ZDRAVÍ A SPORT

České tenisové nebe!

České holky válcují světový tenis! Poprvé v historii má naše země dvě světové jedničky v žebříčku WTA. Zatímco ve dvouhře drží trůn už šestý týden Karolína Plíšková, do čela žebříčku čtyřhry se v aktuálním vydání oficiálně posunula Lucie Šafářová.

To tady ještě nebylo! Českým tenistkám se podařilo nevídané. Po úspěchu Karolíny Plíškové se do čela žebříčku nejlepších tenistek světa dostala i Lucka Šafářová. Třicetiletá hráčka si pozici jedničky vybojovala v uplynulém týdnu postupem do semifinále turnaje v Cincinnati v páru s Barborou Strýcovou. V čele deblového pořadí vystřídala svou dosavadní partnerku Bethanii Mattekovou-Sandsovou, která kvůli zranění nehraje. Před Američankou nyní vede o 110 bodů.

Brňačka Lucie Šafářová, která se ve dvouhře dostala nejvýš na páté místo v žebříčku před dvěma lety, je pětatřicátou deblovou jedničkou a čtvrtou Češkou, které se to povedlo. Před ní to dokázaly Helena Suková, Jana Novotná a naposledy před šesti lety Květa Peschkeová. Martina Navrátilová byla první na světě coby Američanka. „Je to absolutně úžasný. Asi bych to nikdy nečekala. Ještě dneska si vzpomínám, jak mi táta kdysi říkal, že debla vůbec hrát neumím,“ smála se Šafářová v telefonickém rozhovoru pro iDnes. „Je to obrovské zadostiučinění a jsem za to strašně ráda.“

To 25letá Karolína Plíšková drží jako první Češka post světové jedničky ve dvouhře od 17. července a o vedení v žebříčku nepřišla ani po turnaji v Cincinnati, kde neúspěšně obhajovala titul. O trůn ale bude muset rodačka z Loun zabojovat. Rumunka Simona Halepová sice útok na trůn nezvládla, po finálové prohře ale na prvenství ztrácí jen pět bodů.

 

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE ZDRAVÍ A SPORT