OSTATNÍ
Foto zdroj: ZŠ Skřečoň

Opravené dvory pro děti i veřejnost

Možnost jít se projít, dát si venkovní svačinu nebo si užít multifunkční sportoviště. To vše a mnohem víc mohou o přestávkách dělat školáci bohumínských základních škol. Město letos dokončilo rozsáhlý projekt renovace školních dvorů ve svých základních školách, za které za posledních deset let zaplatilo 32 milionů korun.

Jako poslední se letos dočkala oprav zahrada v areálu bývalé polské školy v Masarykově ulici v centru města. Modernizace stála 1,2 milionu korun. Školní zahrada spadá pod Základní školu Beneše, která má toto pracoviště vyhrazeno pro výuku nejmenších žáků. "Vzhledem k velikosti školní zahrady jej však nečeká velká proměna v multifunkční sportoviště tak, jak tomu bylo u již dříve zrekonstruovaných dvorů, ale úpravy v menším rozsahu," řekla k opravám mluvčí Bohumína Lucie Kolková. Zahrada má novou oboustrannou lezeckou stěnu nebo plochu s umělým trávníkem, basketbalové koše, zastřešenou terasu či ohniště.

Spotoviště u Základní školy ČSA v Bohumíně. Zdroj foto: ZŠ ČSA

Za posledních deset let dalo město modernizovat osm školních dvorů a za jejich úpravy zaplatilo 32 milionů korun, z dotačních programů se radnici na opravy podařilo získat 12 milionů korun. Místostarosta města Igor Bruzl má radost, že teď mají dvory opravené všechny školy v Bohumíně, což by se dalo považovat za raritu. „Využívají je nejen žáci a učitelé při výuce a přestávkách, ale většina z nich je veřejně přístupná i odpoledne. Věříme, že veřejnost využije i poslední zmodernizovaný školní dvůr v centru města.“ "Hned vedle rekonstruované školní zahrady v Masarykově ulici se nachází i mateřinka a kavárna pro rodiče s dětmi. I když jsou obě oddělené od školní zahrady ploty, rozhodlo se město areál s novými atrakcemi po dohodě s oběma subjekty propojit uzamykatelnými brankami tak, aby je mohla využít nejen mateřská škola, ale i veřejnost," doplnila mluvčí.

Školní důvr u Základní školy Škřečoň v Bohumíně. Zdroj: ZŠ Škřečoň

I v tomto je Bohumín o krok dopředu před jinými městy nebo městskými částmi sousední Ostravy. „Bydlím uprostřed Dubiny, a přestože má většina základních škol v okolí opravená hřiště, nemáme si kde s kamarády odpoledne zahrát fotbálek,“ postěžoval si sednáctiletý Patrik. „Všechna slušná hřiště jsou oplocená a odpoledne zamknutá. Veřejná jsou pak v dezolátním stavu. Nezbývá nám nic jiného, než si plochu s kamarády pronajmout například od Sarezy.“

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE OSTATNÍ