Z OSTRAVY

Váš velký den s Ostravou na dlani

Chystáte na příští rok svatbu a hledáte netradiční místo? Chcete zůstat v Ostravě, na dosah centra města, a přesto být obklopeni krásnou přírodou? Toužíte užít si svůj den na klidném místě s bohatou historií a nádherným panoramatem města a Beskyd? Tak přesně pro Vás je určena Vila Na Landeku.

Jedinečné místo světového významu
280 metrů vysoký, zalesněný protáhlý kopec Landek, ležící ve slezské části statutárního města Ostravy, patří mezi historické skvosty nejen českého, ale i světového významu. Možná jste o tom neměli ani tušení, ale tato lokalita, významná především z hlediska geologie, archeologie, historie, přírodovědy a hornictví, patří mezi historicky významné české kopce Říp, Blaník, Oreb či Tábor. Landek je z nich ale zřejmě nejzásadnější. Právě zde se vlivem eroze odhalil unikátní geologický profil s karbonskými vrstvami a vystupujícími uhelnými slojemi, což je světový unikát. Na tomto kopci nad soutokem Odry a Ostravice se před 30 tisíci lety usídlili lovci mamutů. Právě tady byla Bohuslavem Klímou nalezena Petřkovická neboli Landecká venuše. Landecký kopec bude navždy místem, kde se poprvé použilo černé uhlí jako palivo. A právě toto místo se může pyšnit nepřetržitým osídlením trvajícím více než 23.000 let. Potřebujete ještě další důkaz o obrovském významu tohoto vrcholu?

Záchrana na poslední chvíli
Vila Na Landeku se nachází na samotném Landeckém vrchu, na kterém se vyskytuje velmi cenná vegetace. „Některé buky v místním lese, spadajícím pod Národní přírodní památku Landek, jsou staré více než 150 let. Volně se zde vyskytuje chráněná lilie zlatohlavá a kromě rostlin tady můžete najít vzácné brouky drabčíky a chráněné druhy ptáků. Opuštěné hornické štoly navíc poskytují vhodné životní podmínky pro kolonie netopýrů,“ vysvětluje nám Veronika Badalová, která se o vilu a o její využití v současnosti stará.

Historie Vily Na Landeku spadá až do roku 1920. Tehdy byla vystavěna pro ředitele černouhelného dolu Anselm (dnešní Hornické muzeum, pozn. redakce). Po roce 1948 se stal z vily nejnavštěvovanější závodní klub Revolučního odborového hnutí. Objekt spolu s amfiteátrem na zahradě, zákoutím s vodotryskem, divadelním sálem a restaurací patřil k nejlépe vybaveným kulturním zařízením v kraji. Právě z tohoto místa pochází i nejdražší obraz Oskara Kokoschky Moravská Ostrava II. Ten autor namaloval při svém pobytu v Ostravě v roce 1937. „Dlouhou dobu se pátralo, odkud je tento obraz malovaný, protože krajina se mění. Nakonec se na výzvu ostravského Domu umění ozval muž, že je synovec dívky, která je na obraze zachycena. Díky tomu se zjistilo, že byl malován z jižní hrany Landeku, právě z této zahrady,“ vypráví mladá žena.

Nejdražší obraz Oskara Kokoschky Moravská Ostrava II pochází právě ze zahrady Vily na Landeku

Po ukončení těžby na dole Urx ale přišel strmý pád. Ve vile se střídaly soukromé firmy, které se podepsaly na devastaci domu i okolní zahrady. „Nakonec se vila stala útočištěm bezdomovců, byla zdevastovaná, plná odpadků a nechybělo mnoho k její definitivní zkáze.“ Naštěstí ji objevil současný majitel a rozhodl se skomírající vilu vzkřísit. Spolu s architekty si dali za cíl navrátit domu původní význam a eleganci, odhalit historickou stopu a s pokorou na ni navázat. Výsledek je ohromující.

Dokonalá svatba
V tuto chvíli je vila opravena zvenku a důkladnou rekonstrukcí prošlo také jedno patro domu. Postupně se ale přebuduje také druhé patro, suterén a novou tvář získá i podkroví obrovského domu. I přes stále pokračující úpravy se vila otevírá veřejnosti. „Nechceme se tady schovávat před světem. Naopak se chceme o krásné prostředí Vily Na Landeku podělit s ostatními a otevřít ji lidem,“ směje se Veronika Badalová. „Napadlo nás tedy nabídnout jistě netradiční prostory k pořádání svatebních obřadů, hostin i party již nyní, přestože jsme s rekonstrukcemi poměrně na začátku.“

V budoucnu by měly vzniknout v horních patrech domu ubytovací kapacity a v suterénu sál na vnitřní svatby, ale i oslavy či firemní akce. V tuto chvíli jsou již v přízemních prostorech hotová sociální zařízení, takže není třeba se bát, že by svatebčané při venkovních svatbách museli využívat mobilní WC, či chodit za stromy.

Předností vily je také rozlehlá oplocená zahrada, která zabírá 14.000 m². Její kouzelná zákoutí jsou jako stvořená pro romantické svatební fotografie. „Na svatebním obřadu v amfiteátru s výhledem na celou Ostravu a vzdálené Beskydy se může usadit až 400 lidí, což snad nemají ani ty největší rodiny! A pokud by se zde konal i zbytek svatebního dne, jsme schopni se postarat o stejně velkou skupinu lidí. Přichystat můžeme party stany, stoly, židle, taneční parket s DJ, na večer zkrášlíme prostory světýlky a vše dostane zase nové kouzlo.“ V budoucnu by pak podle Veroniky Badalové měly mimo jiné na zahradě vzniknout chodníčky s naučnou stezkou, dětské hřiště, posezení i prostory ke grilování a především různé prvky sloužící k ochraně a podpoře místní fauny a flory.

Bát se nemusíte ani o hladové svatebčany. Ve Vile Na Landeku Vám na přání zajistí catering, ať už si budete přát klasický oběd s vývarem, svíčkovou a dortem či celodenní raut. Jídlo si ale také můžete zajistit sami. Například pokud se rozhodnete si se svými hosty opéct buřty nebo ugrilovat prasátko, nebo Vám každý z hostů donese místo dárku něco na zub. „Spolupráci máme navázanou i s Bistrem Open, které se nachází pod námi v areálu Hornického muzea. Lidé tedy mohou mít v naší zahradě obřad a pak se na servírované jídlo přesunout tam. My navážeme odpoledním koktejlem, lehkým občerstvením a zábavou až do noci.“

A kolik to bude celé stát? To záleží jen na Vás a na tom, jak velkou svatbu si budete přát. „My jsme si zatím stanovili částku za obřad na příští rok, která činí 10.000 Kč. V ceně je na výběr nepromokavý altánek či pergola, v případě deště pro svatebčany stylové transparentní deštníky. Samozřejmostí jsou židličky s podsedáky, stoly na občerstvení, sociální zázemí v budově, nazdobená ulička a další dekorace. Chceme prostě lidem nabídnout jedinečné prostory pro netradiční svatbu, na kterou jen tak nezapomenou,“ uzavírá s úsměvem Veronika Badalová.

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE Z OSTRAVY