OSTATNÍ

Řekněte stop sečení srnčat!

Každý rok na jaře zbytečně umírají desítky tisíc srnčat. Mnoho zemědělců totiž stále nenahlašuje termíny sečení trav, kvůli čemuž se většina myslivců nestará o ochranu mláďat. Jak zbytečnému umírání zabránit?

Zemědělci by ale měli o plánovaném sečení informovat myslivce, kteří by se pak o zvířata postarali, jak udává zákon o myslivosti. Bohužel ale neexistují orgány, které by právě toto počínání kontrolovaly. I na základě toho vznikla iniciativa Stop sečení srnčat, která nebojuje za všechna mláďata, neboť tento problém se týká i další menší zvěře. Podle odhadů aktivistů zemře pod noži sekaček až 60 000 srnčat každý rok.

Proč vlastně zvířata před hlasitými stroji neutečou? Srnčata jsou sice schopna do pár hodin po narození chodit, ale rychlosti matky dosáhnou až po čase. Do té doby je srna chrání tím, že je schová ve vysoké trávě. A tato strategie jim zůstala od dávných dob, kdy se museli bránit před predátory, až dodnes. Proto když mládě slyší, že se blíží něco velkého a hlasitého, instinktivně se přikrčí. Následky jsou drastické.

A jak můžete pomoci přávě vy? Stačí podepsat petici, kterou dáte najevo, že jako veřejnost tento problém chceme řešit. Kontaktovat můžete také své známé a příbuzné mezi myslivci, pro které je připraven malý dotazník. Více informací najdete na webu.

Ministerstvo zemědělství také plánuje plašiče zvěře na zemědělských pozemcích. Vše je ale ve fázi testování. V roce 2015 také vznikl portál Senoseč, který sdružuje zemědělce, myslivce a dobrovolníky a díky němuž vznikají také různé akce. Pojďme se zapojit všichni!

Fotografie: stopsecenisrncat.cz

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE OSTATNÍ