Modrá je dobrá a borůvková nejlepší!
Taky milujete lesní ovoce a borůvky úplně nejvíce? Tak to se o víkendu vypravte do Malé Morávky a Karlově pod Pradědem na Bruntálsku, kde se už po šestnácté konají Borůvkové hody! Na přípravu akce každoročně padnou tisíce litrů borůvek nejen z místních lesů. Pochutnat si na nich budete moci v jídlech či dezertech, ale těšit se můžete i na borůvkové pivo.
Jeseníky rozhodně nejsou jen rájem lyžařů. Každoročně se tady sjíždějí v létě také borůvkoví gurmáni. „Borůvkové hody jsou co do jednorázové návštěvnosti největší akcí, která se u nás koná. Během víkendu naši obec navštíví více než 3000 návštěvníků," uvedl starosta Malé Morávky Ondřej Holub. Obec kvůli velkému zájmu návštěvníků letos v obecním parku vytvoří informačně-odpočinkové centrum Borůvkových hodů. „Budou zde hrát kapely, bude se soutěžit, k dispozici budou nejrůznější atrakce pro děti i pro dospělé. Vždy v celou hodinu odtud bude odjíždět bezplatný autobus, který bude rozvážet návštěvníky po všech oficiálních restauracích Borůvkových hodů," doplnil starosta.
A co mají mlsné pusy nejraději? Přece borůvkové knedlíky! Ty si tady můžete dát hned na několik způsobů. Na jídelním lístku budou i další borůvkové dezerty, borůvky zbarví i omáčky k masům. "Borůvky jsme sháněli letos na poslední chvíli, ale nakonec to dopadlo dobře. Máme k dispozici sto litrů," uvedl Marek Bokůvka z Penzionu Roháč, který kromě pokrmů s borůvkami nabídne i borůvkové pivo, borůvkové mojito i borůvkovou limonáda. "Každoročně vydáme zhruba 700 porcí, nejvíce z toho jsou borůvkové knedle," doplnil.
![](/img/resized/srojxicja4.jpg)
Na připravované speciality padnou především zdejší borůvky, místní pro ně před akcí každoročně vyrážejí především do vyšších partií hor. Objemy borůvek se na hody podle pořadatelů ale málokdy podaří uspokojit z domácích zdrojů, doplňují je tedy i nákupy včetně dovozu z Polska. Nejoblíbenější jsou mezi lidmi na hodech borůvkové knedlíky na mnoho způsobů. V restauracích se otočí i několik stovek porcí za jeden víkend.
Do akce se letos zapojí 13 restaurací. V Malé Morávce bude borůvkové pokrmy návštěvníkům připravovat šest podniků, stejný počet restaurací bude vítat jedlíky i v Karlově pod Pradědem. Třináctou v pořadí bude nejvýše položená restaurace v ČR na vysílači Praděd. A pokud jste spíš přes maso, vyčkejte do září! To se v restauracích Malé Morávky od 16. do 17. září koná řízkový festival.
A přidáváme pár skvělých receptů!
Kynuté borůvkové knedlíky
![](/img/resized/yae47w9dwc.jpg)
10 g droždí
2 lžičky cukru
190 ml mléka
1 lžička másla
300 g hrubé mouky
¼ lžičky soli
1 žloutek
400 g borůvek
kostkový cukr
tvaroh, případně i perník na strouhání
máslo na přelití, cukr na posypání
Ohřejte mléko tak, abyste v něm udrželi malíček, ostatní suroviny nechte dojít pokojové teploty. Droždí rozdrobte a zalijte trochou mléka. Přidejte cukr a hrstku mouky. Nechte vzejít kvásek.
Prosejte mouku se solí, vlijte zbylé mléko s rozpuštěným máslem, žloutek a kvásek. Vypracujte tuhé těsto, nechte pod utěrkou vykynout. Pak ho rozdělte na stejné díly a naplňte borůvkami, příp. i ½–1 kostkou cukru. Náplň řádně zabalte, spoje zahlaďte. Knedlíky nechte nakynout na válu pod utěrkou. Chcete-li je mít kulaté, po chvíli je otočte.
Vařte v páře či v osolené vodě 6–8 minut, v půlce obraťte a odklopte. Vařené knedlíky sceďte a propíchejte vidličkou. Podávejte se strouhaným tvarohem, máslem a cukrem, případně i perníkem.
Výživné smoothie s borůvkami
![](/img/resized/h8b81da5n4.jpg)
40 g ovesných vloček
2 zralé banány
80–100 g mražených borůvek
1 lžička mletého lněného semínka (koupíte v prodejnách zdravé výživy)
1 lžička mletých mandlí
250 ml mléka
250 ml hustého bílého jogurtu
2 lžičky medu
Všechny suroviny vložte do mixéru a rozmixujte dohladka. Nalijte do sklenic a podávejte.
Tvarohový dort z drobenky
![](/img/resized/so0xbxx0j6.jpg)
Drobenka
1 hrnek polohrubé mouky
1/2 hrnku moučkového cukru
100 g másla
1⁄2 sáčku kypřicího prášku do pečiva
Na náplň
500 g měkkého tvarohu (v kostce)
kelímek zakysané smetany
200 ml mléka
1/2 hrnku moučkového cukru
1 vanilkový cukr
1 vanilkový pudinkový prášek
150 g směsi lesního ovoce (může být mražená)
Předehřejte troubu na 180 stupňů. Dortovou otevírací formu vyložte papírem na pečení. Z mouky, cukru, másla a kypřicího prášku vypracujte drobenku a asi tři čtvrtiny jí nasypte na dno formy.
Smíchejte suroviny na náplň, natřete ji na drobenku ve formě a posypte zbytkem drobenky. Pečte 45 minut do světle zlaté barvy.