Z OSTRAVY

8. května budou mít velké obchody zavřeno

8. května si připomeneme konec 2. světové války v Evropě. Kapitulace vojsk nacistického Německa byla sice podepsána 7. května 1945 v hlavním stanu spojeneckých vojsk v Remeši, ale v platnost vstoupila dne 8. května ve 23:01 hodin středoevropského času.

Tento den je stanoven také jako jeden z osmi svátků, ve které musí mít obchody nad 200 m2 od roku 2016 zavřeno. Ale není nutné propadat panice. Nakoupit si můžete v menších obchodech, na benzínových pumpách, v lékárnách, nemocnicích, na nádraží nebo na letišti.

Dle zákona nemusí ve státní svátky zavírat:

  • prodejny menší než 200 m2,
  • čerpací stanice,
  • lékarny a prodejny ve zdravotnických zařízeních,
  • prodejny například na letištích nebo vlakových a autobusových nádražích,
  • prodej během vyhlášeného stavu nebezpečí nebo nouzového stavu, během vyhlášeného stavu války a během ohrožení státu.

A jak jsou na tom ostravská nákupní centra?

OC Laso – zavřeno

Obchodní centrum Galerie - zavřeno

OC FORUM Nová Karolina - otevřené bude multikino, většina restaurací a kaváren, fitness, dětský koutek, plus menší prodejny do 200 m2

OC Avion Shopping Park – otevřeny jen E-MOTION park, FUNPARK žirafa, provozovna McDonald's a fitness centrum FIT UP! Avion Shopping Park

OC Futurum - uzavřeno, s výjimkou multikina CineStar, prodejny Alza a SUBWAY, zavřen bude rovněž Retail Park Ostrava

Restaurace sice nemají nakázáno zákonem 8. května zavřít, ale některé tak mohou učinit kvůli státnímu svátku. Pokud plánujete vyrazit na posezení s přáteli, raději se předem podívejte na webové stránky/Facebookový profil podniku, abyste nebyli hlady!

Využijte volno k trávení času se svými blízkými. Na chvíli se zastavte a zkuste si uvědomit, co pro nás tento svátek znamená. Pro každodenní shon si do obchodů můžete zajít hned následující den.

Fotografie: archiv mzv.cz

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE Z OSTRAVY