OSTATNÍ

Přehrada Šance bude bezpečnější

Přehrada Šance už druhý rok prochází rozsáhlými opravami. Zvládnout by měla desetkrát větší nápor vody než při povodních v roce 1997. Hráz přehrady byla po padesáti letech na hranici bezpečnosti. Co zajímavého jsme o nádrži Šance zjistili? Podívejte se také na fotky z míst, kam se lidé nemají šanci dostat.

Nepříjemný vítr, teplota pod nulou a stavební stroje pokryté sněhem. Tak si vodohospodáři polovinu dubna nepředstavovali. I jim návrat zimy zkomplikoval práci – dělníci museli zastavit práce na opravě beskydské přehrady šance.

„Letos bychom chtěli opravit korunu hráze nebo odběrovou věž. Jakmile to počasí dovolí, pustíme se zase do práce,“ řekl ředitel státního podniku Povodí Odry Jiří Pagáč. Modernizuje se i řídící systém přehrady a nové bude také zázemí pro hrázného.

Voda z přehrady Šance se začala využívat v roce 1969. Spolu s nádrží Morávka se řadí k nejkvalitnějším zdrojům pitné vody v České republice – svou jakostí vyhovuje nárokům kladeným na kojeneckou vodu. I z důvodu zachování kvality vody se tady účelově chovají ryby. Protože je přehrada v Beskydech – chráněné krajinné oblasti - bylo nutné vyřídit řadu opatření, aby sem mohly těžké stavební stroje- třeba získat povolení Správy CHKO.

Přehrada by po rekonstrukci měla zvládnout i desetitisíciletou vodu, povodeň v roce 1997 byla podle klasifikace tisíciletá. Novináři měli také možnost podívat se do míst, kam se lidé běžně nedostanou – tedy třeba do odvodňovací štoly, která byla vybudována před čtyřmi lety.

„Ražená štola je v levém svahu pod hrází. Běžně je štolou odváděno zhruba tři až pět litrů vody za sekundu. V případě extrémních srážek může být toto množství až 30 krát vyšší,“ vypočítal Dalibor Kratochvíl, ředitel závodu Frýdek-Místek.

Opravy vyjdou na zhruba půl miliardy korun. Povodí Odry investuje i do dalších přehrad. Dokončují se i opravy na přehradě Kružberk na Opavsku. Ta má opravenou korunu hráze – včetně nových chodníků i cesty. Z přehrady Olešná na Frýdecko-Místecku zmizely několikametrové nánosy bahna a usazenin. Bagry je odtud odtěžovaly od loňského srpna. Tím se zvýšila kapacita retenčního prostoru, což znamená, že přehrada bude moct pojmout a také zadržet více vody v době povodní.  Jako v jedné z mála přehrad v Moravskoslezském kraji si tady lidé také mohou zaplavat – teď budou mít vodu čistější.

Fakta o přehradě Šance

Doba vzniku: 1964 - 1967
Účel: Zejména zásobování pitnou vodou a ochrana před povodněmi
Hráz: Sypaná kamenitá, ve své době největší v ČSSR
Délka hráze v koruně: 342 metrů
Maximální výška hráze: 65 metrů
Celkový objem nádrže: 61,8 milionů m3 
Zatopená plocha: 337 hektarů
Zaručený odtok: 2,3 m3/s

Zdroj: Povodí Odry

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE OSTATNÍ