ZDRAVÍ A SPORT

Nové tělo, nový směr!

Téměř každý z nás už to někdy zažil. Chcete si obléct své oblíbené rifle, ale nějak táhnou přes stehna. Pokusy zapnout knoflík jsou úspěšné až po velmi důkladném nádechu s pořádným zatažením břicha. Je to tady! Kila navíc, a ještě před plavkovou sezónou! Co teď? Kiki ví, jak na to!

Vánoce, stres, večírky a oslavy, nemoc, dovolená, smutek. Důvodů, proč člověk přibere pár kilo, je nespočet. Dlouhodobá nadváha má ale většinou jednoho jmenovatele: špatné stravovací návyky. Zkuste nad svým stravováním začít více přemýšlet a obohatit ho o nové trendy. Vím, jak dobře chutná čerstvý bílý rohlík, nebo jak rádi máte svíčkovou s pěti knedlíky. Co takhle svůj jídelníček trochu odlehčit, a najít tak ztracenou energii? Nikdy nejsme příliš staří nebo tlustí na změnu! Každý z nás to dokáže!

Desatero zdravého stravování:
1.    Univerzální rada na hubnutí neexistuje. Co platí na Vaši kamarádku nebo na souseda, nemusí platit na Vás. 
2.    Zapomeňte na dietu. Dieta je zákaz. Dieta je příkaz. Dieta je jojo efekt. 
3.    Uberte masa, zejména uzenin, bílé mouky, tuků, cukru i soli.
4.    Přidejte ovoce, zeleniny, semen a ořechů.
5.    Ryba se jí i jindy než na Vánoce. Na talíři by se měla objevit alespoň jedenkrát týdně. 
6.    Upřednostněte kvalitu před kvantitou. 
7.    Zmenšete své porce a naordinujte si svačinky. 
8.    Přestaňte pít kravské mléko po litrech, nejste přece tele. 
9.    Zapomeňte na bublinky. Limonády nahraďte čajem, vodou nebo ředěnými džusy. 
10.    Změňte své stravovací návyky napořád. Budete štíhlejší, zdravější a spokojenější.

Kiki má ráda dobré a kvalitní jídlo! Dejte i vy přednost kvalitě před kvantitou. 

Změna je život
Jako se mění trendy u bydlení či módy, ani jídlo a způsoby stravování nezůstávají pozadu. Někdy se ale trend stane naším novým životním stylem, protože zjistíme, že se po revoluci na talíři cítíme mladší, silnější a plní elánu. Navíc nám zase perfektně sedí naše oblíbené džíny. Pojďme si představit některé ze stravovacích směrů, které v současnosti frčí. Vyzkoušet můžete všechny, nebo jen zařadit pár receptů do svého jídelníčku, a obohatit si tak život.

Raw neboli Syrová strava plná vitamínů
Dříve se mluvilo o vitariánech, pak ale svět zachvátilo „raw šílenství“. Jedná se ale v podstatě o totéž. Na tuto stravu často přecházejí vegeteriáni či vegani jako na další stupeň, který jim má ještě zlepšit jejich kondici, jak fyzickou, tak i psychickou. S velkou mediální podporou se do studeného vaření vrhli i původní masožravci. O co tedy jde? Raw je životní styl, při němž jsou jedinou složkou stravy syrové čerstvé ovoce, ořechy, semínka, klíčky a za studena lisované tuky. A ano, žádné maso. Veškeré pokrmy si vitariáni navíc mohou připravit jen do teploty 42 °C (v některých případech 48 °C). Hranice 42 °C není stanovena náhodou, je opřena o teorii, že při teplotě nad 42 °C je v potravě zničena převážná část zdraví prospěšných látek, vitamínů a důležitých enzymů. Tato jídla jsou většinou bez lepku, bez mouky, bez cukru, bez laktózy a mléka, bez vajec, bez éček a chemických přísad. Jednoduše řečeno: Zdravější už to být snad ani nemůže! Není ale všechno zlato, co se třpytí. Například v zimě naše tělo instinktivně touží po zahřátí, teplé polévce a horkém jídle. Zkuste tedy recepty vitariánů zařadit například na jaře nebo v parném létě, kdy naopak můžou přinést zajímavé osvěžení. Nemusíte být stoprocentní vitarián, ale můžete zkusit trochu změnit poměr „vařených“ a „nevařených“ jídel.

Vitariánské mrkvové špagety se žampionovou omáčkou


INGREDIENCE na 2 porce:
jedna velká mrkev nebo 2-3 menší mrkve
čerstvé portobello hnědé nebo klasické žampiony (menší vanička, cca 6-8 žampionů)
½ šálku natural kešu ořechů (namočených na cca 2 hodiny do studené vody)
panenský olivový olej
pravá sójová omáčka Tamari bez lepku (nejlépe BIO)
česnek, medvědí česnek, kayenský pepř nebo chilli (používám také ráda řeckou směs na tzatziki)
mleté sušené houby (lze vynechat)
sůl (nerafinovaná mořská sůl bez přidaného jódu nebo růžová himalájská, keltská či vulkanická sůl)
raw agáve sirup (příp. včelí med nebo javorový sirup apod.)

POSTUP:
Nejprve vytvoříme marinádu na žampiony. Na dno uzavíratelné krabičky dáme olivový olej (cca 3 polévkové lžíce), trochu soli, tzatziki koření (nebo česnek či medvědí česnek), lžičku Tamari sójové omáčky, lžičku raw agáve sirupu a vše promícháme.
Očistíme žampiony, nakrájíme je na plátky a vložíme je do krabičky s marinádou. Krabičku uzavřeme a opatrně ji protřepeme, aby se marináda dostala ke všem žampionům. Marinujeme 1-3 hodiny, raději v ledničce.
Až jsou žampiony proleželé, vysypeme je do mixéru/robotu, přidáme namočené kešu ořechy a vše rozmixujeme dokrémova. Dle potřeby přidáme trošku vlažné vody. Ochutnáme a případně dosolíme, v zimním období přidáme trošinku kayenského pepře nebo chilli. Pokud máme mleté sušené houby, přidáme jich ještě lžičku a vše znovu rozmixujeme. Hotovou omáčku dáme do hlubší mísy.
Nyní vytvoříme špagety. Očistíme mrkev a na spiralizéru vytvoříme špagety (pokud nemáme spiralizér, můžeme je nastrouhat na struhadle, nebo pomocí škrabky na brambory vytvořit širší nudle).
Špagety vložíme do mísy s omáčkou a promícháme.
Jídlo můžeme servírovat, ozdobené například čerstvou petrželkou nebo jinou oblíbenou bylinkou. V zimním období můžeme špagety s omáčkou opatrně nahřát ve vodní lázni do 42 °C a podávat je teplé. Můžeme je také nechat cca hodinu odležet v lednici, aby se chutě špaget s omáčkou více spojily, a servírovat až poté.

Zdroj: www.syrova-strava.cz

Paleo neboli Strava masožravých jeskynních lidí
Jedná se o způsob stravování, kterým se vracíme ke svým předkům do doby paleolitu, ve kterém se živili převážně lovem a sběrem. Propagátoři této stravy věří, že pokud ze své stravy vyloučíme škodlivé potraviny, snížíme riziko civilizačních chorob, například nemocí srdce, cukrovky a rakoviny. Základem je zbavit se průmyslově zpracovaných potravin. Zapomenout bychom měli také na veškeré obiloviny, luštěniny, sóju nebo mléčné výrobky. Tady tvůrci diety nedělají rozdíl v původu - tedy jestli se jedná o mléko kravské, ovčí nebo kozí - a zakazují nám tak máslo, sýry, jogurty či kysané smetany. Jako čert kříže se zastánci palea vyhýbají také všem podobám cukru, alkoholu a rostlinných olejů. Co tedy vlastně jedí? Maso. Hodně masa. A taky zeleninu, avokáda, kokosy, olivy, oříšky nebo semínka. 

Mleté maso v pikantní zelenině
INGREDIENCE NA 4 PORCE:
600 g mletého masa (mix vepřového a hovězího)
3 čerstvé papriky (2 červené, 1 žlutá)
3 cibule
4 stroužky česneku
1 plechovka loupaných krájených rajčat
3 bobkové listy
špetka chilli
sůl, pepř

Pečlivě smícháme mleté maso se lžící ledové vody, solí a pepřem (dobré propracování je velmi důležité, aby mleté maso při pečení nepraskalo a nepouštělo zbytečně šťávu).
Z masové směsi vytvarujeme osm šišek a ty vložíme do pekáčku spolu s nakrájenou zeleninou (cibuli a papriky na proužky, česnek nahrubo rozdrcený).
Obsah plechovky s loupanými krájenými rajčaty smícháme s cca 2 dcl vody, troškou soli, pepře a mletého chilli a touto směsí zalijeme obsah pekáčku.
Přihodíme ještě 3 bobkové listy a dáme péct nezakryté do trouby rozehřáté na 180 °C cca 90 minut. Občas promícháme.
Podáváme podle chuti – klidně jen tak, k snídani s volským okem nebo na večeři doplněné o celerové hranolky či o květákovou „rýži“.

Zdroj: www.paleosnadno.cz

Bez lepku, bez laktózy či bez cukru 
Jak už je známo, lepek obsahují některé obiloviny, především pšenice, ječmen nebo žito, a je největším strašákem pro nemocné celiakií. Tito lidé nesmí jíst tradiční pečivo, těstoviny, některé uzeniny, většinu sladkostí i alkoholických nápojů. Stejný jídelníček ale čím dál častěji volí lidé, kteří chtějí shodit přebytečná kila, zbavit se nadýmání nebo svůj organismus zbavit toxických látek.Také mléko je velmi problematickou potravinou. Sníženou tolerancí laktózy trpí až 70 procent lidí z celkové populace. Odborníci proto doporučují snížit množství mléčných výrobků, nebo si vybírat alespoň ty kysané. Máslo díky vyššímu obsahu tuku a malému množství laktózy většinou nezpůsobuje problémy. U sýrů bychom měli vyhledávat spíše tučnější varianty, jelikož obsahují méně laktózy než méně tučné sýry. Čím déle sýr zraje, tím méně laktózy obsahuje. Například tvrdé sýry typu parmezán jsou prakticky bez laktózy. Zkuste občas do jídelníčku zahrnout produkty označené jako „gluten free“ nebo „lactose free“. Zajímavou obměnu nabízí rostlinná mléka (sójové, mandlové, rýžové atd.). 
Šetřit bychom měli i bílým rafinovaným cukrem. Vyměnit ho můžeme za cukr třtinový, přírodní sirupy (javorový, agáve, datlový) nebo třeba oblíbený med. Za zmínku rozhodně stojí melasa, která je plnohodnotným vedlejším produktem výroby cukru z cukrové třtiny. Celých deset procent tohoto „černého zázraku“ tvoří železo, měď, vápník, chróm, fosfor, draslík, hořčík, zinek a řada stopových prvků.

Batátová polévka se špenátem


INGREDIENCE NA 2 PORCE:
1 velký nebo 2 menší batáty
1 litr vývaru 
½ balení mraženého listového špenátu (ne protlak)
2 stroužky česneku
1 cibule
sůl, pepř
kousek iberijského špeku
1 lžička oleje

Cibuli nakrájíme na drobné kostičky a osmahneme ji na oleji. Přidáme na kostičky nakrájené oškrábané brambory a špek. Jakmile je špek průhledný, zalijeme brambory vývarem a vaříme vše doměkka. K uvařeným bramborům přidáme kostičky zmrzlého špenátu a vaříme, dokud se kostky nerozpustí. Přidáme sůl, pepř a česnek podle chuti. Celou polévku rozmixujeme dohladka ponorným mixérem.
 

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE ZDRAVÍ A SPORT