Z OSTRAVY

Zadržení Oldřicha Lahody v Brazílii

Jako lavina se českým internetem prohnala zpráva o zadržení tří Čechů v Brazílii. Mezi nimi je i ostravský podnikatel Oldřich Lahoda. Podle informací, které má jeho rodina a kolegové k dispozici, řeší tamní policie původ jeho finančních prostředků, které putovaly z Česka do Brazílie.

„Tři Češi byli zatčeni v Brazílii, dva další jsou vyšetřováni. Jsou podezřívání ze zločinů propírání špinavých peněz, spekulací s diamanty, ilegálního hromadění peněz a trestných činů spojených s prodejem a nákupem nemovitostí,“ to je úvod článku, který se objevil na webu blisty.cz ve strojovém překladu článku z brazilských listů bez jediné citace oficiálního zdroje. Řady pomíchaných, nepřesných a lživých informací se chytila i česká média. Přinést do situace trochu světla se proto rozhodl syn ostravského podnikatele Filip Lahoda.

„V závěru minulého týdne jsme se dozvěděli o zadržení mého otce při jeho pobytu v Brazílii. Ihned jsme se spojili s jeho právním zástupcem v Brazílii, abychom zjistili situaci a podrobnosti,“ píše ve svém prohlášení syn a dodává, že v hledáčku policie jsou pouze finanční toky jeho otce. „Dle informací, které nám poskytl právní zástupce, se lze domnívat, že jediným důvodem jeho zadržení bylo, že příslušným orgánům v Brazílii není jasný původ finančních prostředků, které putovaly z Česka do Brazílie, a tudíž zde panovala obava, zda nejde o nelegálně získané peníze. K tomuto můžeme konstatovat, že jsme již doložili, že finance, které zasílal do Brazílie, pocházely z legální podnikatelské činnosti na základě platných smluv mezi subjekty v Česku a v Brazílii, ve kterých má otec podíl. V Brazílii jsou tyto finance prokazatelně profinancovány.“

Vizualizace jednoho z projektů Oldřicha Lahody v Passo de Torres v Brazílii.

Filip Lahoda také dodal, že jeho otec v Brazílii podniká dlouhodobě, a to stejně jako v ČR v oblasti realitní činnosti. „Konkrétně se jedná o koupi, výstavbu nemovitostí a jejich následné pronajímání. Během této činnosti se dostal samozřejmě do sporu s řadou subjektů, konkurentů či jiných osob doma či v zahraničí. Můžeme se jen domnívat, že právě tato skutečnost stojí za jeho zadržením.“

Zadržení Čechů potvrdilo i Ministerstvo zahraničí. „Tři Češi byli v Brazílii zadrženi ve čtvrtek 5. října a odvezeni tamní federální policií. Případem se zabývá náš konzul. Případ je v rané fázi vyšetřování a probíhají výslechy. Zadržení Češi mají k dispozici právníka i překladatele,“ řekla Irena Valentová z tiskového odboru.

Rodina i kolegové známého podnikatele věří, že se nelehká situace velmi brzy vyřeší a vysvětlí. Zde přikládáme celé prohlášení Filipa Lahody.

Prohlášení Filipa Lahody, syna Oldřicha Lahody
V závěru minulého týdne jsme se dozvěděli o zadržení mého otce při jeho pobytu v Brazílii. Ihned jsme se spojili s jeho právním zástupcem v Brazílii, abychom zjistili situaci a podrobnosti. Dle informací, které nám poskytl právní zástupce, se lze domnívat, že jediným důvodem jeho zadržení bylo, že příslušným orgánům v Brazílii není jasný původ finančních prostředků, které putovaly z Česka do Brazílie, a tudíž zde panovala obava, zda nejde o nelegálně získané peníze. K tomuto můžeme konstatovat, že jsme již doložili, že finance, které zasílal do Brazílie, pocházely z legální podnikatelské činnosti na základě platných smluv mezi subjekty v Česku a v Brazílii, ve kterých má otec podíl. V Brazílii jsou tyto finance prokazatelně profinancovány. Všechny dostupné informace o legálnosti těchto peněz jsme poskytli právnímu zástupci mého otce a tím i patřičným orgánům v Brazílii.

Pro informaci uvádím, že můj otec v Brazílii podniká dlouhodobě, a to stejně jako v ČR v oblasti realitní činnosti. Konkrétně se jedná o koupi, výstavbu nemovitostí a jejich následné pronajímání. Během této činnosti se dostal samozřejmě do sporu s řadou subjektů, konkurentů či jiných osob doma či v zahraničí. Můžeme se jen domnívat, že právě tato skutečnost stojí za jeho zadržením.

Bohužel se tato nepříjemnost stala vítanou potravou pro celou řadu pisálků, kteří ve sdělovacích prostředcích u nás i v zahraničí ihned začali nepodloženě vytvářet články s celou řadou nepravd a nesmyslných konstrukcí, které bezprecedentně očerňují osobní život i podnikatelskou činnost mého otce. Proto se k dalším osobám v případu ani řadě lživých informací nebudu vyjadřovat, a naopak jsme s našimi právníky připraveni na tyto aktivity přiměřeně reagovat.

Na základě informací od právního zástupce mého otce v Brazílii věříme, že se toto k politování hodné nedorozumění velmi brzy vyřeší a vysvětlí. Do té doby nebudu poskytovat já, nikdo z rodiny ani kolegové mého otce žádné další informace.

Děkujeme za pochopení.

 

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE Z OSTRAVY