ZDRAVÍ A SPORT

Život bez lepku

Strávníků, kteří museli ze svých jídelníčků nadobro vyloučit lepek, je stále víc a víc. Možná tomu napomohlo obrovské množství bílé mouky, které se stalo součástí naší každodenní stravy, možná v tom hraje roli přehnaná péče o naši čistotu v dětství. Život ale s diagnózou nekončí. Naopak, mnoho lidí si pochvaluje, jak je bez lepku jejich jídelníček zajímavý a pestrý.

Stále častěji slýchávají lidé různého věku od lékařů stejný důvod svých různorodých problémů: nesnášenlivost lepku. Tento problém má pak na svědomí celiakii, Duhringovu dermatitidu a alergii na lepek. U celiakie a alergie na lepek je bezlepková dieta jediný způsob, jak zabránit projevům nemoci. Dodržováním bezlepkové diety obyčejně v relativně krátké době tyto projevy vymizí. Celiakii má zhruba 50 tisíc Čechů. U Duhringovy dermatitidy je bezlepková dieta základní terapií. Pokud nestačí, bývá doplněna léky.

V současné době není způsob, jak celiakii ani Duhringovu dermatitidu vyléčit. Jedinou možností je tak bezlepková dieta, kterou odstraníme projevy těchto nemocí, ale samotnou nemoc nevyléčíme. Proto musíme bezlepkovou dietu dodržovat neustále.

Co je to vůbec lepek a kde je?

Lepek jinak také gluten, je směs dvou bílkovin, gliadinu a gluteninu, které se nacházejí společně se škrobem v semenech některých obilnin, především pšenice, žita a ječmene. V případě pšenice představuje dokonce až 80 % z bílkovinového obsahu.

Je až neuvěřitelné, kde všude se lepek nachází! Pokud nám je vyšetřením z krve zjištěna intolerance na lepek a je třeba začít dodržovat bezlepkovou dietu. Musíme se vyvarovat všech potravin vyrobených z mouky z výše zmíněných obilnin (pečivo, těstoviny, omáčky, salámy, šunky, dochucovadla jako kečupy či majonézy), cornflakes z pšeničné mouky nebo ovesných vloček, ale také jídel obsahujících pšeničný škrob (např. různé cukrovinky). U výrobků, jež nejsou označeny jako bezlepkové (buďto nápisem nebo symbolem přeškrtnutého klasu) je třeba vždy sledovat složení výrobku. Lepek neobsahují brambory, rýže, kukuřice, luštěniny, sója, pohanka nebo například jáhly.

Je skvělé, že výrobci velmi dobře reagují na stále stoupající poptávku po bezlepkových potravinách. Běžně tak už v obchodech můžeme najít bezlepkové pečivo, těstoviny, cukrovinky, uzeniny nebo i bezlepkové pivo. Koupit si můžeme také směsi, ze kterých si bezlepkové pečivo můžeme také sami upéct v domácích pekárnách nebo i v obyčejných troubách. Bezlepkové potraviny nesou nápis „bezlepkové“, „bez lepku“ nebo „přirozeně bezlepkové potraviny“, pokud jde o zahraniční potraviny, najdete na nich označení „gluten free“. Obsahem lepku v potravinách se zabývá legislativa, jejíž dodržování kontroluje Státní zemědělská a potravinářská inspekce.

gluten free

Můžu být i já alergický na lepek?

Máte-li některý z následujících příznaků, může to být znamení, že jste alergičtí na lepek nebo trpíte intolerancí lepku (mírnější forma):

1. Trávicí problémy, projevující se jako plynatost, nafouknuté břicho, průjem nebo zácpa. Zácpou trpí zejména děti a to po snědení jídla s obsahem lepku.

2. Keratosis pilaris (KP, folikulární keratóza) je onemocnění projevující se výskytem drsných hrbolků na kůži, jež bývají nazývány jako tzv.“husí kůže“. Nejčastěji se objevuje na vnitřní i vnější části paží (přičemž může být zasaženo i předloktí), škrábání a mačkání této „vyrážky“ vede k tvorbě jizviček. Může se objevit dále na stehnech, bocích, břiše nebo jiných částech vyjma hladké kůže na dlaních či chodidlech. Obecně méně se vyskytuje na obličeji. Toto onemocnění vzniká v důsledku nedostatku mastných kyselin, vitamínu A a nízké schopnosti střeva absorbovat lepek, který pak střevo velmi zatěžuje a poškozuje.

3. Únava, vyčerpání, pomalé myšlení, nízká soustředěnost a okamžitá únava po snědení jídla s obsahem lepku.

4. Diagnostikované autoimunitní onemocnění jako je například Hashimotova tyreoiditida (chronický autoimunitní zánět štítné žlázy), revmatoidní artritida, vředová kolitida, Lupus , psoriáza (lupénka), sklerodermie nebo roztroušená skleróza.

5. Neurologické příznaky jako jsou závratě nebo pocit ztráty rovnováhy.

6. Hormonální nerovnováha jako je PMS (premenstruační syndrom), PCOS (syndrom polycystických ovarií) nebo nevysvětlitelná neplodnost.

7. Migrény a časté bolesti hlavy.

8. Diagnóza chronické únavy nebo fibromyalgie (mimokloubního revmatismu).

9. Záněty v těle, otoky nebo bolesti kloubů na prstech (haluxy), kolenou a kyčlích.

10. Výkyvy nálad, častá úzkost, deprese a ADD (porucha pozornosti).

11. Problémy horního dýchacího traktu jako například záněty dutin, alergická rýma, zalehlé uši.

12. Problémy spojené se špatným vstřebáváním živin – anémie (nedostatek železa a kyseliny listové), osteoporóza, nespavost (nedostatek vápníku). 13. Kožní problémy jako je akné, zánětlivé změny kůže a různé vyrážky.

Jak vařit?

Přijde Vám vaření bez lepku vám téměř nemožné? Vždyť mouka se dává snad všude! Není to ale vůbec tak těžké, jak to na první pohled vypadá! Omáčky a polévky není nutné zahušťovat moukou vůbec – úplně stejně vám poslouží i rozmixovaný brambor nebo jiná uvařená zelenina. Na internetu najdete stovky receptů na bezlepkové pečivo a to jak různé druhy chleba, tak i koláče či dorty. Můžete se inspirovat a zkuste si uvařit toto bezlepkové menu od Kiki!

Dýňová polévka

1 střední dýně hokkaidó

2 cibule

hrnek mléka

kousek másla

kysaná smetana

1 lžíce cukru

sůl pepř muškátový oříšek

citrónová šťáva

voda

Kartáčkem očistíme dýni a nakrájíme na kostičky. Cibuli nakrájíme nahrubo a na másle necháme zesklovatět. Pak přidáme do hrnce dýni, osmahneme. Poté podlijeme vodou, přiklopíme pokličkou a necháme dusit, když dýně trochu změkne, přidáme mléko nebo smetanu a uvaříme úplně do měkka. Přidáme lžíci cukru, sůl, pepř a špetku muškátového oříšku. Rozmixujeme ponorným mixérem a v případě, že je polévka příliš hustá zředíme vodou nebo mlékem (smetanou). Dochutíme šťávou z citronu a na talíři ozdobíme zakysanou smetanou, případně opraženými dýňovými semínky.

Brokolicové karbanátky & šťouchané brambory (pro 2 osoby)

300 g syrové brokolice

2 vejce, žloutky a bílky zvlášť

75 g měkkého tvarohu

25 g kukuřičné strouhanky nebo podle potřeby

1 stroužek česneku, drcený

sůl a čerstvě mletý pepř

špetka drceného kmínu

olej na potření + na plech

NA BRAMBORY

1 kg brambor, oloupaných a nakrájených na kostky

2 lžíce oleje

75 g cibule, nakrájená na kostičky

Troubu předehřejte na 170 °C. Brokolici rozsekejte v robotu nadrobno, přidejte žloutky, měkký tvaroh, česnek, sůl, pepř (chcete-li) a drcený kmín, podle potřeby zahustěte strouhankou – přisypávejte ji postupně – a promíchejte. Z bílků ušlehejte sníh a jemně ho vmíchejte do brokolicové směsi.

Vlhkýma rukama vytvarujte karbanátky, dejte je na vymazaný plech, potřete olejem a pečte dozlatova asi 25 minut. V polovině pečení karbanátky obraťte.

Brambory uvařte v osolené vodě doměkka. Mezitím na oleji dozlatova osmažte cibulku. Vařené brambory rozšťouchejte, přidejte osmaženou cibulku a dosolte.

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE ZDRAVÍ A SPORT