OSTATNÍ

Dobrovolnictví propojuje generace

Dobrovolnické centrum ADRA Ostrava zahájilo v posledním roce dva nové projekty, které propojují osamělé seniory, mladé lidi a děti. Ti všichni se navzájem obohacují společně tráveným časem.

Prvním z projektů je MOST - Mládež Ostravským Seniorům Týmově, při němž studenti  dvou ostravských středních škol (Gymnázium Volgogradská a SŠ Prof. Zdeňka Matějčka) přejaly patronát nad domovy pro seniory (Domov Korýtko a Domov pro seniory Iris). Po dobu školního roku seniory společně navštěvují a připravují pro ně různorodý program. Příští školní rok předají žezlo nastupujícím studentům, nově se navíc zapojí i Gymnázium Olgy Havlové a Domov Slunečnice.

Dobrovolníci z řad studentů jsou při své aktivitě podporováni koordinátorkou Kateřinou Polínkovou, programy připravují jako tým a MOST tak pro ně představuje snazší cestu k dobrovolnictví, než kdyby se mu věnovali jako jednotlivci. Senioři návštěvy mladých lidí velmi vítají a zájem studentů zmíněných středních škol předčil očekávání, zapojilo se již 37 studentů – dobrovolníků, kteří věnovali seniorům téměř 300 hodin svého volného času.

Seniorům do Domova Korýtko přináší radost a rozptýlení také děti z Mateřské školy Výškovická, které pravidelně spolu s učitelkami a dobrovolníky se seniory kreslí, tvoří, nebo společně sázejí květiny do truhlíků. „Krásné, omládla jsem o deset let,“ zhodnotila jedno ze setkání s dětmi seniorka žijící v Domově Korýtko.

Tři seniorky z Domova Korýtko pak na oplátku navštěvují děti v mateřské škole a čtou jim pohádky před spaním. I tato aktivita probíhá za podpory dobrovolníků a všichni se těší na její pravidelné opakování. Další ze seniorek se na popud Dobrovolnického centra ADRA Ostrava věnují háčkování chobotniček z bavlněné příze, které poslouží jako pomůcka nedonošeným dětem narozeným ve Vítkovické nemocnici.

Cílem projektů je zlepšení vztahů mezi mladší a starší generací, děti a mladí lidé se učí respektu ke starým lidem a senioři znovu nacházejí pocit užitečnosti a důležitosti,“ říká Žaneta Sojková, dobrovolná koordinátorka ADRA.

Posláním Dobrovolnického centra ADRA Ostrava je propojování světa těch, kdo pomoc potřebují, se světem těch, kteří pomoc nabízí. V případě zmíněných nových projektů jde o obohacení vzájemné, a i senioři, kteří jsou obvykle příjemci dobrovolnické služby, se sami mohou stát dobrovolníky pro nejmladší generaci.

Do kteréhokoliv z mnoha projektů Dobrovolnického centra ADRA se můžete zapojit i vy. Více informací na www.adraostrava.cz nebo na tel. čísle: 605 784 584.

 

Fotografie: archiv Adry

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE OSTATNÍ