Z OSTRAVY

Lečo se ptá

Jak hodnotíte práci vedení města v posledních čtyřech letech? Zaslouží si pochvalu, nebo kritiku? Budete příště volit jinak?

Hodnotím práci vedení Ostravy spíše kladně - zejména obrovský pokrok v MHD - platba kartou a ekologické autobusy na plyn, pěkné zelenomodré trolejbusy a některé tramvaje. Dále prostředí okolo Ostravice v centru, krásné jarní kytičky podél některých cest (Varenská, 28. října), hezky zrekonstruované ulice Nádražní a Českobratrskou. Samozřejmě velmi kladně hodnotím podporu zábavy (Colours apod.) a taky to, že spousta lidí, kteří měli o Ostravě špatné mínění, jej už nemají. Vnímám celkem i bezpečnost ve městě, už se tolik nebojím chodit sám v noci.

Naopak negativně hodnotím příšerně zorganizované opravy některých mostů a hlavních tahů městem. Nemůžou přece uzavřít polovinu hlavních cest! Všude pak vznikají nekonečné zácpy. S tím trochu souvisejí problémy s parkováním. Dále vnímám jako tristní prostor před hlavním nádražím, který pro nás není dobrou vizitkou. Jak se zde asi cítí ten, kdo sem přijede poprvé? Chtělo by to taky zkrášlit celou ulici, kterou se z nádraží jede do centra. Taky by to chtělo něco udělat se zápachem z lagun, ze kterého mě někdy štípe v nose.

Volit budu asi stejně.

Zdeněk, 28 let

 

Večerka ve 22 hodin pro kulturní akce je pěkná blbost, koordinace oprav silnic taky slabota, jinak asi přehled nemám.

Václav, 52 let

 

V Ostravě pozoruji poměrně velké změny. Pozitivně vnímám především to, že Ostrava má vizi. Je zpracován strategický plán města Ostravy až do roku 2023. Ale již nyní můžeme vidět mnoho zlepšení. Zlepšila se finanční situace města, máme nejlepší rating v historii, město je zelenější. MHD je čistší, bezpečnější díky asistentům přepravy, probíhá obnova vozového parku. Centrum města znovu ožívá, vrací se do něj podnikatelé, můžete si půjčit kolo nebo si užít spoustu zábavy na různých akcích. Není vše jenom růžové, stále jsou zde dlouhodobé resty – Ostravica, KD Poklad nebo stále nedokončená prodloužená Rudná. Přesto se dá říci, že Ostrava je rozhodně příjemným místem pro život.

Co se týče městského obvodu Ostrava-Jih, podařilo se zahájit v něm činnost technických služeb, lidé se zapojují do dění formou projektů v rámci participativního rozpočtu. Negativa vidím zejména v oblasti údržby místních komunikací, lidé si oprávněně stěžují na stav chodníků. Nedostatečné čerpání rozpočtu, zejména v oblasti investic, je jednoznačným důkazem, že na Jihu je spousta příležitostí ke zlepšení.

Zdeněk, 47 let

 

Já jsem s prací vedení města docela spokojená. Co kdysi stálo a nehýbalo se, se teď rozvíjí a staví. Město postupuje, zlepšuje životní úroveň obyvatel. Samozřejmě jsou věci, které se ještě nedořešily a u nichž mě mrzí, že se nehýbou kupředu, nicméně věřím, že je to jen otázka času.

Katka, 23 let

 

Je super, že máme na Jihu nová/opravená dětská hřiště pro mrňata, ale některé jejich prvky se mi zdají pro děti dost nebezpečné - třeba když je pod lanovou pyramidou tvrdý povrch. Kdyby tam byla drť z kůry, bylo by to asi lepší. Fajn jsou opravené podchody, kéž by v nich po dešti nebyly kaluže a tolik nesmrděly. A nebo ta odlupující se omítka v podchodu u Venuše - to jsem to mohla za ty prachy udělat sama. Jinak žádné extra změny za poslední roky nevidím. Nový Hlubiňák ohodnotím, až bude hotový komplet.

Lucie, 40 let

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE Z OSTRAVY