ZDRAVÍ A SPORT
zdroj: www.olympijskyfestival.cz

Olympijský festival v Ostravě zahájen

Pro sportovní nadšence událost roku. Zimní olympijské hry v Pchjongčchangu 2018 byly 9. února úspěšně zahájeny. A to nejen v Jižní Korei, ale také u nás v Ostravě. Od pátku si můžete hned na dvou místech ve městě vyzkoušet různé sporty a fandit naší reprezentaci.

Všichni sportovní fanoušci si asi nepřáli nic víc než odjet s českými sportovci přímo do Pchjongčchangu na olympiádu. Pro ty z nás, kteří jsme zůstali v České republice, připravil Český olympijský výbor ve spolupráci s městem Ostrava a dalšími partnery Olympijský festival, na kterém můžeme sledovat průběh OH, fandit našim favoritům a vyzkoušet si netradiční olympijské i neolympijské disciplíny.

Těším se moc. Na letní Olympijský park v roce 2016 v Ostravě přišlo přes sto tisíc lidí a dětské sportovní oddíly se zaplnily. Věřím, že Olympijský festival 2018 bude mít podobný efekt,“ vyjádřil se k akci ostravský primátor Tomáš Macura. Olympijský festival však nebude probíhat jen v Ostravě, svůj vlastní budou mít také v Brně.

Program bude probíhat v Ostravě hned na dvou místech, a to v OSTRAVA ARÉNĚ, kde byl také v pátek v 11:00 zahájen, a na Masarykově náměstí, kde vyroste Korejská vesnička. Zapojí se také lyžařská střediska v Jeseníkách a v Beskydech: Bílá, Karlova, Kopřivná a Mosty u Jablunkova. Návštěvníci se zde mohou věnovat nejen alpskému lyžování a snowboardingu, ale i netradičnímu kitingu či fatbiku.

Mimo výše zmíněné můžete vyzkoušet tradiční sporty jako je běh na lyžích, biatlon, curling, krasobruslení, lední hokej či rychlobruslení, ale také na vlastní kůži zažít netradiční ledolezectví a sněžnice nebo si zblízka prohlédnout závodní čtyřbob, skeleton a saně. V programu Olympijského festivalu nebudou chybět také zástupci letních sportů, např. atletika, florbal, hokejbal, korfbal, rope skipping či taekwondo. Více k programu v brožuře.

Pokud máte své vlastní sportovní vybavení, neváhejte vzít si ho sebou! K dispozici vám budou v areálech také půjčovny. Vybraná sportoviště si můžete také rezervovat prostřednictvím online formuláře, který najdete na webových stránkách v sekci Program - Typ aktivity - Rezervace. V případě rezervace si ale musíte zakoupit také vstupenku na festival.

Kromě sportů dostanete možnost ochutnat Olympijský chléb Karel a tím se ještě víc přiblížit atmosféře v Pchjongčchangu. Autory netradičního nápadu jsou vodní slalomář Vavřinec Hradilek a předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval. Oba se shodli na tom, že českým závodníkům v zahraničí často chybí chuť domova. „Deset let, co jezdím po závodech, mi vždycky hodně chybí české pečivo. A myslím, že to tak sportovci často mají,“ přiznává Hradilek. Chléb Karel budete moct ochutnat přímo na místě s různými pomazánkami, nebo si ho rovnou odnesete domů.

Aby toho nebylo málo, připravili si pořadatelé pro návštěvníky bohatý doprovodný program, který naleznete na jejich stránkách. My vám přinášíme jen pár vybraných událostí:

14. 2. Paralympijské dny - Připraveny jsou sporty pro handicapované.

17. -  18. 2. Raškohrátky

17. - 18. 2. Krasobruslení hvězd v Brně  – Jedná se cca o 30 minutové bloky, které si můžete rezervovat na 30 minut. Naučíte se bruslit a na závěr si zabruslíte s některou z krasobruslařských celebrit.

V Ostravě bude zajímavostí komentovaný trénink A-týmu HC Vítkovice Ridera.

Otevírací doba festivalu:

Neděle-Čtvrtek: 9:00-19:00

Pátek-Sobota: 9:00-21:00

Vstupné na Olympijský festival je 50 Kč/den/dospělá osoba, děti do 150 cm a senioři mají vstup zdarma!

Olympijský festival bude otevřen až do oficiálního konce zimních OH 2018, do 25. 2. 2018.

 

Zdroj fotografií: olympijskyfestival.cz, g.denik.cz, ostrava.cz

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE ZDRAVÍ A SPORT