ZDRAVÍ A SPORT

Jak využít to nejlepší ze zahrádky?

Máte letos na zahradě rajčat víc než obvykle? Máte strom obsypaný jablky a calvados pálit nehodláte? Chcete si pochutnat na domácích bramborech a jako příloha Vám přijdou nudné? Tak vyzkoušejte recepty od Kiki, které z vašich výpěstků udělají gurmánský svátek!

Slaný rajčatový koláč

Můžete ho snídat za studena, teplý večeřet a po polévce i obědvat. Teplý i studený, tenhle koláč je prostě úžasný.

Na korpus (formu o průměru 27 cm):

300 g hladké mouky,

150 g másla,

1 vejce,

2 lžíce mléka,

špetku soli,

máslo na vymazání a hrubou mouku na vysypání formy,

fazole na zatěžkání těsta.

Na náplň:

250 g mozzarelly,

250 g cherry rajčat,

asi 20 větších lístků bazalky,

3 vejce,

80 ml smetany,

70 ml mléka,

sůl, pepř, špetka muškátového oříšku

Postup: Nejprve si připravte těsto. K prosáté mouce přidejte sůl a na kousky pokrájené máslo. Spojte máslo s moukou a přidejte rozšlehané vejce s mlékem. Vypracujte těsto, vytvarujte z něj kouli, zabalte do fólie a dejte na 30 minut vychladit.

Vychlazené těsto vyválejte, přeneste do vymazané a vysypané formy a prsty je zatlačte do formy tak, aby dosahovalo až k jejímu vrchnímu okraji. Dno těsta propíchejte vidličkou, vyložte jej pečicím papírem a zatěžkejte fazolemi. Korpus nechte v troubě předehřáté na 180 stupňů 15 minut zezlátnout.

Nyní si připravte náplň. Smíchejte vejce, smetanu, mléko, muškátový oříšek, osolte a opepřete. Mozzarellu pokrájejte na plátky, cherry rajčata překrojte na půlky a opláchněte lístky bazalky. Do připraveného korpusu postupně vyskládejte mozzarellu, rajčata a bazalku. Zalijte připravenou náplní a pečte dozlatova asi 45 minut.

 

Kynutý švestkový koláč s marcipánovou drobenkou

Pozor! Až ucítí vůni tohoto koláče sousedi, možná Vám nezůstane ani na snídani! Místo švestek můžete použít i jablka, hrušky nebo třeba mirabelky. Co zrovna máte po ruce nebo na co máte chuť.

Na těsto:

300 g celozrnné nebo polohrubé mouky

50 g krupicového cukru

250 ml vlažného mléka

20g čerstvého droždí

2 žloutky

80 g másla, rozpuštěného

špetka soli

švestky či jiné ovoce podle sezony

Na marcipánovou drobenku:

80 g hrubé mouky

50 g másla

50 g krupicového cukru

50 g marcipánu

Do mísy nasypte mouku a cukr. Lžíci trochu směsi odeberte a vmíchejte ji do 200 ml vlažného mléka. Rozdrobte do něj droždí a nechte vzejít kvásek. Do mouky přidejte žloutky, kvásek, zbylé mléko a máslo a vypracujte řidší těsto (aby se dalo vylít na plech); podle potřeby těsto ještě nařeďte trochou mléka. Nechte ho zhruba hodinu kynout, aby zdvoj- až ztrojnásobilo svůj objem.

Předehřejte troubu na 180 °C. Těsto přesuňte na plech vyložený pečicím papírem a rozetřete tak, aby bylo všude stejně silné. Nechte ještě asi 30 minut kynout.

Smíchejte suroviny na drobenku. Na těsto rozložte švestky řezem nahoru, posypte drobenkou a dejte péct na cca 40 minut.

 

Zapečený toust s hruškou a hermelínem

Rychlá večeře plná chuti. Vybírejte opravdu zralé hrušky, které nebudou tvrdé, ale naopak se Vám budou po zahřátí rozplývat na jazyku.

8 plátků tmavého měkkého chleba

2 zralé hrušky, nakrájené na plátky

150 g tučného sýra s modrou plísní

1–2 lžíce másla

1–2 lžíce vlašských ořechů, nasekaných nahrubo

Mezi 2 plátky chleba dejte plátky hrušky, sýr a trochu ořechů, dobře stiskněte a v pánvi na másle opečte po obou stranách dozlatova.

Tip: Tousty můžete potřít máslem a upéct v troubě předehřáté na 220 °C, v klasickém topinkovači či kontaktním grilu

 

Vepřové s jablky

Jablka nemusíme jíst jen na sladko. Tahle podzimní variace masa a typicky českého ovoce Vás zahřeje a potěší. Maso podávejte s rýží nebo mačkaným bramborem, skvěle se ale hodí i dušená mrkev.

500 g vepřové kýty či panenky, nakrájené na deset kousků

1 lžíce hladké mouky (lze použít pohankovou bez lepku)

2 lžíce olivového oleje

1 cibule, nasekaná

1 větší jablko, zbavené jádřince, na plátky

300 ml zeleninového vývaru

2 bobkové listy

1 lžíce hrubozrnné hořčice (i kremžské)

2 lžíce petrželové nati, nakrájené najemno

sůl a pepř na dochucení

Osolené maso obalte v mouce a pak osmahněte na 1 lžíci rozpáleného oleje. Vyjměte z pánve a nechte stranou. Přilijte zbylý olej a opečte na něm cibuli, aby zesklovatěla. Do pánve přidejte jablko a opékejte je, až lehce zhnědne. Přilijte vývar a důkladně v něm rozpusťte všechny přípečky z předchozího opékání.

Do směsi vraťte maso, přidejte bobkové listy a hořčici. Nechte probublávat asi čtvrt hodiny; pokud by se vám zdálo, že se šťáva příliš vyvařuje, můžete podle potřeby přilít trochu vody. Hotové jídlo posypte petrželovou natí.

 

Bramborové řízky

Dalo by se říct, že jsou to takové řízky pro chudé, ale tahle dobrota Vás zaručeně dostane. Vybírejte větší brambory a krájejte je na tenčí plátky, aby se pořádně propekly. Jako přílohu doporučuji listový salát s kouskem voňavého špeku nebo grilovanou zeleninu.

1,25 kg větších brambor, oloupaných, varný typ AB nebo B

sůl a čerstvě mletý pepř

asi 100 g hladké mouky

3–4 vejce, rozšlehaná

asi 250 g strouhanky, na obalení

olej na smažení

NA BYLINKOVOU OMÁČKU

250 g tučné kysané smetany

1–2 stroužky česneku, prolisované

sůl a pepř

2 lžíce nasekaného libečku nebo jiné oblíbené aromatické byliny

Nejprve připravte omáčku. Smetanu ochuťte prolisovaným česnekem, solí, pepřem a libečkem. Vše promíchejte, přikryjte a uložte v chladničce.

Omyjte a oloupejte brambory. Nakrájejte je na plátky silné asi 0,5–1 cm, propláchněte je nebo na chvíli ponořte do studené vody a potom je důkladně osušte a osolte.

Postupně je obalte v mouce, ve vejcích prošlehaných s trochou vody a ve strouhance. Přebytečnou strouhanku oklepněte a brambory postupně vkládejte do vyšší vrstvy dobře rozpáleného oleje a smažte jako řízky.

Jakmile se olej opět rozpálí, snižte plamen a zvolna smažte po obou stranách dozlatova. Hotové řízky pokládejte na papírové ubrousky, aby se odsál přebytečný́ tuk. Stejným způsobem postupně usmažte všechny brambory. Podávejte s bylinkovou omáčkou.

 

Dobrou chuť!

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE ZDRAVÍ A SPORT