ROZHOVORY

„Právě nastal čas na přípravu pleti na zimu!“

Se změnou počasí bychom měli změnit i svou péči o pleť. Co změnit a jak o ni pečovat? Na to a mnohem víc jsme se zeptali kosmetičky Lenky Fridrichové ze salonu Natanael v Ostravě-Hrabůvce.

Začal nám podzim. Je třeba připravit naši pleť na podzimní a zimní období?
Určitě. Přes léto jsme používali více hydratační krémy a emulze a na podzim bych doporučovala samozřejmě pokračovat v hydrataci, ale formou hutnějších a výživnějších krémů, kombinovat to s nějakými séry, abychom do pleti dostali aktivní látky, vitamíny. A nepolevujeme rozhodně v řádném čištění pleti ráno a večer.

Mění se naše pleť? Reaguje na změny počasí?
Podzim je typický tím, že se počasí mění ze dne na den, teplota i vlhkost je nestálá. Zima, déšť, slunce, vítr, to vše vnímá i naše pleť. A začínáme doma také topit, což pleť vysušuje, může zareagovat zčervenáním, u citlivějších pletí se mohou objevit popraskané červené žilky, takže je opravdu nutné ji na toto všechno připravit a samozřejmě hodně pít.

Aby byla naše pleť krásná, zdravá a vyživená, potřebuje péči. A ta se s ročními obdobími mění.

Existuje nějaká teplotní hranice, kdybychom už měli odložit letní lehkou kosmetiku a začít používat tu podzimní a zimní?
Je to jako s oblečením – když přestanete nosit kraťasy a žabky, víte, že už léto skončilo. (smích) Právě teď je už to období, kdybychom měli už pleť připravovat na zimu. Po létě, kdy jsme pleť vystavovali slunci, chlorované vodě i moři, můžeme pozorovat, že se nám objevily nějaké vrásky, že je unavená. Takže teď je ta ideální doba pořídit si kvalitní výživný krém, dávat si občas masky, klientkám doporučuji dát si jednou dvakrát týdně lehký peeling, abychom odstranily odumřelé buňky a do pleti se nám lépe dostávaly aktivní látky a vitamíny z krémů. Takže už na nic nečekejte a začněte teď hned! (smích)

Mění se tedy i struktura produktů, které používáš na kosmetické ošetření svých klientek?
Ano. Já se vždy snažím zaměřit se na konkrétní typ pleti klientky, protože tu má každá jinou, vyžaduje specifickou péči a podle toho vybíráme produkty. A ty se samozřejmě mění i v jednotlivých ročních obdobích.

Co třeba klientky, které mají vyloženě mastnější pleť, je i pro ně vhodné mazat se výživnými mastnějšími krémy?
I pro tyto ženy existují výživné krémy, které regulují mastnotu jejich pleti nebo mohou používat vitamíny a na to lehčí hydratační krém. Je to velmi individuální podle konkrétního typu pleti klientky.

Lenka Fridrichová se už víc než deset let stará o krásu svých klientek. Ve svém salónu nabízí široké spektrum kosmetických služeb jako je permanentní make-up, prodlužování řas a Galvanic SPA.

V létě se zcela automaticky chráníme před sluníčkem krémy s ochrannými faktory. Se začátkem podzimu je ale odkládají. Je podzimní a zimní slunce méně nebezpečné?
Velká škála krémů už ochranné faktory obsahuje a to jak v těch hydratačních, tak těch hutnějších na podzim a zimu, takže se chráníme, aniž bychom to kolikrát věděli. Ale tyto ochranné složky naši pleť nechrání jen před sluncem, ale také před smogem, prachem a nečistotami, takže jsou zcela na místě. Ochranné faktory obsahují navíc často i make-upy.

Co právě make-up? Máme změnit i ten s příchodem podzimu?
Přes léto ženy často používají lehoučké BB krémy, které právě chrání, hydratují a pleť spíš tónují. Na zimu bych doporučila taky kvalitnější make up, který bude obsahovat olejové či vitamínové přísady a pod něj dobrý hydratační krém.

Přírodní kosmetika a oleje se teď vrací do módy. Ženy odkládají krémy za tisíce a kupují čisté oleje z jader, semen, bylin či ovoce. Jaký na to máš jako kosmetička názor?
Přírodní kosmetiku rozhodně doporučuji. Prvním krokem by rozhodně mělo být, že si žena koupí kosmetiku bez parabenů, konzervačních látek, alkoholu. Z vlastní zkušenosti můžu říct, že je to na pleti velmi brzy znát. Takže jsem pro kvalitní krémy bez těchto látek, ale nebráním se ani používání přírodních olejů.

Sledovat datum spotřeby je nutné nejen u jídla, ale také u kosmetiky. Čísla znamenají počet měsíců, po jejichž uplynutí bychom už výrobek neměli používat. 

U jídla jsme v otázce záruky velmi zásadoví – co takzvaně prošlo, letí do koše. Naopak u kosmetiky mnoho lidí skladuje spoustu věcí, které už mají dávno po své živnosti. Jak je to s životností kosmetiky?
Stejně jako u jídla, ani kosmetiku bychom neměli po záruce používat. Každý výrobek má na svém obalu buď datum spotřeby nebo je tam uvedený symbol obalu a na něm číselný údaj – třeba číslo 12. To znamená, že po otevření je krém použitelný rok. Po této době, i kdybychom měli půlku vyhodit, nedoporučuji krém používat, pokud nechcete riskovat alergickou reakci, zarudnutí, pupínky nebo jiné projevy nelibosti pleti na zkažený krém. Ale mám za to, že ženě, která používá pravidelně krém, se nemůže stát, že by ji prošel krém, protože ho spotřebuje dřív, než mu skončí trvanlivost. Běžné balení krému, který používáme ráno a večer, vydrží maximálně tři měsíce.

Co péče u kosmetičky – měly by ženy i muži chodit v zimním období častěji?
Pravidelnost na kosmetice doporučuju celoročně. Jednou měsíčně bychom si měli relax v podobě kosmetiky rozhodně dopřát.

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE ROZHOVORY