Z OSTRAVY

Ostravskou stavbou roku je atletická hala

Titul Ostravský dům roku 2016 získala novostavba atletické haly. Stavba uspěla nejen u odborné poroty, ale také u laické veřejnosti, která jí v anketě dala druhý nejvyšší počet hlasů. Druhý skončil v hlasování objekt Vědeckotechnického parku 4MEDi v areálu Fakultní nemocnice Ostrava.

Odborná porota posuzovala celkový dojem a architektonický výraz stavby, dále kvalitu uspořádání a řešení jejího okolí, její zapojení do prostředí, technické provedení, přínos pro život města i skutečnost, jestli jde o příklad hodný následování.

Hala zhruba za 340 milionů korun splňuje parametry Mezinárodní atletické federace. Její součástí je běžecký ovál s šesti drahami o délce 200 metrů, osm přímých drah o délce 60 metrů a sektory pro skok do výšky, skok do dálky, skok o tyči a vrh koulí. Součástí renovovaného atletického tunelu, který je s halou propojen, je rovinka dlouhá 100 metrů. "Nebylo lehké ji ze začátku prosadit, mnoho lidí projektu nejdříve nevěřilo," vzpomíná na začátky projektu tehdejší náměstek pro sport Martin Štěpánek. Podařilo se mu ale kolegy pro její stavbu přesvědčit a je to za to velmi rád. "Dnes neodmyslitelně patří ke sportovním pilířům našeho města. Mladé atletické naděje už nemusí za kvalitním zázemím cestovat do Prahy, mají ji doma."

Pohled na stavbu atletické haly. Zdroj foto: ceskatelevize.cz

Atletická hala doplnila sportovní stavby v okolí, v její blízkosti je Ostravar Aréna, která je domácí halou hokejového klubu Vítkovice a konají se v ní i kulturní a sportovní akce. Stojí nedaleko zrenovovaného Městského stadionu, kde hraje fotbalový Baník Ostrava a koná se na něm atletická Zlatá tretra. V blízkosti sportovišť jsou ubytovací kapacity.

S vítězstvím ve 23. ročníku soutěže je spojena odměna 300.000 korun. Částkou 150.000 korun by mělo být oceněno druhé vyhodnocené dílo, kterým je objekt Vědeckotechnického parku 4MEDi v areálu Fakultní nemocnice Ostrava. Tento objekt zároveň získal v hlasování největší přízeň laické veřejnosti.

Titul Ostravský dům roku se ve městě uděluje od roku 1994 a v minulosti ho získala například dostavba zimního stadionu Sareza, divadlo loutek nebo třeba multifunkční aula Gong v Dolní oblasti Vítkovice.

Hala zhruba za 340 milionů korun splňuje parametry Mezinárodní atletické federace. Zdroj foto: vitkovice arena

 

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE Z OSTRAVY