Z OSTRAVY

Z horníka ajťákem

Z prachu, tmy a špíny do světa jedniček a nul. Touto cestou se vydali někteří horníci, kteří skončili na dole Paskov. První tři z nich nyní úspěšně ukončili intenzivní kurz programování v Centru celoživotního vzdělávání na VŠB – Technické univerzitě Ostrava. První z nich v záři nastupuje jako programátor databází v inovační firmě.

Bývalí horníci z Paskova nastoupili do tříměsíčního kurzu v rámci projektu Razíme cestu letos v dubnu, předtím prošli samostudiem, ve kterém si doplnili znalosti nezbytné k zahájení intenzivního kurzu. Studovali jazyky C# a Java, které jsou v současné době nejžádanější, práci s databázemi a webové programování.

„Je to opravdu skvělý start a inspirace pro ostatní. Jsem přesvědčen, že svou kariéru i život může člověk, pokud opravdu chce, změnit, což dokazují právě absolventi kurzu,“ říká Ivo Vondrák, hejtman Moravskoslezského kraje. „Vzpomínám si, že se původně myšlence, že budou z horníků ajťáci, mnozí smáli, ale lidi v našem regionu, kteří jsou zvyklí tvrdě pracovat a mají vůli se naučit něčemu novému, není radno podceňovat, “ dodal hejtman Ivo Vondrák.

 „Myslím, že po čtvrtstoletí, které každý z bývalých horníků na dole strávil, znamenal kurz obrovskou změnu. A bylo to určitě ještě těžší, než když „jeli na rekordy,“ říká Petr Červenka, organizátor a lektor rekvalifikace. „Ale nechci mluvit jen o hornících, i když je to mediálně zajímavé, protože tvořili jen čtvrtinu účastníků kurzu. Mluvím o všech těch lidech, kteří vystudovali určitý obor, pro který v kraji není dostatek volných míst, takže buď vymění náš „region razovitý“ za Prahu, nebo skončí na pozici hluboko pod své schopnosti. Chci, aby viděli, že pro ně existuje ještě třetí cesta: přeorientovat se na obor, ve kterém je lidí nedostatek a jde o zajímavou a dobře placenou práci. A že rekvalifikace není jen pro nezaměstnané,“ doplnil Petr Červenka své zkušenosti z více než dvaceti let pořádání rekvalifikací.

Projekt Razíme cestu iniciovala a financovala společnosti LMC, provozovatel portálů Jobs.cz a Prace.cz. Projekt odstartoval loni na konci listopadu.

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE Z OSTRAVY