Z OSTRAVY

Cupcakes jsou hit!

Cupcakes si zamilujete. Pokud jste je ještě nejedli, určitě jste si jich všimli. Jsou na stránkách časopisů, propagují je slavní kuchaři a pekaři, jejich všemožně barevné varianty jsou součástí snad každého pikniku v americkém filmu (a vlastně i v reálné Americe, odkud tato sladkost pochází). A pomalu se začínají objevovat i u nás. Nejen jako domácí pokusy nadšených cukrářek, ale také jako prosperující, voňavé, sladké království uprostřed Ostravy.

V Británii jsou cupcakes známé pod názvem fairy cakes, tedy vílí dorty. A aby ne – jejich variabilita barev, vůní i chutí dává prostor pro kreativitu a často vznikají doopravdy pohádkové kombinace. Název cupcake [kapkejk] vznikl spojením dvou anglických slov – cup (hrnek, šálek) a cake (koláč, buchta). Původ názvu je není úplně jasný, respektive může být dvojí. Je možné, že se název odvozuje od způsobu pečení. Cupcakes se totiž pekly v hrníčcích, ale někteří vynalézavci používali i třeba prázdné konzervy. Druhou variantou původu názvu je samotná receptura těsta. Cupcakes byly v Americe dlouho známé jako 1234 cakes, protože ingredience na ně se neodvažovaly, ale měřily na hrnky (1 hrnek másla, 2 hrnky cukru, 3 hrnky mouky a 4 vajíčka).

Trocha historie

První zmínka o malých dezertech pečených v hrníčcích pochází už z roku 1796. Tehdy se recept na tuto lahůdku objevil v klasické americké kuchařce American Cookery, kterou napsala známá Amelia Simmons. A s termínem „cupcake“ se setkáváme v další kuchařce z roku 1828.

Původně byly cupcakes levným a hlavně rychlým dezertem, díky své velikosti byly upečené mnohem rychleji než ostatní korpusy. Do základního těsta přidávaly americké kuchařky sem tam rozinky, ořechy nebo čokoládu, jako druhou vrstvu používaly obyčejný, jednoduchý a výtečný máslový krém.

Cupcake vs. muffin

Vypadají podobně? Ano. Chutnají stejně? Zdaleka ne. Největší rozdíl je samozřejmě v tom, že na muffiny, ačkoliv se pečou ve stejné formě, na sobě nenesou žádný krém a jsou mnohem méně sladké. Těsto na cupcake je sušší a hutnější, muffiny jsou víc nadýchané (a když nám při pečení přetečou přes okraje formy, tak to znamená, že se povedly).

Klasický cupcake se skládá nejen ze sladkého korpusu, ale má na sobě hlavně polevu nebo krém. A právě v nich je kouzlo těchto malých dortíků. Receptura cupcakes prošla od 18. století naprostým uvolněním a dnes je běžné, že najdete cupcakes s příchutí wasabi, levandule nebo třeba chilli.

Cupcake je nejen vynikající k jídlu, ale i krásný na pohled (samozřejmě když se podaří). Dortíky můžeme sehnat nebo upéct v nekonečném množství barevných i chuťových kombinací. Stále častěji se s nimi setkáváme na svatbách, kdy si je novomanželé vyberou místo klasického svatebního dortu. Taková svatební instalace tvořená roztomilými barevnými minidortíky vypadá totiž naprosto úchvatně.

Ostravské Sladké království by Trisha

Ostrava nezaostává za světovými trendy a nových podniků v ní roste jako hub po dešti. Jednou z prvních vlaštovek, které zvěstovaly příchod kvalitních, domácích a neokoukaných pochutin do Ostravy, byla právě Trisha neboli Patricie Franková. Ta začala Ostravu učit nové věci. Koncept její cukrárny je jednoduchý – každý den čerstvé cupcakes a makronky, z domácích surovin, s láskou pečené.

A to ještě za velmi přijatelné ceny. V Ostravě je běžné, že si dáte v cukrárně kousek dortu za skoro 70 korun, obyčejný zákusek kolem 20,-. Trisha nabízí své domácí cupcakes standardně za 35,-, má ale i bezlepkové – veganské varianty za 40,-, její makronky pořídíte za 25,-.

cupcakes1

Cesta ke dvěma úspěšným cukrárnám Sladkého království v Ostravě nebyla jednoduchá. Když člověk vysloví nahlas, že chce nechat vysoké školy a živit se pečením dortíků, musí se připravit na to, že bude čelit kritice a nepochopení. Ale postupné úspěchy například ve spolupráci s kulturním centem Cooltour nebo platformou PechaKucha tuto mladou ostravskou (a dnes úspěšnou) podnikatelku utvrzovaly v tom, že se vydala na správnou cestu.

Nejslavnější cukrárna, která je svými cupcakes proslavená, je Magnolia Bakery na Bleecker Street v New Yorku, kterou zná asi každá milovnice seriálu Sex ve městě. V Ostravě sice Magnoli Bakery nemáme, ale zato máme Sladké království by Trisha. To má v Ostravě už dvě pobočky:

  • Ostrava centrum – Vojanova 1A

  • Ostrava Poruba – Porubská 8

V obou cukrárnách si na cupcakes pochutnáte od pondělí do pátku 10 – 18 hodin, o víkendech je zavřeno. Trisha ale přijímá objednávky na soukromé akce (objednavky@sladkekralovstvi.cz), svatby atd. Peče také dorty, takže se s ní můžete domluvit na kompletním sladkém cateringu.

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE Z OSTRAVY