Z OSTRAVY

V ostravském kukuřičném labyrintu bloudí vandalové!

Častěji než kdekoliv jinde museli provozovatelé kukuřičného bludiště řešit v Ostravě-Staré Bělé vandalismus. V celém Česku vybudovali Kukuřičáci 25 unikátních bludiští v kukuřici pro malé i velké s interaktivní hrou na čas a hádankami s odměnou. To ostravské, ale zřejmě v příštím roce pokračovat nebude.

Labyrinty větší než fotbalové hřiště napříč zemí lákají na návštěvu děti, rodiny, dobrodruhy, výletníky, ale i vandaly! Nejvíce jich provozovatelé kukuřičných bludišť řeší bohužel právě v Ostravě. „Labyrint zde funguje od konce měsíce června letošního roku. Bohužel v této lokalitě, jsme měli hodně problémů s vandalismem a stále máme,“ říká nespojená jednatelka Kukuřičáků Jitka Janichová. Podle našich informací se v každém bludišti občas najdou takoví, kteří si nalámou kukuřici nebo občas odhodí odpadek. V poli, které má provozovatel v pronájmu od místního zemědělce, šli ale ostravští hledači správné cesty, ještě dál. Do pole přicházejí s mačetou a po obsluze házejí kameny! Podle Jitky Janichové tak zřejmě příští sezónu na tomto místě už bludiště nebude. „Návštěvníci by měli chodit po cestách, nelámat a nejíst kukuřici a tvořit si vlastní cesty, neměli by také do pole zahazovat odpadky či ničit informační tabule. Prostě po nich chceme dodržovat běžná pravidla slušného chování.“

V bludišti na pomezí Dubiny a Staré Bělé můžete strávit skvělé odpoledne s celou rodinou. Foto zdroj: kukuricaci.cz

Konec labyrintu je pevně svázaný s termínem sklizně, přepokládá se, že v Ostravě to bude v první dekádě měsíce září, záleží ale na zemědělci. Jednatelka ale zve zájemce o skvělou zábavu do dalších hřišť v našem kraji. „V Opavě a Karviné je předpoklad provozu až do konce září a v Opavě připravujeme v krátké době i večerní bloudění! O akci budeme informovat na našich stránkách a Facebooku.“ Právě opavské bludiště je jedno z nepopulárnějších! Zatímco labyrintem ve Staré Bělé projde denně asi 60 lidí, v případě Opavy je to až 400 zájemců, to znamená, že opavský má momentálně sedmkrát vyšší návštěvnost než ostravské bludiště.

Během bloudění budete plnit několik úkolů. Pokud máte chytrý telefon a výsledky a časy zaznamenáte do aplikace, můžete své úspěchy porovnat s dalšími lidmi! Foto zdroj: kukuricaci.cz

Cílem projektu bludišť je dostat děti na čerstvý vzduch a přimět je k pohybu, a to skrz mobily a sociální sítě, které většinou děti od venkovních a pohybových aktivit odvádí. Kukuřičáci nabízí dobrodružství v přírodě, zkoušku orientačního smyslu, procvičování mozkových závitů a hlavně kopec srandy při hledání správné cesty ven. Největší kukuřičné bludiště najdeme v Brně poblíž ZOO, jeho velikost přesahuje tři fotbalová hřiště! Každé z postavených bludišť je originální. Základní vstupné do něj stojí 85 korun, pro studenty 70 a pro děti a seniory 60 korun. Příští rok má být jejich počet zredukován, ale mají mít zcela jinou kvalitu. Nejbližší bludiště najdeme v Karviné, Opavě, Hranicích, Přerově, Olomouci či ve Zlíně.

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE Z OSTRAVY