Z OSTRAVY
Dokonalá pánská péče

Vousy v novém tisíciletí

Ježíš, Karel IV., Ernest Hemingway i Jake Gyllenhaal. Ti všichni je měli. Vousy jako poznávací znamení. Po letech hladkých tváří, jemného strniště a nepatrných bradek svět zasypaly zástupy vousáčů. Být IN ale neznamená vypadat jako Rumcajs. Hitem je dokonalá kompozice plnovousu s účesem. A právě pro tyto účely (znovu) vznikly specializované salóny pro pány.

„Každý správný chlap smrdí jako cap!“ Taky jste tohle pořekadlo slýchávali? Jeho doba je snad nenávratně pryč a ze starého kozla (= cap) zůstal jen porost na bradě. Vous může mít hodně podob. Od úzkého proužku nad rty a malého nic na bradě až po husté pokrytí celé spodní části tváře. Každý muž ví, že solidní porost si žádá čas. Pokud i Vy chcete patřit do této stále početnější skupiny vousáčů, počítejte šest až osm týdnů a po tuto dobu do chloupků nezasahujte. Poté se vydejte za odborníky, například do Barbershopu na ulici S. K. Neumanna v centru Ostravy.

Komplexní péče o vlasy i o vousy, k tomu třeba sklenku něčeho ostřejšího a žádné ženy. To jsou hlavní výhody ryze pánských salónů. Třinečák Víťa Szlaur začínal v Barbershopu v Praze, časem ho ale lákalo „obdělávat svoje políčko“, a tak si otevřel svůj vlastní pánský salón právě v Ostravě. Za téměř rok fungování si sem našlo cestu mnoho mužů všech věkových kategorií. „Muži ocenili, že něco takového v Ostravě vzniklo, zvykli si na kvalitní péči o vlasy a o vousy a vracejí se. Stále přibývají noví klienti.“ A co chtějí nejčastěji? Osobitou péči – o vlasy i o tvář. „Někteří sem přijdou a chtějí upravit jen vousy. Nebaví je si vousy doma zastřihovat strojkem. Aby byl výsledek kvalitní, chce to precizní práci a kvalitní kosmetiku. Časem většina mužů zatouží nechat se hýčkat víc, a tak jim děláme i vlasy. Oni si mezitím mohou odpočinout,“ vysvětluje Víťa.

Vousatý sen
Víťa se vyučil kadeřníkem, protože obor Pánský holič už u nás neexistuje. „Škola byla fajn, ale naučil jsem se hlavně melíry a trvalé, což je pro pánskou klientelu docela k ničemu,“ vzpomíná s úsměvem vyhledávaný holič. Aby získal zkušenosti, rozhodl se poslat životopis do pánského salónu v Praze. „Učil jsem se na kamarádech, abych to místo dostal, pak jsem jel na přezkoušení a během tří týdnů se všechno semlelo tak rychle, že jsem bydlel v Praze a nastupoval do nové práce.“ Když podle Víti mladý člověk vyjde ze školy, má se pořád co učit. Zejména pokud se chce věnovat mužským vlasům. „Hlavně je třeba nevzdávat se na začátku, zkoušet všechno tisíckrát, dokud to nedostanete do ruky, protože na to nejsou žádné specializované kurzy.“

Dokonalé bezzubé háro
Důležitým předpokladem dobrého holiče je preciznost. „Ostříhat muže strojkem umí za pár minut každý amatér. Dnešní muži ale chtějí propracované a kvalitní střihy, které vyžadují čas a důslednou práci.“ Takže pokud chcete střih s dlouhými vlasy nahoře a krátkými boky, zbystřete, pokud Vám kadeřnice hlavu oholí strojkem ze všech stran a jen třikrát střihne nůžkami. „Tento střih si žádá čas,“ radí Víťa. „Vlasy by měly přecházet postupně od nejkratších po nejdelší a nikde by neměly být ostré přechody či, nedej bože, zuby. To nevypadá dobře.“ Překvapivě mnoho mužů přichází do salónu s obrázkem, jak by měl jejich ideální účes nebo vous vypadat. „Někdy jim musíme vysvětlit, že daný střih neodpovídá kvalitě či hustotě jejich vlasů, ale snažíme se najít kompromis, aby byl zákazník vždy spokojený. Na Havla nestříháme.“

Voňaví dřevorubci z města
Kde se vůbec fousáči vzali? S módou zarostlých tváří přišli takzvaní lumbersexuálové, z anglického slova lumberjack neboli dřevorubec. Zastánce tohoto stylu poznáte jednoduše: má kostkovanou košili, nejlépe flanelovou, husté vousy či plnovous, dělnické boty, na zádech batoh a po těle tetování (čím více, tím lépe). Na první pohled přírodní vzhled, který působí dojmem, jako by si onen muž odskočil z lesa od kácení dřeva do městské civilizace. Nenechte se oklamat. Dřevorubec o svůj vzhled pečlivě dbá. Vousy má dokonale zastřižené, oblečení spolu perfektně ladí a navíc - voní již na dálku. „Muži o sebe celkově víc dbají,“ libuje si holič. „Také muži z Ostravy chtějí vypadat dobře, hezky se oblékat, být upravení a sladění. Upravené vousy a vlasy by měly být naprostou samozřejmostí. Kromě stříhání se tak muži často zajímají o kosmetiku na vousy, aby je nesvědila tvář, a chtějí kvalitní vosky na vlasy. Přitom však nemusejí být metrosexuály.“

Žhavé styly pro pánskou tvář

1. Zkrácená verze plnovousu
Pokud nechcete vypadat jako hipster, doporučujeme si na tváři nechat upravenou, zkrácenější verzi vousů, jež bude více respektovat tvar Vašeho obličeje a jeho rysy. Spodní část vousu by neměla překročit pěticentimetrovou délku. Úprava na lícních kostech by měla být rovněž kratší. Vznikne tak větší kontrast mezi horní a dolní částí vousů. Tento typ je vhodný pro muže, kterým roste kvalitní a především rovnoměrný porost. Pod chlupáče na bradě zamaskujete dvojitou či příliš malou bradu a také si celkově prodloužíte kulatý tvar obličeje. „Na vousy doporučujeme nanášet kvalitní oleje, které zabrání svědění tváře, tvorbě lupů a celkově změkčí a vyživí vous. Muži používají i balzámy, pomocí kterých vousy zkrotí, aby nikde neodstávaly a držely tvar.“

2. Krátké vousy
Ani plnovous, ani tvář jako dětská „prdelka“ není Váš styl? Krátké vousy budou to pravé ořechové. Kratší vousy v délce jednoho centimetru jsou univerzální úpravou, která se hodí k většině účesů – nezkazíte si s ní image na žádné pracovní schůzce, rande nebo párty. Úprava je jednoduchá, stačí je jednou za čas zkrátit strojkem.

3. Knírek
Zatímco se celý rok smějeme kníračům, že připomínají Helmuta z počátků německého porna, jeden měsíc v roce jsou všichni s porostem pod nosem uctíváni k nebesům. Každý listopad vypukne šílenství kníračů, takzvaný Movember. Celosvětově rozšířená akce jednak zvyšuje povědomí o prevenci před mužskými onkologickými onemocněními, především ale dává všem chlapům výmluvu, proč odložit strojek a představit své „kníraté“ a vysoce originální já. Pokud zvažujete, že nebudete zasahovat do obličeje žiletkou ani v prosinci, zeptejte se na radu deseti lidí ve svém okolí. Ať Vám upřímně poví, zda Vám to sluší. Ať už máte pod nosem porost jako mrož, nebo fousek à la Adolf Hitler, je více než pravděpodobné, že vypadáte nikoliv stylově, nýbrž směšně.

4. Strniště
Chlapácké strniště vypadá vždycky dobře a snad nikdy nevyjde z módy. Sluší téměř každému muži, nezakulacuje obličej a úprava je až směšně snadná. Přidává ale pár let navíc, a to zejména u starších mužů, kteří mají ještě tmavé vlasy, ale vousy už jim stříbrní (své o tom ví i ministr financí Andrej Babiš). Dovolit si ho můžete, i když Vám vousy nerostou úplně pravidelně. Délku udržujte strojkem na půl centimetru. Pozor! Pokud po delším nošení strniště použijete žiletku, mohou se Vás lidé leknout!

5. Kotlety
Trochu retro, říkáte si, ale podle stylistů se tento styl opět vrací na výsluní. Jejich trendy podobu využijí všichni s výrazně oválnými obličeji - kotlety totiž opticky rozšíří obličej. I kotlety si ale vyžadují pravidelnou úpravu. Udržujte jejich délku - vousy by se neměly kroutit a odstávat.

6. Hladká tvář
„I tuto variantu nabízíme,“ říká Víťa z Barbershopu. „Oholit tvář břitvou patří často mezi zážitky, které dostávají muži jako dárek od svých žen.“ S hladce oholenou tváří nešlápnete vedle, je totiž pořád trendy! Pokud máte výrazné mužské rysy, budete i s touto úpravou pořád chlapák. Takže pokud i Vy o sebe rád dbáte, neváhejte vyrazit do pánského salónu nechat se postaru namazat štětkou a oholit břitvou. Při domácí úpravě Vás ale nezklamou ani moderní holicí strojky.

 

 

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE Z OSTRAVY