OSTATNÍ

Harry Potter slaví 20!

Knihy o kouzelnickém světě Harryho Pottera slaví 20 let. Přesně 26. června 1997 vyšla první tisícovka kopií knihy Harry Potter a Kámen mudrců ve vydavatelství Bloomsbury. Netrvalo dlouho a tenhle mladík a jeho přátelé pobláznili celý svět. A z autorky bestselleru J. K. Rowlingové se stala první miliardářka mezi spisovatelkami.

Famfrpál, mudlové, Bradavice, Lord Voldemort a zejména Harry, Ron a Hermiona patří do života většiny dětí a dospělých do 35 let. Kouzelnický svět přivedl nejprve ke knihám a později do kin statisíce fanoušků, kteří dopodrobna znají celý napínavý příběh chlapce s jizvou ve tvaru blesku na čele. Zajímavý je ale i příběh vzniku knihy.

Joanne Rowlingová byla čerstvě rozvedená, v depresích, dcerka byla v kočárku a její máma chudá jak kostelní myš. Nápad na příběh malého kouzelníka ji napadl po cestě vlakem do Londýna a při pozorování krajiny se jí začal v hlavě rozvíjet celý příběh. „Harryho obrázek mi najednou vytanul přímo před očima. Nedokážu říct proč, ani co přesně ho vyvolalo. V tom okamžiku jsem viděla Harryho i školu pro malé kouzelníky úplně jasně a zřetelně. Najednou jsem myslela na chlapce, který neví, kým doopravdy je, až do okamžiku, kdy dostane dopis z kouzelnické školy. Ještě nikdy jsem se necítila nějakou představou tak rozrušená.” Doma popadla pero a do malého notýsku začala kouzelnickému světu dávat reálné obrysy.

Jméno pro hlavního hrdinu měla Rowlingová vymyšlené bzry - Harry bylo její oblíbené chlapecké jméno a Potterovi milí sousedé. Zdroj: vulture.com

V té době pobírala sociální dávky, bojovala s penězi, přístupem sociálního úřadu i realitními agenty, kteří matce na dávkách nechtěli pronajmout byt. Značná část knihy tak vznikala po kavárnách, kde upíjela Rowlingová jedno kafe a dcerka ležela v kočárku. Nakonec se jí podařilo byt najít a dopsat první knihu slavné ságy.

Poté co Rowlingová dopsala první díl o Harrym Potterovi, zaslala svůj rukopis mimo jiné do literární agentury Christopher Little. Tam málem skončil v přihrádce s nápisem „odmítnuto“. Bryony Evensová, která tam tehdy pracovala, ale měla ve zvyku odmítnuté rukopisy znovu procházet. Harry Potter ji tehdy zaujal díky neobvyklému černému pouzdru, do kterého jej Rowlingová vložila. „V deskách byla synopse a tři ukázkové kapitoly - přesně to, co jsme obvykle požadovali. Nejdřív jsem zaregistrovala, že tam jsou i ilustrace. Byl tam Harry, jak stojí v krbu u Dursleyových, s rozcuchanými vlasy a klikatou jizvou na čele. Začala jsem číst první kapitolu; tak jak později vyšla. To hlavní, co mě zaujalo, byl humor - když paní Dursleyová hrdě hlásí svému manželovi, že se malý Dudley naučil říkat nová slova: Ne a ne!” připomíná Sean Smith v biografii Sen jménem Harry Potter.

Ze zoufalky milionářkou: J. K. Rowlingová na tom byla velmi špatně, psychicky i finančně. Díky Harrymu Potterovi je z ní první miliardářka mezi ženami spisovatelkami. Zdroj foto: urbanette

Nakonec si Bryony vyžádala dovolení u Littla, aby si od Rowlingové mohla vyžádat zbytek rukopisu. Netrvalo dlouho a Rowlingová podepsala smlouvu s agenturou. Ta měla za úkol knize najít nakladatelství. Dvanáct nakladatelů knihu odmítlo a propáslo tak příležitost vydat jednu z nejúspěšnějších knih všech dob. Pomyslným vítězem se nakonec stalo nakladatelství Bloomsbury. Cesta k fenomenálnímu úspěchu ho na počátku spisovatelčiny kariéry stála pouhých 1 500 liber, tedy přibližně čtyřicet pět tisíc korun. Brzy na to se stal z Harryho Pottera fenomén a celosvětová značka v hodnotě 25 miliard dolarů (v přepočtu téměř 600 miliard korun).

Ke kouzelnickému světu patří neodmyslitelně i Ten, jehož jméno nesmíme vyslovit neboli Lord Voldemord. Ve filmech ho skvěle ztvárnil oscarový herec Ralph Finnes. Zdroj foto: chritineosazuwa 

Původní série vycházela od 26. června 1997 do 21 července 2007. Po celém světě se prodalo přes 450 milionů výtisků kouzelnické série přeložené do 73 jazyků, která pobláznila nejen děti ale i mnohé dospělé. Skotská univerzita St. Andrews Rowlingové za její dílo dokonce věnovala čestný doktorát s odůvodněním, že „ dokázala, že dětské knihy stále dokáží okouzlit a uhranout publikum, navzdory jiným lákadlům jako televize, Nintendo, Gameboy či Pokémon.“ A neméně úspěšné bylo filmové zpracování knih, které J. K. Rowlingová přísně vedla jako scénáristka a z trojice hlavních hrdinů, které ztvárnili Daniel Radcliffe, Emma Watson a Rupert Grint udělala hvězdy první velikosti. Osmidílná série Harryho Pottera utržila celosvětově 7,7 miliardy dolarů. Nyní na úspěch původní série Rowlingová navázala scénářem k Fantastickým zvířatům a kde je najít. I tento film už čeká pokračování.

Je to ale definitivní konec příběhu chlapce, který se musel postavit osudu, aby změnil osud celého čarodějnického světa? „Lidé se mě pořád ptají, kdy bude další Potter. Mohu samozřejmě psát o stárnoucím Harrym, jak v domově důchodců hraje bingo s Hermionou, ale dělat to nebudu," uzavírá jedenapadesátiletá autorka.

Příběh Harryho Pottera končí v okamžiku, kdy vyprovází na vlakové nástupiště 9 a 3/4 svého vlastního syna Albuse Severuse. Zdroj foto: keywordsuggest

 

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE OSTATNÍ