ROZHOVORY

Moravskoslezský kraj barevný a tajuplný

Severní Morava a Slezsko láká čím dál více návštěvníků. Kromě kulturního a sportovního vyžití nabízí nespočet přírodních a kulturních památek. A právě na ně sází nová publikace, která přináší krásné fotografie Martina Friedela pořízené dronem a texty žurnalisty Petra Žižky. Čtenář často žasne nad legendami, které se k jednotlivým místům vážou. Knihu pokřtil hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák.

Proč se rozhodl Moravskoslezský kraj tuto publikaci vydat?
Myslím si, že je třeba ukázat, co je v tomto kraji pěkné. Zprávy jsou bohužel plné toho, kolik tady máme prachu a znečištění, ale zapomíná se na to, že tady máme i nejčistší místa v celé České republice, že se tady ve velkém rozvíjí turistický ruch. Narůst lidí, kteří v loňském roce navštívili náš kraj je o 10,9 %, což už je 900 tisíc lidí a já mám za to, že je důležité ukázat, co tady lidé mohou najít a ta publikace je cesta k tomu.

Co v ní najdeme?
Najdeme v ní krásné fotografie a texty s legendami z našeho kraje. V publikaci jsou lákavou formou vyobrazena taková místa jako Petrovy kameny, Pustevny, Čertův Mlýn, Velká Čantoryje nebo Prašivá a každý materiál, který takto výstižně zve návštěvníky k cestě k nám, je vítán! Například se tam dozvíte, že pokud najdete v útrobách Lysé Hory poklad zbojníka Ondráše, dávejte na sebe pozor, mohli byste se v Beskydech ztratit! Jak jsem se v publikaci dočetl, zbojník byl prý schopný zmizet v podzemí pod Lysou a objevit se až naproti na Ondřejníku. (smích)

Je tam třeba místo, které jste Vy sám ještě nenavštívil
 
Určitě! Co je ale důležité, tak fotografie jsou pořízené z dronu, takže z ptačí perspektivy. Jedná se tak o netradiční náhled toho, co v kraji máme.

Jaké je Vaše oblíbené místo v kraji?
Já jsem Ostravák a Ostrava je moje velká srdcová záležitost. Přiznávám, že jak projíždím kraj a děláme to velice často, že navštěvujeme naše města a obce od Bruntálu, přes Opavu, Kopřivnici třeba do Nového Jičína nebo Českého Těšína a vždycky je tam něco, co stojí za to vidět a rozhodně mě to utvrzuje v myšlence, že je to opravdu krásný kraj.

Jste čerstvým poslancem. Setkáváte se mezi lidmi z jiných koutů Česka právě s povědomím, že mají severní Moravu stále spojenou jen s průmyslem a smogem?
Ano, setkávám se s tím často. Razím proto politiku: „Přijďte se k nám podívat!“ Proto jsme asociaci krajů udělali tady u nás v Ostravě, když jsem byl členem Rady vlády pro výzkum, tak jsem zajistil jediné výjezdní zasedání tady v Ostravě a pokaždé, když tady lidé přijedou, tak se na náš kraj dívají najednou jinýma očima. Totéž se odehrálo, když jsme tady letos uspořádali světový zdravotnický kongres, kterého se zúčastnila spousta významných lidí i ministrů z celého světa a když navštívili naší Dolní oblast a vše kolem, tak byli naprosto fascinovaní, co tady máme a dokonce nás dávali za vzor, jak by se mělo s těmi průmyslovými dědictvími nakládat a zatraktivnit je. Díky takovým akcím se povědomí o Ostravě a celé kraji začíná měnit a já věřím, že se nám i díky tomu podaří trochu rozlítat Mošnov, protože se domnívám, že právě Mošnov je vstupní branou do Moravskoslezského kraje pro lidi z celého světa a pokud ho tady nebudeme mít, lidi tady jezdit nebudou a to by byla velká škoda.

Ostrava se chystá do boje o titul Zelené město 2020. Bude kraj tuto aktivitu nějak podporovat?
Je to samozřejmě aktivita Ostravy a my máme zase nějaké své aktivity, ale je třeba si říct, že Ostrava skutečně je zeleným městem. Když se na ni podíváte seshora, ať už jste na Bolt Tower nebo Nové radnici, je ihned patrné, že je to město, které se skutečně nemá za co stydět! Bohužel ta pověst, které se tady před mnoha lety vybudovala, má ještě jakousi setrvačnost, a našim úkolem je to změnit.

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE ROZHOVORY