POLITIKA
Foto zdroj: deník.cz

Podvody a milostný trojúhelník

Krajský soud v Ostravě začal řešit vedlejší větev kauzy Dědic. 23 obžalovaným, kteří měli vazby na společnost Propag-Storm a další firmy obchodující s reklamou, hrozí za krácení daní až desetileté tresty. Únik na daních měl dosáhnout výše až 380 milionů korun. Případ je ale zajímavý i milostným drama.

Desetitisíce listů ve spisu a rekordních 250 stran má obžaloba vedlejší větve kauzy ostravského lobbisty Martina Dědice, který měl ovlivňovat místní veřejné zakázky. Podle státního zástupce 23 osob v letech 2009 až 2014 účelově navyšovaly cenu reklamy v celkové hodnotě až dvě miliardy korun a poté úmyslně krátily daně. Výnos z této trestné činnosti pak měly dotčené osoby dostávat v hotovosti v igelitovych taškách. Státní zástupce Vít Koupil u soudu popsal, že vznikla skupina firem, které reálně obchodovaly s reklamou. Mezi nimi byly ale i takové, které svou činnost jen předstíraly. „Společnosti nevykonávaly reálnou podnikatelskou činnost. Toliko u nich došlo k navýšení ceny reklamy v průměru o devítinásobek ceny, někdy to byl až třicetinásobek ceny,“ konstatoval žalobce. „Neměly zaměstnance a fakticky jejich jedinou činností bylo přeposlat peníze na jiný nekontaktní článek, kdy došlo k výběru hotovosti, nebo vybírali hotovost, kterou pak předávali následně způsobem, který ne vždy se úplně podařilo zadokumentovat.” Reklama se objevovala zejména na halových sportovních akcích v Ostravě, Frýdku-Místku nebo Praze. 

Obžalovanými jsou Hana Kačenová, Lenka Oborná, Vlastislav Přeček, Bronislav Mikyska, Jaroslav Jankrle, Miroslav Vinkler, Marie Puldová, Rostislav Krejčí, Jaroslava Votavová, Jana Kotalíková, Jozef Lazarovský, Martina Huszághová, Kristián Hess, Ivo Hradecký, Karel Švec, Michal Přeček, Adolf Zýma, Róbert Mosorják, Josef Pacan, Jana Prokešová, Michael Víteček, Sylva Marie Šťastná a Petr Haltmar. Tři z nich – Lazarovský, Vinkler a Krejčí jsou ve vazbě. Původně jich bylo sedm. Mezi nimi byl i bývalý volejbalista Bronislav Mikyska. 

Právě on má kromě získal kromě obžaloby také parohy jako dvanacterák. Když ho totiž policie zatkla, požádal svého blízkého přítele Martina Nejedlého, aby se postaral o něho rodinu. A pradce Miloše Zemana Nejedlý to udělal opravdu poctivě – manželku Mikyskovi přebral. Ekonomický poradce prezidenta se s ní už na počátku ledna začal objevovat na veřejnosti a dal tak najevo, že třináctileté manželství se sestrou topmodelky Andrey Verešové Alexandrou, je zřejmě u konce. Zuzana Mikysková, žena jeho trestně stíhaného kamaráda z let volejbalových, nyní tvoří s Nejedlým pár, což oficiálně potvrdili, když společně přišli na inauguraci prezidenta Zemana. 

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE POLITIKA