ZDRAVÍ A SPORT

Paleo aneb strava lovců mamutů!

Už jsme tady měli makrobiotiku, bezlepkovou dietu, někteří se prolévali jen tukožroutskou polévkou a další zase jedli jen to, co jim patří podle jejich krevní skupiny. Mezi poslední trendy ve stravování patří syrová tzv. Raw strava a také Paleo. Pojďme si představit poslední z nich.

cose-la-dieta-paleo-www.ladietapaleo.it_1

Jídlo lovců a sběračů. Bašta pro dinosaury. Strava jeskynních lidí. Opravdové jídlo. Se všemi těmito pojmenováními jsem se setkala, když jsem si hledala informace o paleu. Všechny tyto pojmy mají vystihnout způsob stravování, kterým se vracíme ke svým pra pra pra x pra předkům do doby paleolitu, ve kterém se živili převážně lovem a sběrem. Zastánci a slavní propagátoři této stravy Melissa a Dallas Hartwigovi věří, že „pokud ze své stravy vyloučíme škodlivé potraviny – tedy ty, které nebyly součástí jídelníčků našich dávných předků – snížíme riziko civilizačních chorob, například nemocí srdce, cukrovky a rakoviny. Navíc pak máme více energie, vypadáme mladší a víc si užíváme života.“

Bye bye housko! Sbohem jogurte!

A s čím bychom tedy ze svého jídelníčku měli nadobro rozloučit? Základem je zbavit se průmyslově zpracovaných potravin napříč celým spektrem potravin od salámů (které jsou podle posledních výsledku Světové zdravotnické organizace stejně nezdravé a rakovinotvorné jako cigarety) přes brambůrky až po váš oblíbený puding se šlehačkou ve vysokém kelímku. Melissa Hartwigová říká, že „nic z toho, co najdete v obchodě zabalené do zářivě barevného plastu, igelitu nebo kartonu, není zdravé.“ Zapomenout bychom měli také na veškeré obiloviny, luštěniny, sóju nebo mléčné výrobky. Tady tvůrci diety nedělají rozdíl v původu – tedy jestli se jedná o mléko kravské, ovčí nebo kozí a zakazují nám tak máslo, sýry, jogurty, kysané smetany. Jako čert kříže se zastánci palea vyhýbají také všech podob cukru, alkoholu a rostlinných olejů.

lečo náhledový (1)

Všechny tyto potraviny jsou vyřazeny, protože zvyšují hladinu cukru v krvi, způsobují systémové záněty nebo obojí. Taky vás napadla ta otázka: A co vlastně sakra jí? Maso. Hodně masa. A taky zeleninu, avokáda, kokosy, olivy, oříšky nebo semínka. Jak říkají pseudo pralidé „zvířata a rostliny – nutričně bohaté potraviny, které vznikly v půdě, na dešti a na slunci.“

Síla ze sádla

Z čeho ale čerpá organizmus energii, když dostane tak málo sacharidů? Z tuků! Říká se, že naše tělo nutně potřebuje glukózu, už jen pro funkci mozku. Existuje ale i druhá forma energie pro mozek a tou jsou ketony, které vznikají rozkladem tuků. Na ketony funguje mozek třeba i při delším hladovění. Nepřijímáme-li dostatek cukru nebo tuku, tělo začne spotřebovávat svoji vlastní (tukovou a svalovou) tkáň. Na energii z tuků fungují přirozeně například Eskymáci.

Podle výživových poradců není tato dieta nebo možné lépe tento styl výživy vhodný pro každého. Možná je lepší si vzít jen to nejlepší z myšlenek stravování jeskynních lidí. Základním předpokladem zdravé stravy jsou kvalitní potraviny, uškodit nám nemůže ani omezení příjmu obilovin, cukrů a mléčných výrobků. „Levné nekvalitní tuky, potraviny plné cukru a soli, rezidua pesticidů – to je opravdu velká hrozba. Dokonce si myslím, že je velmi správný krok omezit konzumaci obilovin. Do jaké míry, to už je otázka individuality každého z nás. A mám na mysli individualitu spíše metabolickou, než individualitu našich chutí. To znamená, na co je naše tělo přizpůsobeno, z čeho čerpá nejvíce energie a co mu nedělá problémy trávit, tam by měl člověk směřovat svoje preference. Takové palivo by měl čerpat“, říká nezávislá konzultantka výživy Anna Jermářová.

Dalším argumentem, který by mohla případné zájemce o vyzkoušení paleo stravy odradit je finanční stránka. Je pravda, že maso i zelenina jsou drahé. Mandlová či oříšková mouka je rozhodně dražší než klasická pšeničná mouka, kokosový olej dražší než živočišný a mohli bychom pokračovat. Přesto může paleo stravování v konečném důsledku vyjít finančně nastejno, protože se jí menší porce a člověk je déle nasycen, nepřejídá se apod. Podle zastánců pak jsou další úsporou v budoucnu nevydané výdaje za léky a lékaře. Pořád nevíte, co si pod paleo jídlem představit? Zkuste si něco uvařit!

paleo-diet1

 

MASOVÉ KOULE S CHŘESTEM

1 porce

200 g mleté maso hovězí + vepřové

8 ks bílý chřest

sůl

pepř

kari

provensálské bylinky

majóránka

olivový olej

Jak na to?

Mleté maso dáme do mísy. Přidáme sůl, pepř a veškeré koření dle chuti. Pečlivě promícháme.

Z masa si vytvoříme koule nebo tvar, který se nám líbí a dáváme je na plech s pečícím papírem. Pokapeme olivovým olejem. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů cca 15 – 20 minut.

Chřest si oloupeme nejlépe škrabkou na zeleninu nebo přímo škrabkou na chřest. Dáme vařit do osolené vroucí vody na 5-8 minut. Doba vaření záleží na tloušťce chřestu. Chřest vyndáme z vody a rovnou servírujeme. K chřestu přidáme upečené masové koule.

VEPŘOVÉ NUDLIČKY S CUKETOU A JARNÍ CIBULKOU

1 Porce

150 g vepřová kotleta

1 kus cuketa

1 kus jarní cibulka

sůl

pepř

olivový olej

Jak na to?

Vepřové maso si omyjeme a nakrájíme na nudličky. Osolíme a opepříme. Orestujeme na pánvi společně s olivovým olejem.

Mezitím si cuketu oloupeme a nakrájíme na plátky. Jakmile bude maso hotové, dáme jej na talíř. Na výpeku orestujeme cuketu. Lehce osolíme a opět opepříme.

Dále si ořízneme cibulku. Jen bílou část. Omyjeme a nakrájíme ji na kousky a přidáme do pánve k cuketě. Orestujeme.

Zelenou část cibulky si omyjeme a pokrájíme na malé kousky. Maso přidáme zpět do pánve a celé promícháme. Dáme na talíř a zelenou částí cibulky posypeme celou směs.

BANÁNOVÉ PALAČINKY SE SKOŘICOVO-MEDOVOU POLEVOU

1 Porce

2 kusy banán

2 kusy vejce

1 lžíce medu tekutý

1-2 lžičky skořice mletá

olivový olej

Jak na to?

Banány si oloupeme a přímo na desce je rozmělníme vidličkou. Dáme jej do misky a přidáme dvě vejce. Na rozehřátou pánev kápneme olivový olej a naběračkou lijeme směs do pánve. Opékáme z obou stran stejně jako klasické palačinky.

Mezitím si připravíme mističku a dáme do ní skořici a k tomu med. Dobře promícháme, aby nám vznikla tekutá poleva bez hrudek. Opečené palačinky dáme na talíř a přidáme polevu dle chuti.

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE ZDRAVÍ A SPORT