ZDRAVÍ A SPORT

Medvědí česnek: móda, která uzdravuje

Silnou česnekovou vůni ucítíte dříve, než spatříte samotnou rostlinu. O medvědí česnek je mezi lidmi obrovský zájem. Sbírat ho mohou také na Ostravsku - “Pozor na záměnu s konvalinkou", radí botanici.

Kdysi o něj nikdo nestál - lidé po něm v přírodě šlapali a brali ho spíše jako plevel. Dnes tuto rostlinu přidávají do mnoha jídel. Sbírání medvědího česneku se stalo doslova módní záležitostí. 

“Medvědí česnek je léčivá bylinka, dá se přidat do pomazánek, salátů, polévek, dá se upravit jak špenát nebo ho jen posypat na chleba s máslem,” říká botanička Lenka Václavková. Podle ní je právě začátek dubna ideálním časem pro sběr. “Doporučuji hledat medvědí česnek na vlhčích místech, nejčastěji roste v lužních a listnatých lesích, kolem potoků - tam se dají najít doslova zelené koberce,” radí.

Medvědí česnek má údajně jméno podle medvědů, kteří ho jedli po zimním spánku. Používali ho už staří Slované. V obchodech si lidé také mohou koupit sazenice a rostlinu si vypěstovat sami na zahradě. 

Do terénu teď ale vyrážejí nejen sběrači, ale častěji chodí i městští strážníci. Někteří lidé totiž vyrážejí sbírat medvědí česnek do chráněných oblastí - hrozí jim až tisícikorunová pokuta. Sběrači by si také měli dávat pozor, co trhají. Vedle medvědího česneku totiž roste i prudce jedovatá konvalinka, která vypadá úplně stejně. Medvědí česnek ale lze bezpečně poznat podle silné vůně. 

Podle lékařů pravidelná konzumace medvědího česneku prospívá krvetvorbě, přispívá snižování krevního tlaku, pomáhá i při chřipce, je antibakteriální a protiplísňový. 

“Listy spařuji krátce horkou vodou, pomelu je a pak je přidávám do pomazánek a nebo rozmixuji na kaši, kterou pak používám jako dochucovadla, “ říká Lenka Krybusová z Opavy, která na sběr medvědího česneku vyráží už třetí sezonu. 

“Chodím sbírat do Raduně,” říká. 

"My chodíme sbírat podél cyklostezky v Paskově. Kamarádka do Bělského lesa," říká Aneta Copková a dodává: "Mám s ním dobrou zkušenost na hojení ran". 

Lečo doporučuje vyzkoušet: 

 

PESTO Z MEDVĚDÍHO ČESNEKU S OŘÍŠKY A PARMAZÁNEM

Zhruba pět deka listů medvědího česneku, 2 lžíce sekaných piniových oříšků, 3 stroužky česneku, 100 ml olivového oleje, sůl, pepř, 50 g parmezánu.

Vše, kromě parmezánu, nejprve promícháme. Poté důkladně rozmixujeme, osolíme, opepří-me a nakonec přidáme strouhaný parmezán. Pužít můžete na špagety nebo třeba do salátů. 

TVAROHOVÁ POMAZÁNKA S MEDVĚDÍM ČESNEKEM

Co budete potřebovat:  250 g tvarohu, 50 g másla, 30 ml mléka, špetka mleté papriky, špetka soli, pepř, svazek medvědího česneku (nať)

Postup: Tvaroh smícháme s máslem a mlékem a utřeme z nich hladkou hmotu. K tomu přidáme koření: papriku, sůl a pepř podle chuti. Nakonec přidáme nadrobno nakrájený medvědí česnek.

BRAMBOROVÝ GULÁŠ S MEDVĚDÍM ČESNEKEM 

Co budete potřebovat: 1 kg brambor, 4 cibule, 250 ml vývaru, 2 lžíce mleté papriky, lžíce octu, pepř, sůl, majoránka, olej, svazek medvědího česneku

Postup: Cibuli nakrájenou na kostky osmažíme na rozpáleném oleji. Přidáme k tomu mletou papriku, lžíci octu a vývar. K tomu přisypeme na kostky nakrájené brambory a omytou a nakrájený medvědí česnek. Vaříme čtvrt hodiny a k tomu přidáme na kousky nakrájenou a osmaženou uzeninu. Podle potřeby zahustíme moukou.

 

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE ZDRAVÍ A SPORT