle. Ale je fakt, že tato terapie není vhodná pro každého.

Může šťávy pít každý člověk? Jsou vhodné pro všechny?
Ano, ale je třeba se bavit o čerstvých šťávách. Běžně dostupné krabicové šťávy, které navíc prošly i pasterizací, našemu tělu spíš škodí, než prospívají. Čerstvé šťávy může pít opravdu každý. Myslíme si, že jsou ideální pro všechny, kdo chtějí rychlý a kvalitní přísun vitamínů, minerálů, enzymů a živin. Jak už jsem uvedl, princip spočívá v tom, že tři jablka nesníte, ale dokážete je vypít. Někdo se může zeptat - proč bych to dělal? Problém je v tom, že v dnešní době jedno vypěstované jablko obsahuje asi o dvě třetiny méně živin, než tomu bylo cca před 50 lety. Takže byste měli zkonzumovat i větší množství ovoce. Šťávy obsahují pouze malé procento rozpustné vlákniny, a tak jsou velmi dobře stravitelné. V dnešní době má většina populace zanesený organismus a střeva. Díky šťávám vstřebáte více živin, než když sníte celý plod. A neunaví Vás to. Organismus tím získá velké množství energie a orgány přebytečnou energii navíc využijí i na očistné a regenerační procesy.

Jak velkou součást naší stravy by měly tvořit bio ovocné a zeleninové šťávy?
Každý by měl denně vypít alespoň 0,3 – 0,5 l ovocné nebo zeleninové šťávy už jen z výše zmíněných důvodů. Šťávou můžete nahradit snídani, svačinu, oběd, nebo ji můžete klidně využít jako drink před cvičením či po něm pro rychlý přísun energie nebo následnou regeneraci. Pro každého mají šťávy jiný smysl a jiné využití. To také potvrzuje fakt, že mezi našimi zákazníky jsou mimo jiné studenti či maminky s dětmi. Ve spojení s bio kvalitou to vede k velmi jednoduchému výsledku – čím více šťáv vypijete, tím lépe se bude cítit Vaše tělo. Bio čili ekologicky vypěstované potraviny obsahují rapidně vyšší množství vitamínů a minerálů a zároveň neobsahují škodlivé látky a pesticidy. Právě proto jsem například u potřeby doplnit v tomto ročním období vitamín C uvedl konzumaci drcené a sušené bio kůry z citronu, protože kůra z ne-bio citronu by zdravá ke konzumaci rozhodně nebyla.

Je zdravé a vhodné se živit jen šťávami?
Šťávy jsou skvělé jako doplněk nebo náhrada určitých jídel během dne, ale moc si nedovedu představit život POUZE na nich. Existují však výjimky, tzv. řízené půsty na šťávách, kdy konzumujete určitý počet dní pouze čerstvé šťávy. Jak jsem zmínil, když tělo obdrží vyšší množství energie, orgány tuto energii využijí k očistným a regeneračním procesům. Šťávové půsty tak skvěle pomohou alespoň na několik hodin nebo dní odlehčit tělo od trávení těžkých jídel, spustit intenzivní očistné procesy, vyplavit z těla toxiny (detoxikace) a vyživit se vitamíny, minerály a enzymy (ozdravení a regenerace). Můžete tak pouze na šťávách fungovat několik dnů až týden a výsledky jsou fantastické – lepší pleť, redukce váhy, nárůst energie, odstranění kožních problémů, zlepšení zažívání, posílení metabolismu a podobně. Já jsem byl pouze na šťávách několik dní v zimě a v létě jsem pravidelně každé pondělí pil jen šťávy. Tyto půsty jsou ideální např. i při změně ročního období (podzim, jaro). Připravíte jimi svůj organismus na změnu. Delší půsty bych ale doporučil konzultovat s odborníky, nebo využít nějaká střediska.

Odkud berete ovoce a zeleninu, ze kterých vyrábíte nápoje?
Pokud to jde, snažíme se ji odebírat výhradně od českých ekologických zemědělců. Např. od Komárků ze Sádku u Opavy. Jsou skvělí a jsou k nám nejblíže. Ale odebíráme i od dalších úžasných eko-českých farmářů. Člověk by se divil, kolik jich v Česku máme! Když pak něco nejde koupit u nás, nebo není sezóna dané suroviny, necháváme si je dovážet ze zahraničí, což bohužel výrazně ovlivňuje i cenu.


Jaký je Váš nejoblíbenější nápoj z čerstvého ovoce či zeleniny?
Mám rád všechny šťávy, ale mezi mé favority určitě patří ty čistě zeleninové, v nichž je vyšší podíl listové zeleniny. Ta je nejpodstatnější, přesto vím, že jí zkonzumuji nejméně. Jedna taková šťáva se jmenuje ZELENÁ REVOLUCE - to je doslova enzymatická a chlorofylová bomba. Dále pak šťávy zkombinované z ovoce a červené řepy, protože obsahují oxid dusnatý, který pomáhá roztahovat cévy. Tím zlepšíte svůj výkon, což je ideální při sportu. Oblíbil jsem si taktéž šťávu z dýně. Doporučuji například tu s názvem LAHODA, příp. jakoukoli, v níž je zázvor. Kromě šťáv miluji také rostlinná mléka, např. z kešu ořechů. Nedávno jsme představili super drink MacaMatcha – rostlinné konopno-kokosové mléko obohacené o zelený čaj Matcha a superpotravinu Macu peruánskou.

V čem jsou Vaše šťávy jiné než ty, které si „vymačkáme a namixujeme“ doma?
Naše šťávy vynikají zejména svou kvalitou a složením. Jsou certifikované a při jejich výrobě používáme výhradně ekologicky vypěstované suroviny. Podporujeme tak nejen naše ekologické zemědělce, ale i zdraví nás všech. Šťáva z bio surovin je navíc bez škodlivých látek a chuťově nesrovnatelná s konvenčně vypěstovanými potravinami. Šťávy lisujeme za studena. Většina z nás má doma odstředivý, nebo šnekový odšťavňovač. Tyto stroje mají své výhody i nevýhody. Nicméně metodou lisování za studena, tzv. Cold Pressed Juice, kterou používáme, získáme kvalitnější šťávu bohatou na živiny a dokážeme se dostat i k tzv. vnitřní šťávě, kterou většina běžných strojů nenabízí. A pak jsou to kombinace, ty nás skutečně baví. V našich šťávách můžete najít sestavu např. z dýně, fenyklu, kapusty, kurkumy, petržele či koriandru – a to jsme s podnikáním v podstatě začali! Přidáváme také exotická koření a nově i oleje – např. bio kokosový. Málokdo má možnost nebo chuť odšťavňovat si např. šťávu z petržele. Jedná se o velice náročný proces. Navíc u odstředivého odšťavňovače to ani nelze. Ale, jak říkám, jakákoli šťáva, kterou si můžete udělat doma, je lepší než žádná.

Jak funguje Vaše podnikání? Co nabízíte zákazníkům?
V Black Kale se snažíme dělat jídla, která Vás budou bavit a dobijí Vaši energii či zdraví. Konkrétně se zaměřujeme na výrobu čerstvých bio šťáv, rostlinných mlék lisovaných za studena a raw food, které rozvážíme pravidelně po celé České republice a Slovensku. Vyrábíme jednotlivé šťávy, a nebo z nich tvoříme speciální namíchané kombinace v balíčcích RESTART. Tyto balíčky (RESTART PROGRAMY) vedou žebříček nejoblíbenějších produktů a slouží k již zmíněným šťávovým půstům. Můžete si vybrat nejrůznější kombinace od JEMNÉHO až po ULTRA PROGRAM a být bezstarostně na šťávách i několik dní. Protože se vždy snažíme vyjít zákazníkům vstříc, umíme balíčky i libovolně nakombinovat. Nabízíme také velmi oblíbené a moderní raw food. My raw food milujeme a na syrové stravě jsme sami byli více než dva roky. Proto zařadit do našeho sortimentu také nepečené raw dorty, kterými raw kuchyně zcela jistě vyniká, byla jen otázka času. Můžete si vybrat ořechové nebo bez ořechů, krémové, čokoládové bomby, raw cheesecake nebo dorty plné ovoce (zejména v sezóně). Tyto dorty pak spolu s dalšími produkty (např. raw křupavou pohankovou granolou) vozíme k zákazníkům, a nebo je rozvážíme do několika desítek kaváren (zejména na Opavsku a na Ostravsku). Všechny naše raw produkty jsou určeny těm, kteří si chtějí zdravě zamlsat.

Nabízíte očistný program Restart. Co si pod tímto názvem můžeme představit? Jak výraznou změnu máme čekat?
Jak jsem již uvedl, je to forma šťávových půstů a způsob, jak se intenzivně zbavit toxického nepořádku v našem těle. Můžete si jím velmi rychle nastartovat svůj organismus, podpořit zdravý jídelníček nebo intenzivně detoxikovat své tělo.

Dostanete balíček na jeden až pět dní. Ten zcela nahradí Váš běžný jídelníček od snídaně až po večeři. V každém balíčku máte speciálně nakombinovaných pět až šest chuťově fantastických šťáv. Celkově se jedná cca o 7,5 kg bio ovoce a zeleniny v tekuté formě. Některé balíčky nabízíme navíc obohacené o superpotraviny a čisticí čaje (např. PODZIMNÍ RESTART). Vy si tak bez starostí můžete užít očistný program v práci nebo v pohodlí svého domova, aniž byste řešili jídlo. Kromě toho, že výrazně podpoříte své zdraví, ušetříte také spoustu času. Jen si to představte, jídlo máte vždy po ruce, nikam nemusíte chodit, nic nepřipravujete a neztrácíte čas nakupováním surovin.

Celý RESTART se skládá ze tří částí – přípravy, restartu na šťávách a návratové fáze. Každá z těchto fází je velmi důležitá a měla by trvat stejně dlouho jako samotný program. Žádná z fází by se neměla podcenit. Např. tři dny se připravujete na samotný restart odlehčenou stravou, pak jste tři dny na čerstvých šťávách a následně projdete třídenním návratem. Celkově se tedy jedná o devět dní, po nichž můžete zaznamenat opravdu výrazný posun v organismu. Většina uživatelů popisuje zlepšení zažívání, vylepšení pleti, zbavení se kožních problémů, redukci váhy a celkové nastartování a nabití organismu. Program RESTART je zkrátka skvělý způsob, jak dát svému tělu a hektickému životnímu stylu pauzu a začít od nuly.

Proč jste si vybrali právě šťávy?
Není žádným tajemstvím, že inspiraci pro nápad vyrábět Cold Pressed Juice – tedy šťávy lisované za studena - jsme odkoukali ze zahraničí. Tam jsme si čerstvé šťávy velmi oblíbili a konzumovali jsme je téměř každý den. Když jsme zjistili, že se u nás tyto šťávy nedají koupit, respektive že je nikdo nevyrábí, rozhodli jsme se, že to změníme. Byla by totiž neskutečná škoda, kdybychom tyto dobroty neukázali i ostatním. Šťávy milujeme, a navíc díky nim můžeme pomoci lidem k zdravějšímu životnímu stylu. Šťávy jsou přeci doslova nabité zdravím. Založením Black Kale jsme se stali v podstatě prvními výrobci bio čerstvých šťáv za studena bez ošetření (bez pasterizace a paskalizace) u nás.

Mohou je zákazníci koupit i v kamenných obchodech?
Šťávy nejsou nijak ošetřené a vzhledem k velmi krátké trvanlivosti (pouze 72 hodin) je zatím v téměř žádném kamenném obchodě nenajdete. Je to určitá nevýhoda ve výhodě. Ale pravidelně je rozvážíme nebo posíláme do 24 hodin po celé České republice a na Slovensko. Nově ale můžete v Ostravě přijít do naší pobočky SUPERFOOD BAR. Black Kale SUPERFOOD BAR je místo, kde vám jídlo a prostředí dodá energii. Moderní Raw & Vegan restaurace s fresh barem a výběrem bezkonkurenčních rostlinných jídel. Najdete nás na Smetanově Náměstí 10 v areálu Kampus Palace.

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE ZDRAVÍ A SPORT