ZDRAVÍ A SPORT

Podpořte dobrou věc. Darovat vlasy na paruky pro nemocné můžete i v Ostravě

Chcete se nechat ostříhat, nebo prostě jen podpořit dobrou věc? Máte jedinečnou možnost. Nadační fond Daruj vlasy našel spřízněné kadeřnictví už i v Ostravě. V kadeřnictví s Framesi sídlícím v prostorách zimního stadionu Sareza v Ostravě-Porubě už bezmála rok mohou lidé darovat své vlasy na výroby paruk, které jsou dělány na míru pro naše spoluobčany, jež nemoc o vlasy připravila.

Nadační fond Daruj vlasy začal fungovat v říjnu 2016. Už o měsíc později zaregistrovala aktivity fondu ostravská kadeřnice Pavla Barčáková, bez váhání fond oslovila a nabídla jim spolupráci. „Vzpomínám si na první slečnu, která k nám přišla, že chce vlasy darovat. Bylo jí devatenáct let a všechny jsme měly slzy na krajíčku, když jsme dělali fotky s ostříhanými vlasy a balili je do krabice,“ neskrývala paní Pavla dojetí ani téměř po roce.

V prvních měsících přišli do porubského kadeřnictví vždy jeden až dva dárci měsíčně, dnes už přichází podpořit dobrou věc minimálně pět dárců měsíčně. „Je povzbudivé vidět, jak zájem o darování vlasů roste. Za těch jedenáct měsíců už jsme měli více než třicet dárců a hlásí se další. To je dobře, protože na výrobu jedné paruky jsou potřeba vlasy dvou až tří dárců. Navíc je potřeba počkat, než se sejdou vlasy se stejným odstínem a stejnou kvalitou, jak nám říkali v nadačním fondu,“ doplnila provozovatelka porubského kadeřnictví s Framesi Pavla Barčáková.

Její slova potvrdil také tým vlásenkářů, který s nadačním fondem Daruj vlasy, bez nároku na honorář a ve svém volném čase, spolupracuje. Výroba paruky je velmi pečlivá a jemná práce. Kromě modelové hlavy a poutkovací jehly potřebuje vlásenkář ke své práci hlavně dobrý zrak a zručné prsty. Navíc výroba paruky trvá dva až tři týdny a stojí tisíce korun. Díky dárcům a týmů vlásenkářů je však nadační fond může potřebným darovat.

Za rok se podařilo vyrobit a darovat už 21 paruk, a to i díky přispění porubského kadeřnictví. Všichni, kteří by chtěli podpořit tento projekt, mohou volat na číslo 605 062 178. „Rádi přivítáme další dárce, protože velký dík patří především těm, kteří k nám přijdou a jsou ochotní darovat své vlasy na dobrou věc,“ těší se na všechny tým z kadeřnictví s Framesi v Ostravě-Porubě.

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE ZDRAVÍ A SPORT