Z OSTRAVY

Leču šmakuje: Ostravský ráj v trojobalu

Nejoblíbenější jídla Čechů? Svíčková, vepřo-knedlo a ŘÍZEK! Právě na to vsadil před dvěma lety 39letý Tomáš Orlický, když se rozhodl otevřít Řízkárnu u Orla. V historické budově v Ostravě-Výškovicích nabízí řízky na mnoho způsobů a jeho podnik se brzy stal vyhledávanou destinací všech milovníků smažené dobroty.

O ostravské Řízkárně jsme toho slyšeli mnoho, jsou ale věci, které prostě musíte zažít. A tak jsme se vydali na Husarovu ulici v Ostravě-Výškovicích, abychom ochutnali jeden ze smažených zázraků. První, co vás zaujme, je bezpochyby interiér restaurace. Moderní, stylové a vtipné obrázky na stěnách doplňuje jednoduchý nábytek. Posedět můžete i u dřevem obloženého baru nebo na dvou zahrádkách, kde nacházejí útočiště především cyklisté na své cestě k Odře.

Všechny tyto řízky můžete v Řízkárně u Orla ochutnat

Ale pojďme k tomu, proč jsme tady! Řízků nacházíme na jídelním lístku rovných deset a k tomu 9 řízkových specialit (škoda, že to taky nedorovnali). Necháváme si s kolegou Honzou doporučit, co bychom měli ochutnat a za nedlouho už nám na stole voní Vídeňák přes celý talíř a Panenka neboli řízek z vepřové panenky v sezamovém trojobalu. Při prvním pohledu jsme si jistí, že to prostě nemáme šanci sníst. Porce jsou velké, jednoduše zdobené, řízek je mastnější, ale voní dobrým masem. O tom se také hned přesvědčujeme, protože to do nás padá, jak kdybychom týden nejedli.

Interiér restaurace je velmi zajímavě řešený. Doporučujeme obejít si ji celou a přečíst si texty na stěnách!

Suma sumárum, opravdu dobře jsme se najedli. Je jasné, že to asi nebude vyhledávaná destinace vegetariánů (kteří si tady mohou dát třeba smažený sýr), vyznavačů zdravého životního stylu nebo celiaků. Pokud ale jako většina Čechů řízky milujete, budete se tady cítit jako v nebi. Kvalitní oběd můžete spláchnout osmi druhy piva nebo třeba čepovanou Kofolou, a pokud vám v břiše zůstane ještě kousek místa, můžete ho zamáčknout dezertem v podobě lívanců nebo horkých malin. To ale nebyl náš případ. Místo sladké tečky jsme si střihli krátký rozhovor s majitelem podniku Tomášem Orlickým.

Jak vznikl nápad otevřít si Řízkárnu? 
Nápad na Řízkárnu jsem měl v hlavě asi 2 roky před realizaci díky bohatým zkušenostem v gastronomii a inspiraci ze zahraničí. Proto jsem mohl celý koncept připravit tak, aby byl opravdu zaměřený na řízky a speciality od nich odvozené, i když máme v nabídce také steaky, žebra, křídla, tatarák a saláty.

Řešil jste lokalitu, kde restauraci otevřít?
Když máte dobře vymyšlený koncept, tak by měl fungovat skoro všude, ale samozřejmě se vždy váže k dané lokalitě. U nás máme výhodu v tom, že kolem vede cyklostezka směrem k řece Odře a jsme u výpadovky na Proskovice. Díky tomu, že jsme na rozhraní Zábřehu a Výškovic je k nám výborná dostupnost MHD i autem.

Prostor, ve kterém Řízkárnu máte, má bohatou minulost, můžete nám ji ve zkratce povědět? 
Prostor se nachází ve Starých Výškovicích a je to jedna z nejstarších budov v Ostravě-Jih a patří mezi nejstarší restaurace v celé Ostravě. Dříve zde byl „Hostinec u Štýbra", který byl provozován od roku 1898, pak byla restaurace známější jako „U Honyšů". Je to velice stará budova, kde se odehrávaly různé společenské události jako např.: Plesy, divadelní představení, slety Sokolů a fungovala i jako tělocvična. My se snažíme od roku 2015 na vše navázat s naší Řízkárnou a navíc jsme celý prostor citlivě zrekonstruovali.

Kolik řízků máte na menu a který hostům nejčastěji doporučujete? 
V nabídce máme deset druhů řízků od klasiky po různé druhy plněných řízků. Zaměřujeme se také na „Řízkové speciality" jako mini řízečky, které podáváme ve verzi pro 4 osoby se 4 druhy domácích dipů. V nabídce máme také "Říztortilu" nebo smažené kuřecí křídla s BBQ omáčkou. Jako specialita je u nás půlkilový Kolořízek, který když sníte s přílohou do 15 minut tak jej máte zdarma.

Který je Váš nejoblíbenější? 
Mezi mé nejoblíbenější patří „Vídeňák" což je klasika z telecího masa se smaženou vídeňskou cibulkou a k tomu náš domácí bramborový salát. U našich zákazníků je s nadcházejícím létem velice oblíben zeleninový salát s mini řízečky.

Chystáte nějaké řízkové novinky nebo akce na léto? 
Momentálně máme jako novinku „Řízkuličky" v podobě vařeného trhaného masa se směsí sýru a koření obalené ve speciálním trojobalu podávané s domácím dipem a pečivem. Aktuálně také otevíráme naše dvě letní zahrádky vhodné jak pro cyklisty, tak pro rodiče s dětmi. 


 

 

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE Z OSTRAVY