Z OSTRAVY

Táta na plný úvazek!

Slůně rozhodně není jediné mládě v ostravské zoo, i když na sebe strhává většinu pozornosti. Hned dvanáct přírůstků hlásí výběh největšího ptáka Jižní Ameriky – nandu pampového. A o všechna drobátka se od vylíhnutí stará výhradně jejich táta.

Tenhle pták by mohl být příkladem pro mnoho mužů, protože on se své samčí role rozhodně nebojí! První se páří s více samicemi, které pak všechny vzorně snášejí vejce do jednoho hnízda. On se pak o vylíhlá mláďata zhruba půl roku vzorně stará. „Vodí je a střeží, potravu si od prvních dní obstarávají mláďata sama. Pro ostravského samce se jedná o druhou hnízdní sezónu,“ vysvětlila nám mluvčí ostravské zoo Šárka Nováková.

Snůška může mít až 30 vajec, která samec inkubuje 35 až 40 dní. "Pro ostravského samce se jedná o druhou hnízdní sezonu. Do zoo jsme jej přivezli v roce 2015 jako dvouletého z lucemburského Parc Merveilleux. O hnízdění se poprvé pokoušel už v loňském roce, ale nakonec se nepodařilo odchovat ani jedno mládě," uvedla Nováková.

Početná tlupa dětiček nandy pampového. Foto zdroj: P. Vlček, Zoo Ostrava

Letos bylo v hnízdě 15 vajec od tří různých samic a úspěšnost byla velká! Vylíhlo se 12 malých ptáčků, které teď můžete pozorovat u výběhu lam alpak. Pokud ho ale budete chtít vyfotit, budete muset mít velké štěstí nebo být fakt hodně rychlí! Nandu pampový je sice nelétavý pták, výborně ale běhá a to až rychlostí až 60 kilometrů za hodinu! Zakrnělá křídla používá při běhu k udržování rovnováhy nebo když chce prudce změnit směr či zastavit.

V jeho domovině žije v místech s vysokou travní vegetací, ale i na okrajích lesů a nebojí se ani vysokohorských túr. Nandu vystupuje až do výšky 2000 m n. m. Jeho největším ohrožením je člověk. Loví se pro maso a za jeho úbytkem stojí i přeměna přirozeného prostředí pro potřeby zemědělství.

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE Z OSTRAVY
POSLEDNÍ ČLÁNKY