ZDRAVÍ A SPORT
Jediná ostravská certifikovaná cvičitelka hormonální jogové terapie Linda Lacinová

Hormonální jóga pomáhá zlepšit náladu i otěhotnět

Jóga je cvičení, které ovlivňuje nejen tělo, ale také mysl. Linda Lacinová učí ženy a muže hormonální jógovou terapii, aby jim pomohla od zdravotních obtíží a zlepšila jejich život. Aby se sama stala jedinou certifikovanou lektorkou v Ostravě, vydala se naučit se unikátní cvičební sestavu přímo k její zakladatelce, Brazilce Dinah Rodrigues.

Jak vzniklo spojení jógy a hormonů?
Dalo by se říci, že každá jóga a cvičení tohoto typu působí na naši hormonální hladinu a jsou pro nás velmi prospěšné. Hormony ovlivňují chod celého našeho organismu a také naši psychickou pohodu, paměť či spánek. Někdy však samotná jóga nestačí na potíže, které vznikají z hormonální nerovnováhy, a pak je velmi vhodné zařadit do naší péče o tělo, mysl i duši speciální sestavu, která je zaměřená na znovuaktivování hlavních žláz s vnitřní sekrecí, které produkují hormony (u žen vaječníky, štítná žláza, nadledvinky a hypofýza). Hormonální jógová terapie vznikla mnohaletým studiem její zakladatelky a psycholožky, Brazilky Dinah Rodrigues, která propojením technik hatha jógy, čchikungu (čínské techniky práce s energií) a kundalini jógy vytvořila úžasnou sestavu ásan (pozic), která pomáhá již řadu let po celém světě zharmonizovat hormonální hladinu, a pomoci tak od potíží a symptomů způsobených hormonální nerovnováhou.

V čem je tento typ jógy jiný?
Hormonální jógová terapie je dynamický druh jógy doplněný o intenzivní dechové techniky. Intenzivně stimuluje žlázy s vnitřní sekrecí a přináší velmi rychlé výsledky. Zvyšuje hladinu ženských pohlavních hormonů, zmírňuje či úplně odstraňuje symptomy menopauzy, dokonce navrací plodnost. Jedná se o mocný nástroj, kterým dokážeme řešit zdravotní problémy – proto hovoříme o terapii. Sestava HJT tedy využívá nejen pozice z jógy v dynamické podobě či speciálního dechu, tzv. bhastriky, pomocí kterých masírujeme žlázy s vnitřní sekrecí, ale díky intenzivní práci s energetickým tělem aktivujeme také naši životodárnou energii, a blahodárně tak působíme i na naši psychiku. Součástí hormonální jógové terapie je rovněž soubor antistresových a relaxačních technik, včetně pránájámických cvičení (dechové techniky), jelikož stres je jednou z hlavních příčin snižování množství hormonů v těle.

Pro koho je hormonální jóga vhodná a pro koho ne? Mohou ji cvičit muži i ženy?
Hormonální jógová terapie je vhodná pro všechny zdravé ženy od 35. roku věku jako prevence symptomů způsobených postupným snižováním produkce hormonů v těle a dále pro všechny ženy bez rozdílu věku, které mají potíže způsobené hormonální nerovnováhou. Sestava Dinah Rodrigues je velmi vhodná zejména pro ženy, které přicházejí do menopauzy nebo již jsou ve fázi přechodu, dále pro ženy, které nemohou otěhotnět, mají jakékoliv problémy způsobené hormonální nerovnováhou (premenstruační syndrom, nepravidelná menstruace, cysty na vaječnících, snížené libido, návaly horka, nespavost, přibývání na váze), cvičením řešíme také potíže s osteoporózou, panický syndrom, syndrom karpálního tunelu, snížení paměti, lámavé nehty, suchou pleť a akné, padání vlasů a další. Velmi kladný vliv má také na zmírnění či odstranění depresí či migrén a v neposlední řadě díky aktivaci štítné žlázy je vhodná také pro ženy se sníženou funkcí štítné žlázy. Ženy, které praktikují HJT sestavu, se rozzáří, jsou plné energie a psychické pohody.

Jelikož se jedná o léčebný proces, má i HJT své kontraindikace. Jednou z nich je těhotenství, další např. pokročilá endometrióza, rakovina prsu, myomy větší než čtyři centimetry, plastická operace prsu či léčba, u které je kontraindikována hormonální substituční léčba. Vždy je vhodné poradit se s certifikovanou lektorkou HJT.

A jak je to s muži?
Existuje speciální sestava, kterou Dinah Rodrigues původně sestavila pro muže s hormonálními potížemi způsobenými věkem (tzv. andropauzou). V dnešní době se však doporučuje i mladým mužům, jelikož velmi efektivně podporuje tvorbu testosteronu. Podle výzkumů rovněž zlepšuje kvalitu spermií.

Jak jste se ke cvičení jógy dostala? Kdy jste hormonální jógu objevila?
S jógou jsem se poprvé setkala před více než šesti lety, a to v podobě gravidjógy, na kterou jsem pravidelně coby budoucí maminka docházela. Po porodu jsem se velmi rychle na jógamatku vrátila a začala jsem se věnovat intenzivně vinyasa józe. Jelikož mám vystudovanou filozofickou fakultu a filozofie mě provází již mnoho let, začala jsem se zabývat také jógovou filozofií, četla jsem knihy a hltala články zabývající se touto spirituální praxí. Začalo se na mě obracet mnoho kamarádek i cizích lidí s prosbou o radu či pomoc, jak vyřešit jejich zdravotní problémy, problémy s otěhotněním a podobně, a já jsem se začala zabývat těmito tématy do větší hloubky. Tím se mi v roce 2015 otevřel svět hormonální jógové terapie, která na mě vykukovala zpoza každého rohu a nadchla mě natolik, že jsem se rozhodla pomáhat ženám s jejich potížemi, sdílet jejich životní příběhy, stát se na nějakou dobu jejich součástí a pomoci jim přírodní cestou k životu, jaký si přejí.

Co vše hormonální jóga dokáže? Jakých úspěchů s ní dosahujete?
Hormonální jógová terapie v prvé řadě HARMONIZUJE HORMONÁLNÍ SYSTÉM. Díky ní se ženám v těle vytvoří optimální hladina hormonů a ony se cítí mladší a zářivější. Mnoha ženám se velmi rychle zlepší kvalita života ruku v ruce s vymizením nebo snížením potíží, kterými trpěly. HJT však není všemocná, a pokud chceme výsledky, musíme cvičit.

Úspěchy HJT jsou viditelné často již po prvním dni kurzu – dostaví se menstruace, na kterou ženy čekaly několik měsíců, otěhotní, díky cvičení HJT udrží miminko, vymizí jejich špatná nálada, bolesti hlavy, nespavost, návaly horka a další symptomy hormonální nerovnováhy. Mohu zodpovědně říct, že ženy již druhý den kurzu neuvěřitelně září.

Je hormonální jóga vhodná ke cvičení doma, nebo by vždy měla probíhat pod dohledem lektora?
Sestava, kterou se ženy naučí pod dohledem certifikované lektorky (většinou na dvoudenním víkendovém kurzu), pak cvičí samy doma. Na kurzu obdrží veškeré materiály, které jim mohou pomoci v začátcích samostatného cvičení, ale pokud začnou cvičit hned po kurzu, ve většině případů už pomoc lektora nepotřebují a celou sestavu dokonale umí. Otevírám také pravidelné opakovací lekce pro ty, kteří si chtějí celou sestavu pod mým dohledem nejen zacvičit, ale také si prohloubit znalosti z oblasti hormonální jógové terapie, které se do víkendového kurzu nevejdou.

Jaký je zájem o toto cvičení v Ostravě?
V Ostravě je o hormonální jógu čím dál větší zájem. Kurzy se plní velmi rychle a často bohužel musím ženy odmítat, nebo musejí čekat na další kurz. Do kurzu přijímám maximálně 18 žen, aby byla zachována komornost a kvalita učení. Vždy se snažím o individuální přístup ke každé ženě, která se kurzu účastní. Jsem moc ráda, že se mi podařilo tyto kurzy v Ostravě začít pořádat a že ženy z našeho kraje již nemusí jezdit za naučením sestavy někam daleko.

Jak často by měli lidé jógu cvičit, pokud chtějí, aby se dostavila změna?
Sestavu dle Dinah Rodrigues je doporučeno cvičit minimálně tři až čtyřikrát týdně jako prevenci. Pokud má žena jakékoliv obtíže, pak ideálně každý den. Zacvičení celé sestavy nezabere déle než 30-35 minut denně, což si, troufám říci, stojí za to, abychom se vyhnuly polykání tabletek s umělými hormony. Získané benefity jsou díky tomuto cvičení veliké. ☺ Potíže mizí v závislosti na jejich intenzitě během několika týdnů až měsíců.

Jak toto cvičení a jeho výsledky vnímají lékaři? Setkáváte se třeba s tím, že jej dokonce doporučují?
Jsem velmi ráda, že se často setkávám s pozitivními ohlasy i z řad lékařů a zdravotnického personálu. Měla jsem na kurzu dokonce paní doktorku gynekoložku, mnoho zdravotních sestřiček či několik žen, které poslal na kurz HJT jejich lékař. Hormonální jógová terapie rozhodně nejde proti klasické evropské medicíně, ani se nesnaží ji nahradit – ba naopak – snažíme se jít ruku v ruce s ní, doplňovat ji a pomáhat přirozenou cestou našemu tělu k očistě, regeneraci a harmonizaci.

Józe se věnujete již dlouho. Co s Vámi za tu dobu „udělala”? 
S jógou to bylo jako s láskou na první pohled - ztratila jsem hlavu i srdce, časem zamilovanost přerostla v lásku a jóga se pro mě stala přítelem, který stojí po mém boku v dobrém i ve zlém. Neustále mi pomáhá užívat si naplno krásné chvíle a zároveň mi poskytuje ochranná křídla v těžkých okamžicích. Jóga je součástí mého života již sedmým rokem a samozřejmě jej velmi změnila. Respektive já jsem změnila svůj pohled na život. Naučila jsem se žít více v přítomnosti a zejména respektovat a milovat své tělo i duši. Dokážu lépe pracovat se svými pocity, naslouchám svému tělu, získala jsem odvahu a sílu uskutečnit životní rozhodnutí, postavit se na vlastní nohy a nést odpovědnost za to, co dělám. Zároveň mě jóga učí silné sebedisciplíně a tomu, že pokud něco chceme, musíme zároveň něco dát. Jóga nám to pak mnohonásobně vrátí. Neexistují žádné lži a výmluvy. Jsme otevření a přímí. Samozřejmě ale ani mně se to nedaří vždy dodržet – a pak si řeknu, že nic se neděje náhodou a že všechno je tak, jak má být. Díky hormonální jógové terapii prostě zářím.

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE ZDRAVÍ A SPORT