OSTATNÍ
Foto zdroj: ostrava.cz

Hasiči radí: Jak oslavit Silvestra bez pohromy

Desítky požárů, škody za miliony a často také vážná zranění. Každý rok řeší hasiči a záchranáři napříč Českem mnoho problémů spojených se zábavní pyrotechnikou, ale také špatné manipulaci se svíčkami či cigaretami o silvestrovské noci. Jak se tomu vyvarovat?

Oslavy Silvestra jsou nezbytnou součástí konce roku. Lidé se setkávají, aby bilancovali nad uplynulým rokem, ale také aby pili, jedli, tančili a s odbytím půlnoci často také odpálili světelné rachejtle a petardy. Ohňostroj může krásně prozářit první minuty nového roku a udělat z nich nezapomenutelný zážitek. Ne vždy se ale dostanou do rukou té správné osobě nebo je zvoleno špatné místo k jejich odpálení a na tuto chvíli opravdu už nikdy nezapomenete. Bohužel v tom špatném slova smyslu.

"Stále rostoucí obliba zábavní pyrotechniky se projevuje i na výjezdech hasičů koncem kalendářního roku. Zatímco dlouhodobý denní průměrný počet požárů je 49, tak 31. prosince 2016 hořelo 96krát a v roce 2015 dokonce 121krát," uvedla mluvčí hasičů Nicole Zaoralová. Nejvíce požárů vzniká podle ní při oslavách nového roku ve velkých městech a hned po půlnoci. Například za první tři hodiny letošního roku evidovali hasiči 40 požárů způsobených hořící pyrotechnikou. Nejčastější příčinou je lidská nedbalost. „Například na přelomu let 2011 a 2012 skončila rachejtle na střeše sportovní haly v Karviné, prohořela stropem a škoda po požáru se vyšplhala téměř na 1,5 milionu korun,“ vzpomíná mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Kůdela.

Nejčastěji hoří trávní porosty, kontejnery s odpady, okrasné keře nebo věci na balkonech. Oheň někdy zasáhne i zaparkované automobily či ploché střechy domů. „Vedle zábavní pyrotechniky vzniká v závěru roku riziko požárů a v horším případě i zranění a úmrtí od špatně instalovaných svíček a od především ručně balených cigaret zalehlých v postelích či sedacích soupravách,“ vyjmenovává Kůdela.

Zábavní pyrotechnika
V prvé řadě začněme tím, že ji budeme kupovat v certifikovaných obchodech a ne v pochybných stáncích a od překupníků na internetu. Jde o Vaši bezpečnost a Vašich blízkých. Při nákupu si proto zkontrolujte, že kupujete pyrotechniku, která má návod v českém jazyce a certifikační značku. Nikdy bychom neměli kupovat výrobky navlhlé či s otevřeným obalem. „Doma by lidé měli ohňostroj uložit na suchém místě mimo dosah dětí. Nevhodné je skladování v blízkosti krbů, otevřených ohňů a svíček,“ varuje Nicole Zaoralová.

Žádný z pyrotechnických výrobků není určen k používání uvnitř budov. Rozhodně je nezkoušejte odpalovat ani z balkónu. S ohňostrojem jděte vždy ven, ideálně na otevřené prostranství, které nebude uprostřed sídliště, ale někde dál od něj. Zkuste najít místo mimo domy, nemocnice, domovy pro seniory, školy, radnice, kostely, v dostatečné vzdálenosti od hřišť, dřevěných altánů či stromů. Předejdete tak nejen možnosti, že podpálíte park či sousedovi auto, ale také že si na Vás budou stěžovat lidé kvůli hluku.

Rachejtle by rozhodně neměly odpalovat děti bez dohledu dospělých ani podnapilé osoby. „Nemohu si nevzpomenout na souseda, který byl před několika lety zvědavý na nevybuchlou petardu. Explodovala mu v rukou. Skončil sice v nemocnici „jen“ s několika stehy na rukou, ale zůstal mu jiný trvalý zdravotní následek – každodenní nepříjemné pískání v uších,“ vzpomíná Petr Kůdela. ,,Při selhání pyrotechniky vyčkejme minimálně deset minut, a poté výrobek rozmočme ve vodě. Po skončení ohňostroje výrobky zalijeme vodou a odklidíme papírové zbytky, které by se mohly vznítit," radí Zaoralová.

A pozor! Při nesprávném použití pyrotechniky, která způsobí požár, mohou hasiči udělit pokutu až 25 000 korun. Takže do nového roku HLAVNĚ BEZPEČNĚ! 

 

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE OSTATNÍ