ZDRAVÍ A SPORT

Jarek Nohavica ukáže, jak to umí s šiškou!

Jarek Nohavica učiní slavnostní výkop exhibičního utkání beach ragby! Zřejmě nejznámější český písničkář coby bývalý hráč ragby podpoří hráče a fanoušky letní verze této světoznámé hry a stal se ambasadorem 3. ročníku ČPP Beach ragby v Ostravě. V sobotu 15. července 2017 se na písčitých hřištích na Masarykově náměstí proti sobě postaví týmy z Polska, Slovenska a elita českých extraligových hráčů. Chybět nebudou ani zápasy mezi amatéry. Jarek Nohavica pak vítězům předá ceny.

Už potřetí ožije ostravské centrum plážovým ragby. Také letos můžete sledovat nelítostné souboje o šišku na hřišti uprostřed Masarykova náměstí, kde se proti sobě postaví profíci i amatéři. „V letošním roce máme přislíbenou účast hráčů z Polska a Slovenska. Chybět nebudou ani ti nejlepší z českých extraligových hráčů. Bude to rozhodně skvělá podívaná,“ slibuje pořadatel turnaje Martin Čtvrtníček.

Organizátorský tým Martin Čtvrtníček a Jiří Beneš.

Tento mužný sport vyžaduje sílu, rychlost, taktické myšlení a v písku také notnou dávku obratnosti. „Je to rychlé, ale díky písku pády trochu méně bolí,“ směje se Michal Novák, který byl na obou předchozích ročnících. A letos se chystá znovu. „Jako u všech jiných sportů, je to i tady hodně o štěstí na spoluhráče, na soupeře a situace, které vzniknou. Je to ale obrovská zábava a adrenalin, a když se pak po zápasech dívám na modřiny a škrábance na těle, ještě dlouho na to vždycky vzpomínám,“ dodává s úsměvem Novák. Účastnit turnaje se mohou profihráči a rekreační ragbisté v kategorii SPORT, pro nadšené amatéry je tady pak kategorie HOBBY.

Letošní rok bude ozvláštněn hlavně jeho slavným ambasadorem. Této funkce se chopil známý ostravský písničkář, skladatel i libretista Jaromír Nohavica. „Jarek Nohavica učiní slavnostní výkop exhibičního utkání a po skončení turnaje předá ceny vítězům obou kategorií. Nebude chybět povídání o jeho vztahu k ragby. Určitě přijďte, bude to stát za to,“ říká Martin Čtvrtníček.

Slavnostní výkop udělá písničkářská legenda Jarek Nohavica. Zdroj foto: Supermusic

Na akci nebude ale jen čistě ragbyový program, těšit se mohou diváci i na bohatý doprovodný program - hudební vystoupení ostravské kapely Nedivoč, workshop sportovního tréninku pro veřejnost, chybět nebude stan s ochutnávkou sportovní výživy a odpočinková zóna. Turnaj bude moderovat dlouholetý hráč a trenér ragby Dalibor Čech, který vždy během hry důkladně popisuje dění na hřišti a rozšiřuje tak znalosti diváků, kteří pak mají o hru větší zájem. Utkání budou řídit zkušení rozhodčí z české ragbyové extraligy.

A ještě něco k ragby a jeho plážové variantě. Ragby vzniklo v 19. století v Anglii, nečekaně ve městě Rugby. V místní škole si tenkrát prosadili typ fotbalu, ve kterém může hráč běžet s míčem v rukou. V druhé polovině 19. století se z původního ragby staly dva sporty s odlišnými pravidly: rugby union neboli patnáctkové ragby s 15 hráči na každé straně a rugby league známé jako „třináctky“ se 13 hráči.

Ragby a ani jeho verze na písku rozhodně není pro slabé jedince! 

Beach ragby neboli plážové ragby se hraje na beachvolejbalovém hřišti bez dělící sítě uprostřed. Tým tvoří maximálně 6 hráčů, 3 hráči jsou v poli a 3 hráči sedí připraveni na střídání s možností střídat kdykoliv v průběhu utkání. Hraje se dvakrát 5 minut, poločasová přestávka je 1 minuta. Na rozdíl o klasického ragby se vzhledem k velikosti hřiště upravuje i samotná hra. Není dovoleno do míče kopat, auty a mlýny jsou odstraněny, hra je restartována volným kopem a v okamžiku, kdy je hráč nesoucí míč chycen soupeřem, musí uvolnit míč do 2 vteřin od zastavení jeho postupu.

V loňském roce se turnaje zúčastnilo 14 týmů zastupující téměř všechny české extraligové kluby, pavoukem soutěže nakonec vyšplhaly nejvýš dva týmy tvořené hráči mistrovského Vyškova. Trofej pro vítěze si nakonec odnesl tým Sekáči.

Vítězný tým Sekáči z Vyškova

 

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE ZDRAVÍ A SPORT